Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal


Orbán Viktor miniszterelnök Novák Katalin családügyi miniszter jelenlétében Éric Zemmour francia közéleti személyiséggel találkozik a Karmelita könyvtárszobájában 2021. szeptember 24-án
Orbán Viktor miniszterelnök Novák Katalin családügyi miniszter jelenlétében Éric Zemmour francia közéleti személyiséggel találkozik a Karmelita könyvtárszobájában 2021. szeptember 24-án

Egy magyar közérdekű alapítvány volt vendégkutatója játszott a színfalak mögött fontos szerepet abban a közvetítői láncban, amely két éve Orbán Viktor asztalához ültette a francia szélsőjobb üdvöskéjét, Éric Zemmourt. Ismerői szerint a papíron kormányfüggetlen kutatóintézettel PR-feladatokra is szerződő Erik Tegnért igazából azért fizették, hogy az Orbán-kormányt népszerűsítse külföldön.

2021 őszén fontos találkozóra került sor Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Éric Zemmour francia szélsőjobboldali publicista, közéleti személyiség között. Orbán pártja, a Fidesz év elején távozni kényszerült a mérsékelt jobboldali Európai Néppártból, és új európai szövetségesek felkutatásába kezdett. Zemmourról ekkoriban már lehetett tudni: a népszerű és radikálisan bevándorlásellenes médiaszemélyiség azt tervezi, hogy a következő évben elindul a francia elnökválasztáson.

„Rengeteget hallottam önről, rengeteget beszéltem önről; szerintem én védem önt a legjobban Párizsban – mondta Zemmour a Karmelita könyvtárszobájában a magyar kormányfőnek. – „Az egyik fele igaz csak” – riposztozott Orbán. – „Én vagyok a legjobb ügyvédje, higgye el nekem” – válaszolta a francia.

A találkozót felvezető kedélyeskedő csevegésnek komoly tétje volt. 2022 tavaszán, a francia elnökválasztáson végül nem Orbán önjelölt „legjobb ügyvédje”, hanem radikális jobboldali riválisa, a Zemmourt követően szintén Budapestre látogató Marine Le Pen pártja kampányolhatott a magyar kormányhoz közel álló MKB Bank 10,7 millió eurós kölcsönéből. A hitelt a Financial Times értesülése szerint a magyar miniszterelnök személyes utasítására folyósította a pénzintézet.

Az Orbán–Zemmour-találkozó résztvevői azonban így is elégedettek lehettek. Orbán kapcsolatot teremtett a francia szélsőjobb üdvöskéjével, Zemmour pedig egy hivatalban lévő kormányfő partnereként mutatkozhatott.

A könyvtárszobában Orbán mellett helyet foglaló Novák Katalinnak is volt oka az örömre: a Szabad Európa forrásai szerint az akkori családügyi miniszter fontos szerepet játszott a közvetítői láncban, amely egy asztalhoz ültette a két politikust. Novák volt a házigazdája annak a demográfiai kongresszusnak, ahol Zemmour a találkozót követően előadóként szerepelt.

A folyamatra rálátó két forrásunktól származó értesülés szerint már 2021 elejétől Novák tartotta a kapcsolatot a francia szélsőjobboldali aktivista-újságíró Erik Tegnérrel, akinek viszont Zemmour környezetébe volt bejárása. A ma harmincéves, politikusból lett médiavállalkozó-főszerkesztő Tegnér üstökösszerű karriert futott be a francia közéletben.

A Livre Noir csapata Párizsban. Hátul, középen, itallal a kezében Erik Tegnér.
A Livre Noir csapata Párizsban. Hátul középen, itallal a kezében, Erik Tegnér

Társaival együtt Tegnér alapította a Livre Noirt, vagyis azt a francia jobboldali YouTube-csatornát, amelynek kollégái Párizstól kísérték Zemmourt magyarországi találkozójára. A Tegnér által főszerkesztett csatorna egyik nagy dobása éppen az a – csak az előfizetőiknek elérhető – dokumentumfilm volt, amelyet a budapesti találkozó színfalai mögött forgatott anyagok felhasználásával készítettek. Ebben a filmben hallható Orbán és Zemmour párbeszédének cikkünk elején idézett részlete is – a Livre Noir operatőre ugyanis a Karmelita könyvtárszobájában dokumentálhatta a találkozó első perceit.

Volt idő, hogy magyarországi kormányközeli szereplők is fantáziát láttak Erik Tegnérben. A francia jobboldali média fenegyereke 2021 során a Danube Institute (DI) vendégkutatója volt az intézet honlapja szerint. A Szabad Európa kiderítette, hogy a férfinak az Orbán–Zemmour-találkozó idején a cégén keresztül a DI reklámozására és politikai kapcsolatok építésére is volt megbízása az intézettől, amely egy közérdekű alapítvány berkein belül működik.

A megbízást több forrásból származó értesülésünk szerint maga Tegnér úgy értette, hogy a magyar kormányt kell népszerűsítenie Franciaországban, és magyar politikusokat kell összehoznia francia politikusokkal az összesen közel kilencmillió forint értékű megbízási díjért cserébe.

A Szabad Európa az Orbán–Zemmour-találkozó hátterének feltárása során szerzett információi szerint Erik Tegnér mellett Novák Katalin és egy másik fideszes politikus, Balázs Ádám Samu működött közre a találka tető alá hozásában.

Az intézményi határokon átívelő közvetítői lánc új fényt vet arra a szerepre, amelyet a DI anyaszervezete, a törvény szerint kormányfüggetlen Batthyány Lajos Alapítvány tölt be Orbán Viktor nemzetközi politikájában.

Riporter-aktivista botrányhős a találkozó hátterében

Az elmúlt hetekben Erik Tegnér nevétől volt hangos a francia sajtó. A videócsatornája zajos Zemmour-pártisága miatt sikeres aktivista riporter előbb egy moszkvai hátterű francia médiavállalkozóval keveredett pénzügyi kapcsolatba, később pedig volt üzlettársai perelték be, mert szerintük Tegnér lenyúlta a Livre Noirt. Napvilágra kerültek a csatornától sorozatban távozó korábbi munkavállalók botrányos munkahelyi tapasztalatai is.

Erik Tegnér fiatal korában azzal vált ismertté párizsi jobboldali körökben, hogy előbb a Le Pen-féle Rassemblement National párt tagjaként, majd a középutas konzervatív Les Républicains ifjúsági aktivistájaként sikertelenül próbálta egybeboronálni a francia jobboldal mérsékelt csoportjait a szélsőségesekkel. De a közéletbe igazán csak 2021 júniusában robbant be internetes videócsatornájával, amikor a Livre Noir az elnökjelöltségét még lebegtető Zemmourral készült interjúja milliós nagyságrendű nézőt ért el YouTube-on.

Swann Polydor a budapesti Kálvin téren.
Swann Polydor a budapesti Kálvin téren

A csatorna egyik társalapítója, Swann Polydor elmondta a Szabad Európának, hogy a kezdetektől szoros kapcsolatot ápoltak Zemmour köreivel. A Livre Noir – azaz Fekete Könyv – elnevezés is Zemmour egyik könyvére utal. (Polydor az egyik olyan egykori társ, aki perben áll a médiumot főszerkesztő Tegnérrel.)

Tegnér jó barátságban volt Zemmour asszisztensével, Sarah Knafóval. (A házas, háromgyermekes, 65 éves Zemmour tavaly ismerte el, hogy viszonyt folytat a ma harmincéves Knafóval. A párról elsőként a Paris Match közölt félreérthető fotót – éppen budapesti látogatásuk idején.)

Tegnér és két alapítótársa eredeti terve az volt, hogy nemcsak híranyagokat és interjúkat készítenek, hanem PR-produkciós hátteret is – videógyártást, honlapfejlesztést – biztosítanak a szintén 2022-es nemzetgyűlési választásokra készülő jobboldali politikusoknak. Erről viszont végül letettek – mondta Polydor. A technológiai hátterű, fejlesztőként dolgozó Polydor politikai nézetei révén ismerte meg Tegnért, és lett végül a Livre Noir társalapítója.

Erik Tegnér a Livre Noir szerkesztőségében.
Erik Tegnér a Livre Noir szerkesztőségében

2020 végén, a csatorna indítását megelőzően Polydor több mint három hónapra beköltözött Tegnér jó fekvésű, de szűkös párizsi lakásába, amely egészen tavaly nyárig a szerkesztőség irodájaként is szolgált. „A Livre Noir az indulásakor elég vad volt, jó és rossz értelemben is – mondta Polydor a Szabad Európának. – Párizsban drága az ingatlan, pénzt akartunk ezzel spórolni, de meglehetősen zsúfolt és koszos is volt a sörök, a cigik meg az ott dolgozó hét-nyolc ember miatt.”

A magyar kormány propagandistájának szegődött a vendégkutató

Tegnér ismerői úgy emlékeztek vissza a Szabad Európának, hogy 2021 elején megegyezésre jutott a magyar kormányhoz közel álló Danube Institute-tal. Szerintük Tegnér úgy értette a helyzetet, hogy Orbán Viktor kormánya propagandistájának szegődött.

2021 elején arról beszélt, hogy „a Danube Institute felkérte, hogy dolgozzon az intézet lobbistájaként azért, hogy Franciaországban jó fényben tüntesse fel a magyar befolyást – mondta a Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő forrás, akiben aggodalmat keltett a hír, hogy Tegnért Budapestről fizetnék. – Amikor egy külföldi kormány pénzel, akkor felmerülhet a kollaboráció vádja.”

A Tegnérrel szerződő Danube Institute egy, a Szabad Európa által megismert szerződés szövege szerint „egy Budapesten működő konzervatív think tank, amely külföldre is el kívánja juttatni az általa képviselt gondolatokat, értékeket, illetve közvetíteni kívánja a külföldi, elsősorban konzervatív értelmiségiek, politikusok, egyéb intézmények, személyek által megfogalmazott gondolatokat Magyarországra”. A politikai kutatóintézet jogi és pénzügyi értelemben a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) berkein belül működik.

A Batthyány Lajos Alapítvány székhelye a Várhegyen.
A Batthyány Lajos Alapítvány székhelye a Várhegyen

A BLA korábban Fidesz-kötődésű magánalapítványként működött, a 2010-es évek óta egyre nagyobb összegben bevételezett támogatásokat kormányszervektől, így a Miniszterelnökségtől vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Az alapítvány 2021-re az egyetemi alapítványokhoz vagy a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) hasonló, speciális jogi státuszba került, és kormányzati adománykényt megkapta a jelenlegi székhelyeként szolgáló, a Karmelita melletti Lónyay–Hatvany-villát is.

A rájuk vonatkozó törvény szerint a BLA-hoz hasonló – röviden közérdekű vagyonkezelő alapítványnak hívott – szervezetek a kormánytól függetlenül közfeladatot látnak el, ezért a magyar államnak az adófizetők pénzéből kell finanszíroznia a működésüket. A Szabad Európán többször beszámoltunk arról, hogy a közpénzből működő BLA az Orbán-kormány érdekeinek és ideológiájának megfelelő elképzeléseket finanszírozza.

2021 februárjában jelent meg a Livre Noir első videója, de Tegnérnél ennél is korábban képbe került a Danube Institute – idézte fel Swann Polydor, aki szerint az intézet „azért állt kapcsolatban Tegnérrel, hogy segítsen olyan cikkeket publikálni a jobboldali francia sajtóban, amik dicsérik Orbán politikáját”.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy brüsszeli, angol nyelvű jobboldali hírportál

Orosz hátterű médiában szerepelt volna a Danube Institute

Forrásaink szerint Tegnér 2021 során többször is járt Budapesten. A Danube Institute honlapja alapján a férfi, aki a honlap szerint „könyvet ír Magyarországról és Orbán Viktorról”, 2021 májusában volt a vendégkutatójuk. Ugyanakkor azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor és milyen kutatási tevékenységet folytatott – erre vonatkozó kérdésünkre sem ő, sem a DI nem válaszolt. Tény, hogy ebben a hónapban a magyar közmédiához tartozó Kossuth rádiónak adott interjút, és felbukkant a DI több, ebben az időszakban forgatott videójában is.

A Danube Institute táblája a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyén.
A Danube Institute táblája a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyén

A Szabad Európa közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert a BLA az évben kötött minden szerződésébe, de nem láttunk Tegnérre vonatkozó vendégkutatói megállapodást. Találtunk viszont egy olyan, lényegében PR-tevékenységek elvégzéséről szóló megbízási szerződést, amelyet Tegnér kötött egy Magyarországon bejegyzett cég, a Morphea Partners Kft. nevében.

A Tegnér többségi és Polydor kisebbségi tulajdonában, kettejük ügyvezetése alatt álló Morphea Partnerst 2021 júniusában jegyezték be Budapesten. Polydor a Szabad Európának azt mondta: eredetileg az volt a céggel kapcsolatban az elképzelés, hogy ebben tartsák a Livre Noir értékes kamera- és világítástechnikáját, de a cég tényleges működéséről nem tud semmit. „Sosem láttam semmilyen, a Morphea Partners és a DI között kötött szerződést” – tette hozzá.

A Szabad Európa által megismert szerződést 2021 júliusának végén szignálta Tegnér és a BLA kuratóriumi elnöke, Dezső Tamás. Az irat értelmében az év végi lejárattal, hat hónapos időtartamra megbízott cég havonta 4210 euróért, azaz havi közel másfél millió forintért egyebek mellett azt vállalta, hogy találkozókat szervez francia konzervatív politikusokkal, francia konzervatív agytrösztök közül partnereket szerez a DI-nek, a DI embereivel készített interjúkat megjelenteti a francia jobboldali médiában – a szerződés az erre alkalmas médiatermékek között az RT France-ot és a Sputnikot, vagyis az azóta betiltott, orosz állami hátterű, francia médiacímet is említi –, és egy-egy konferenciát szervez Párizsban és Budapesten.

A szerződés szerint a magyar fővárosban 2021 szeptemberében kellett Tegnér cégének konferenciát szerveznie – vagyis abban a hónapban, amikor Zemmour végül látogatást tett a Karmelitában a magyar miniszterelnöknél.

Novák Katalin a közvetítői láncban

„Dehogy írt könyvet! Nem is tervezi. Kamu. Vicces kamu” – reagált neve elhallgatását kérő forrásunk, amikor Tegnér állítólagos, Magyarországról és Orbán Viktorról szóló könyvéről kérdeztük. Szerinte a férfi szinte semmit sem végzett el a DI-nek ígért munkákból.

Polydor szerint Tegnér „nagyon keveset dolgozott, leginkább fölvette a pénzt, és talán két újságcikket megjelentetett kisebb lapokban (…) sosem láttam, amint éppen konferenciát szervezne vagy újságírókkal próbálna kapcsolatba kerülni, hogy a Danube Institute-ot reklámozza. Szerintem leginkább azért fizették, hogy összekössön francia politikusokat magyar politikusokkal, mert az egyetlen dolog, amit láttam, hogy csinál, az a Zemmour és Orbán közötti találkozó szervezése volt.”

Tegnér „jóban volt Sarah Knafóval. Valami közös bizniszük is volt. Knafo volt Zemmour szeretője, ezen a vonalon került be a médiánkba is. Ez volt a francia oldalon szerintem. A magyar oldalban nem vagyok biztos. Azt tudom, hogy Novák Katalinnal szoros kapcsolatban volt, Tegnér rendszeresen emlegette a nevét, amikor nála laktam” – mondta a Szabad Európának a Livre Noir egykori társalapítója.

Polydornak az volt a benyomása, hogy Novák gyakorlatilag a DI képviseletében tartotta a kapcsolatot Tegnérrel. A férfi úgy emlékezett, hogy egy e-mailt is látott, amelyet Novák Katalin küldött az üzlettársának.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat 2022. május 24-én.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat 2022. május 24-én

A ma a köztársasági elnöki tisztséget betöltő Novák Katalin akkoriban családügyi miniszter és a Fidesz alelnöke volt. Ismert, hogy Novák családminiszteri ténykedése alatt nemzetközi kapcsolati hálót épített ki a nemzetközi homofób szélsőjobboldalon, például a Budapesti Demográfiai Csúcs nevű eseménysorozat házigazdájaként.

A 2021-es demográfiai konferencián a magyar miniszterelnökkel való találkozását követően Zemmour is felszólalt. A Livre Noirnak a budapesti találkozóról forgatott dokumentumfilmjében Novák azt mondja Zemmourról és a konferencia másik vendégéről, a Le Pen családba tartozó Marion Maréchalról, hogy „számunkra ezek a személyek nagyon fontosak. Ez a találkozó egy jó lehetőség arra, hogy eszmét cseréljünk, és egymás nézőpontjait megismerjük.”

Fideszes politikus adta a zöld jelzést

Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint Tegnér a legszorosabb kapcsolatot Magyarországon nem Novákkal, hanem a fideszes politikus Balázs Ádám Samuval tartotta, akit forrásunk a családminiszter kabinetfőnökeként azonosított. Megemlítette azt is, hogy tudomása szerint Balázs volt az, aki Orbán részéről a végső zöld jelzést adta a találkozónak.

A közösségi médiában közzétett posztok bizonyítják, hogy 2021 során Novák és Balázs is találkozott Tegnérrel. Előbbi a miniszteri irodában fogadta, utóbbi kocsmázni ment vele.

Balázs a Livre Noirnak az Orbán–Zemmour-találkozóról forgatott dokumentumfilmjének képsorain is feltűnik. A férfit azonosító narráció szerint „Balázs Ádám a találkozót szervező Novák Katalin kabinetfőnöke. Olyan valaki, aki elképesztően fontos a kormányzaton belül: ő felel az európai jobboldali kapcsolatokért.”

Balázs Ádám Samu Rómában 2023. január 16-án.
Balázs Ádám Samu Rómában 2023. január 16-án

Balázs Ádám Samu valójában a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, ám nem ismeretlen Novák számára. 2019-ben, amikor Balázs képviselőjelöltként indult pártja színeiben a ferencvárosi önkormányzati választásokon, Novák a jelöltet támogató videójában arról beszélt: már több éve dolgoznak együtt.

2022-ben egyes médiatermékek arról írtak, hogy Balázs az időközben köztársasági elnökké avanzsált Novák kabinetfőnöki posztjának várományosa – viszont a férfi az egyik híroldalnak írt e-mailben jelezte, hogy nincs ilyen várakozás, és nem Novákkal, hanem egy másik politikussal, az európai parlamenti képviselő Gál Kingával végez közös munkát.

Az nem világos, hogy az akkoriban pártpolitikai és kormányzati tisztséget viselő Novák, valamint a párttisztviselő Balázs milyen minőségben dolgozhatott együtt a kormányfüggetlen, közérdekű DI megbízottjával. A Szabad Európa korábban beszámolt arról, hogy 2022 elején az Országgyűlési Hivatal irodát bérelt Novák Katalinnak – akkori országgyűlési képviselői minőségében – a BLA székhelyén, ahol a Danube Institute is működik.

A Sándor-palota mostani megkeresésünkre azt írta: „Novák Katalin köztársasági elnök jelenlegi és korábbi megbízatásai során napi szinten tárgyalt és találkozhatott számtalan emberrel, legyen szó magyar vagy külföldi állami vezetőről, közéleti szereplőről, az utca emberéről vagy éppen a kérdésben szereplő újságíróról.”

Politikai érdek volt a találkozó

A Karmelitában történt találkozó több forrásunk szerint mindkét résztvevőnek, így Orbán Viktornak is politikai érdekében állt. „A magyar miniszterelnöknek nem mindegy, hogy ki indulhat az elnökségért Franciaországban a konzervatív oldalon, míg Zemmour szempontjából az volt a fontos, hogy egy olyan sikeres vezetővel találkozzon, mint Orbán” – mondta a Szabad Európának Édouard Husson.

A francia történész Husson Magyarországon az MCC vendégoktatója, Franciaországban pedig az Institut de Sciences Sociales Économiques & Politiques fejlesztési igazgatója. Ezt a magánegyetemet, ahol korábban Erik Tegnér is végzett egy posztgraduális képzést, Marion Maréchal alapította – a francia szélsőjobboldalba családilag beágyazott nő Marine Le Pen másod-unokatestvére.

Tegnér arról beszélt, hogy „semmit nem csináltam ennek az intézetnek [a Danube Institute-nak] azon kívül, hogy meghívtam Zemmourt. De ez mindennél értékesebb, úgyhogy rendben vagyunk” – mondta neve elhallgatását kérő forrásunk. Szerinte „ez képmutató dolog volt Erik Tegnértől, mert Orbánnak és Zemmournak is érdekében állt a találkozás”.

Polydor azt mondta: „Tudtuk, hogy Éric Zemmour el fog indulni az elnökválasztáson, és eldöntöttük, hogy a Livre Noir főleg neki fog kedvezni, illetve valamennyire Marine Le Pennek is, akinek hasonló politikai ötletei vannak. Ezután ráfordultunk Zemmour támogatására, és a Danube Institute lassacskán eltűnt a háttérből.”

Botrányok a Livre Noirnál

Noha a tavalyi francia elnökválasztáson végül a liberális Emmanuel Macron győzött, politikai újoncként Zemmour szép eredményt ért el: a voksolás első fordulójában a negyedik helyen végzett hétszázaléknyi szavazattal. Ma már új pártja, a Reconquête! vezetőségéhez tartozik Marion Maréchal is.

A Livre Noir dolgozói Jean-Marie Le Pen politikussal.
A Livre Noir dolgozói Jean-Marie Le Pen politikussal

A Livre Noir életében azóta sorozatosan követték egymást a botrányok. A tudósítóként az ukrajnai háború kitörését követően egyből a Donbászba utazó Erik Tegnér szoros ismeretséget kötött Charles d’Anjou üzletemberrel. A La Lettre cikke szerint D’Anjou a megelőző éveket Moszkvában töltötte, ahol egy olyan magánbiztonsági vállalkozásnak adott tanácsokat, amelyet az FSZB orosz titkosszolgálat egyik volt ezredese vezet.

D’Anjou 16.000 eurós, azaz több mint hatmillió forintos kölcsönnel segítette ki a Livre Noirt. A videócsatorna háborús tudósításai ezután egyértelműen oroszpárti hangvételűek lettek. Úgy tudjuk, Tegnér legalább egy alapítótársa aggodalommal figyelte az eseményeket.

D’Anjou rövidesen saját, Omerta névre hallgató, oroszpárti videócsatornát indított, amelynek tevékenységében egy ideig a Livre Noir munkatársai is részt vettek. Az együttműködésnek azóta vége szakadt. Több forrásból származó értesülésünk szerint D’Anjou is elégedetlen volt a videóssal.

„Tegnér a saját területén jó szakember, de cégvezetőnek túl fiatal – mondta a Szabad Európának Édouard Husson történész. – Elkezd projekteket, de nem fejezi be.”

Időközben az is napvilágra került, hogy Tegnér nem bánt kesztyűs kézzel a cég dolgozóival, különösen a Livre Noirnál a hivatalos egyetemi gyakorlatukat végzőkkel. Egy, a Libération cikkében is olvasható esetben egy huszonéves gyakornokot, akinek a feladata a közösségi média kezelése lett volna, Tegnér elvitt magával a fronthoz közeli, oroszországi Rosztov-na-Donuba, anélkül hogy értesítette volna a szüleit vagy az iskoláját.

A gyakornok a szállodában összeveszett Tegnérrel, mert nem akart továbbutazni a háborús Donbászba, a cégvezető viselkedését pedig riasztónak találta, úgyhogy elővette a telefonját, hogy felvételt készítsen a beszélgetésről. Forrásaink szerint az ittas Tegnér elvette a telefonját, és kidobta az ablakon. A nőt végül Tegnér kollégái saját pénzükből menekítették haza.

„Aljasnak lenni nem gond Tegnér számára. Külföldi céget használni, elárulni a társait, elárulni azokat, akik bíznak benne, neki mindegy, teljesen mindegy, amíg az érdekében áll. Nincs meggyőződése. Ukrajnában az oroszokkal volt, de ha ők fizették volna, lehetett volna az ukránokkal is” – mondta névtelen forrásunk.

Konzervatív erők koalíciója

Erik Tegnér azóta, hátrahagyva Magyarországon bejegyzett cégét és korábbi üzlettársait, új vállalkozást alapított Franciaországban, és most ezen keresztül adja ki egy új csapattal a megújult Livre Noirt, amely a videós formátum mellett nyomtatott magazinként is megjelenik. Két volt üzlettársa, Swann Polydor és François de Voyer újságíró időközben beperelte. Álláspontjuk szerint Tegnér lenyúlta a közös céget, amelyet korábban felelőtlenül vezetett, és a munkatársakkal is törvénytelenül bánt. „Nem azért alapítottam a céget, hogy keményen dolgozó huszonéveseket használjak ki” – mondta Polydor.

Tegnér és Polydor közös magyarországi cége, a Morphea Partners Kft. jelenleg kényszertörlés alatt áll. Fennállásának két esztendeje során a vállalat egyetlen alkalommal sem nyújtott be éves beszámolót. A Szabad Európa úgy tudja, a vállalkozás a mai napig milliós összeggel tartozik egy magyarországi partnerének .

Az Orbán–Zemmour-találkozó mögötti közvetítői láncolat többi szereplője közül Novák Katalint azóta köztársasági elnökké választotta a fideszes országgyűlési többség, Balázs Ádám Samu fideszes politikus ma Zsigmond Barna, az EU-s ügyek minisztériumának parlamenti államtitkára mellett dolgozik kabinetfőnökként. A Balázsnak címzett, a minisztérium sajtóosztályára küldött kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Párizsban hiába a liberális Macron jutott hatalomra, az elmúlt hónapokban látványos enyhülés következett be az Orbán-kormány francia kapcsolataiban. Francia cég jelent meg a paksi bővítés körül, és a várakozások szerint francia befektető, a Vinci Airports szállhat be a Ferihegyi repülőtérbe. Macron nemrég – európai uniós államfőtől ritka módon – megértő kritikával nyilatkozott a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök októberi találkozójáról is. Az üzleti és nagypolitikai kooperáció azonban nem változtatta meg a Fidesz hosszú távú ideológiai szövetségeseinek személyét.

A megújult Livre Noir nyomtatott kiadásának első száma idén októberben jelent meg. A magazinban Balázs Ádám Samu cikke is olvasható, amelyet az Orbán-kormány bevándorláspolitikájáról írt. „Gratulálok Erik Tegnérnek ehhez a nagyszerű projekthez – írta X-profilján a megosztott cikk mellé. – A konzervatív erők koalíciója szükséges az európai választásokon, hogy a szuverenista pozíció legyen többségben (…) ebben a harcban számítunk francia szövetségeseinkre”.

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG