Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: fiatal lányok érkeznek a nagykövetségre, hogy katonai sírokat gondozzanak


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: élet a NER-ben - konzervált hátrányok, oltási próbakampány négy magyar nagyvárosban, a cseh kémbotrány tanulságai.

A társadalmi hátrány konzerválása sok generációra – a nekünk nyilatkozó Kovách Imre szociológus szerint ez az egyik következménye az elmúlt évtized kormányzásának. Podcast- és cikksorozatot indítottunk, amelyben körbejárjuk a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, vagyis Fidesz által meghirdetett átalakítások eredményét. Mint az indító epizódból kiderül, a szakember úgy látja, ebben a folyamatban a társadalom alsó egyharmadától csoportosítanak át forrásokat a középső rétegekhez, és ez azt is jelenti, hogy akik „lentre” születtek, azokat ott is tartják. Mint mondja, ez volt az ára a társadalmi, politikai és hatalmi stabilitásnak, és annak, hogy a másik kétharmad emelkedése lehetséges legyen.

Ismét jöhet oltási SMS

Magyarországot már csak a 30 ezres lakosú Gibraltár előzi meg a lakosságarányos halálozási listán a koronavírus járványban. Ismét kétszáz fölötti áldozata volt a járványnak egy nap alatt (214). A regisztrált, koronavírus miatti elhunytak száma így meghaladta a 26 ezret. Napok óta komolyan csökken viszont a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma. Az előző naphoz képest csaknem hatszáz fős visszaesést jelenti a 7 507 koronavírusos kórházi beteg. 876 embert lélegeztetőgéppel próbálnak életben tartani, ami szintén majdnem ötven fővel kevesebb a szerdai statisztikához képest.Nagyjából 50 ezer ember kapta meg az első oltását előző nap, az országban így összesen 3 419 450 fő kapott legalább egy oltást a koronavírus ellen eddig. 1 453 300 ember pedig már két oltást kapott.

Magyarországon új oltásszervezési módszert próbálnak ki a négy orvosegyetemi városban és azok környékén. György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, hogy a kormány kísérleti jelleggel, az általános védettség kialakításának felgyorsítása érdekében egy új internetes foglalási rendszert vezet be Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden. Ismét tömeges SMS küldésbe vágnak, ami után egy weboldal várja a címzettek időpont- visszaigazolásait.

Eközben stratégia megállapodást köt a kormány a kínai Fudan Egyetemmel, erre szólítja fel a kormányhatározat Palkovics Lászlót, a kínai intézmény budapesti megtelepedésének előkészítésével megbízott kormánybiztost, innovációs és technológiai miniszter, írja a HVG. A friss kormánydöntések között szerepel, hogy mostantól stratégiai cégnek számítanak az egyetemek és a kiadóvállalatok is, vagyis mostantól jelenteniük kell, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátana ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének, figyelmeztet a 444.hu. A Telex úgy látja, egy évvel a szoros küzdelmet ígérő választások előtt a kormány igyekezete a közvagyont kiszervezésére a hatalom átmentéséről szól.

Hírszerzés diplomáciai fedésben?

A magyarok többsége ugyan szkeptikus a Nyugattal szemben, és nem tekinti fenyegetésnek Oroszországot sem, de ennek ellenére szinte senki nem akar az orosz érdekszférába tartozni Magyarországon. Magyarországon a fiatalok a legnyitottabbak Oroszország felé. Ezek a főbb megállapításai a Globsec felmérésének. A pozsonyi székhelyű kutatóközpont kilenc közép-kelet-európai és nyugat-balkáni országban vizsgálta meg, hogyan vélekednek az emberek Oroszországról. A legtöbben Szerbiában, Bulgáriában, Szlovákiában és Montenegróban szimpatizálnak Oroszországgal.

Valószínűleg a 2018-as, angliai Salisburyben megpróbált, de félresikerült orosz merénylet óta nem volt olyan súlyú hírszerzési ügy Európában , mint a mostani cseh kémbotrány. Jellegéből fakadóan nem lehet pontosan tudni, hogy hogyan működnek az orosz kémek a régiónkban. De nem is annyira titokzatosak, hogy semmit ne tudjunk róluk. A cseh vagy a szlovák elöljárók például sokkal nyíltabban beszámolnak a tapasztalatokról, mint a magyarok, erről szól összefoglalónk.

Az ausztrál kormány megsemmisítette Victoria állam megállapodását a kínai „Egy övezet, egy út” kezdeményezésben való részvételről, hangsúlyozva, hogy az nincs összhangban az ország külpolitikájával. Az utóbbi időben jelentősen megromlott a kapcsolat Peking és Canberra között, a két ország kereskedelmi és politikai téren is számos kérdésben összekülönbözött. A kínai vezetést az is nagyon feldühítette, hogy az ausztrál kormány független vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány eredetének feltárása érdekében.

Kísérleti nyulak a vakcina-diplomácia ketrecében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:22:10 0:00

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG