Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU, az USA és több uniós ország is ellenzi Bosznia bármiféle feldarabolását


Bosznia és közigazgatási határai. A sárgával jelölt rész a Boszniai Szerb Köztársaság területét jelöli, a zöld a döntően bosnyákok és horvátok alkotta Bosznia-Hercegovinai Föderációiét. Pirossal a stratégiai jelentőségű és különleges jogállású Brčkói Körzet.
Bosznia és közigazgatási határai. A sárgával jelölt rész a Boszniai Szerb Köztársaság területét jelöli, a zöld a döntően bosnyákok és horvátok alkotta Bosznia-Hercegovinai Föderációiét. Pirossal a stratégiai jelentőségű és különleges jogállású Brčkói Körzet.

Az USA és az Európai Unió mellet több uniós ország is kiállt Bosznia határainak megváltoztatása ellen. Állítólag Janez Janša szlovén miniszterelnök juttatott egy ezt javasló dokumentumot az EU-nak, ő viszont tagadja ezt. Oroszország és a helyi szerbek egy része nem elégedett az ENSZ küldöttjével.

Az EU tisztségviselői között felbukkant nemrég egy dokumentum, amely Bosznia felosztását javasolja Szerbia és Horvátország között, írja az AFP. Emellett Koszovó Albániához csatolását is felveti, elvileg a régió uniós integrációjának elősegítésére.

Egy szlovén híroldal számolt be először az ügyről, leírásuk szerint Janez Janša szlovén miniszterelnöké a felvetés, vagy valakié a közvetlen környezetéből. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nem tagadta, hogy kapott egy ilyen anyagot.

Janez Janša viszont tagadta azt, hogy tőle kapta volna. Alább bőven is olvashat a hasonló, szerző és dátum nélküli anyagok szerepéről.

Egyáltalán nem támogatunk semmilyen változtatást a határokon” – közölte nemrég az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer.

A legújabb illetéktelen spekulációk a balkáni határok etnikai elvű megváltoztatásáról azzal a kockázattal járnak, hogy elősegítik az instabilitást a térségben, és életre keltik a múlt árnyait”– idézte múlt héten Ned Price amerikai külügyi szóvivőt a Reuters.

Alekszandar Vučić szerb elnök már korábban elvetette az ötletet, és bejelentette, hogy kormánya „​nem érdekelt semmilyen Nagy-Szerbia létrehozásában”.

Az USA ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield május negyedikén bejelentette az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy az amerikai álláspont változatlan az 1995-ös daytoni békeszerződés kapcsán. Bosznia-Hercegovina jövőjét önálló államként látják, és az euroatlanti közösség tagjaként.

Írország és Észtország a Biztonsági Tanács nem állandó tagjaiként csatlakoztak Franciaország álláspontjához, ami szerint támogatásuk „rendíthetetlen” Bosznia szuverenitása és területi integritása ügyében.

Thomas-Greenfield pedig még arról is beszélt az ENSZ-ben, hogy az USA támogatja Valentin Inzko bosznia-hercegovinai ENSZ-főképviselő tevékenységét. Valentin Inzko a daytoni békeszerződés betartását ellenőrzi az országban, 2009 óta tölti be a hivatalát.

Oroszország viszont mostanában támadja Inzkót, ahogy a boszniai szerb nacionalisták is. Milorad Dodik boszniai szerb nacionalista vezető például szörnyetegnek nevezte. Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete is folytatta Inzko támadását, Anna Evsztignyejeva szerint a férfi „úgy írja le a helyzetet, mintha kizárólag a boszniai szerbek és a horvátok lennének felelősek minden nehézségért”.

Emellett elutasította Inzko „beavatkozását” és a „történelmi események manipulálását”. Továbbá követelte, hogy Inzko ne vehessen részt Bosznia uniós és NATO-kapcsolataiban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG