Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerbiában előzetes jelentkezés nélkül adják a Pfizert, itthon újra jönnek az SMS-ek


Ez a kép 2021. március 21-én készült a belgrádi védőoltási központban a Sinopharm, a Sputnik V, a Pfizer Inc. és a BioNTech SE, és az Oxford-AstraZeneca vakcináiról
Ez a kép 2021. március 21-én készült a belgrádi védőoltási központban a Sinopharm, a Sputnik V, a Pfizer Inc. és a BioNTech SE, és az Oxford-AstraZeneca vakcináiról

Magyarországon új oltásszervezési módszert próbálnak ki a négy orvosegyetemi városban és azok környékén, tehát Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden. Eközben Szerbiában mától a Pfizert és korlátozottan a Szputnyikot is regisztráció nélkül adják be.

György István, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján megerősítette, hogy a kormány kísérleti jelleggel, az oltás felgyorsítása érdekében kipróbál egy új internetes foglalási rendszert.

Megint SMS-ekkel próbálkoznak

Szerdán 70 ezer regisztráltat értesítenek SMS-ben, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hét hétfő, kedd vagy szerdára. Nekik szerdán, azaz az SMS érkezésének napján délután 4 óráig kell megnézniük azt a weboldalt, amelyen regisztrálhatnak oltási időpontért.

György István hangsúlyozta, hogy tesztről van szó, de ha beválik, minden kórházban online időpontfoglaló rendszer jön létre, a tesztet csütörtökön értékelik.

Müller Cecília szerint vakcinától független a háziorvosok díjazása

A háziorvosok akkor kapnak pluszpénzt, ha ünnepnapokon, szabadnapokon, munkaszüneti napokon vállalják az oltást, de a pluszdíjazás független a vakcinafajtától – ezt felelte az országos tiszti főorvos, amikor egy sajtóban megjelent hírről kérdezték.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, több budapesti háziorvos is megerősítette a Telexnek, hogy írásban külön pénzt ígér nekik az állam, ha kínai vakcinára beszélik rá a betegeiket. A lap megkérdezte erről a kormányt, de a Koronavírus Sajtóközpont nem válaszolt, az országos tiszti főorvos ugyanakkor ezt a hírt az operatív törzs tájékoztatóján gyakorlatilag tagadta.

Szerbiában már regisztráció nélkül

Belgrádban és Újvidéken már szerdától, az ország többi részén pedig csütörtöktől és péntektől előzetes jelentkezés nélkül is elérhető a Pfizer védőoltása, derült ki a szerb kormány tájékoztatásából.

A Vajdaság ma délvidéki hírportál kormányzati tájékoztatásra hivatkozva arról ír, hogy ezt a lehetőséget igyekeznek a Szputnyik esetében is lehetővé tenni, szerdától Belgrádban és Újvidéken, csütörtökön és pénteken pedig már országszerte.

Ez a lehetőség csak szerb állampolgárok, illetve az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára nyitott. Szerbiában az ott élő külföldieket is beoltják koronavírus ellen, ha kérik, de vakcinaturizmus nincs, ha valaki csak azért utazna oda, azt nem oltják be.

XS
SM
MD
LG