Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járványnak már több mint 26 ezer közvetlen áldozata van Magyarországon


Budapesti fodrász szolgálja ki a vendégét 2021. április 7-én.
Budapesti fodrász szolgálja ki a vendégét 2021. április 7-én.

Magyaroroszágon ismét kétszáz körüli áldozata volt a járványnak egy nap alatt. Napok óta komolyan csökken viszont a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma. Nagyjából 50 ezer ember kapta meg az első oltását előző nap is.

A járvány újabb 214 közvetlen áldozatát jelentette be az állam csütörtökön. A regisztrált, koronavírus miatti elhunytak száma így meghaladta a 26 ezret. A Worldometers adatai alapján így már megelőztük Csehországot is a lakosságarányos halálos áldozatok számában.

Rohamos tempóban csökken viszont a kórházban ápolt és a lélegeztetőgépre szoruló fertőzöttek száma is. Az előző naphoz képest csaknem hatszáz fős csökkenést jelent a 7 507 koronavírusos kórházi beteg csütörtökön. 876 beteget lélegeztetőgéppel próbálnak életben tartani, ami szintén majdnem ötven fős csökkenést jelent a szerdai számhoz képest.

Kicsit több, mint 50 ezer ember kapta meg az első oltását előző nap az állami adatok szerint. Az országban így összesen 3 419 450 fő kapott legalább egy oltást a koronavírus ellen eddig. 1 453 300 ember pedig már két oltást kapott.

A kormány a járványhelyzettől függetlenül engedni fogja a kocsmák, bárok teraszainak kinyitását, onnantól, hogy 3,5 millió ember kapott már legalább egy oltást. Ez hasonló oltási tempó mellett szombatra várható. Az állami tájékoztatás szerint az így kinyitott kocsmákban maszkot sem kell hordania majd a vendégeknek.

Erős lehet a poszt-Covid szindróma

A Magyar Orvosi Kamara oldalán is elérhető protokoll szerint a koronavírus-fertőzés után változatos tünetegyüttes léphet fel. A protokoll külön említi, hogy a fertőzés speciális, korábban nem ismert hatást gyakorol a mentális egészségre.

A szakemberek szerint jelentősen megnőtt bizonyos mentális zavarok gyakorisága, beleértve a szorongásos, depresszív és poszttraumás zavarokat. "Szubjektív szenvedés és életminőség-romlás jelentkezik".

Magyarországon a háziorvosához fordulhat az, aki a betegség után is észlel magán hasonló tüneteket. De a poszt-Covid szindróma annyira új, hogy a kiváltó körülményeket, a genetikai tényezőket, a jellemző életkort, az általános jellemzőket, még nem lehet egzakt módon leírni, az orvosok még gyűjtik a tapasztalatokat ezen a téren.

Jelentős immunválasz a Pfizer és az AstraZeneca oltása után

Olyan nyolcvanévesnél idősebbeknél vizsgálták az antitestek szintjének emelkedését és a sejtes immunválaszt, akik megkapták az első oltást a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcinájából.

A vizsgálat eredménye szerint mind a két vizsgált vakcina esetében már az első oltást követően is jelentős immunválasz alakul ki. Jakab Ferenc virológus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a második oltás nélkülözhetetlen, mert ez eredményezi a maximális immunválaszt és a teljes védelmet a súlyos lefolyású fertőzésekkel szemben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG