Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Populistákkal is tárgyal az Európai Parlamentben új pártcsoportot kereső Fidesz


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án.

Konzervatív politikai erőkkel, a lengyelekkel és az olasz populista Matteo Salvinivel is tárgyal a Fidesz, amikor új csoportot keres az Európai Parlamentben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

"Ez csak technikai kérdés"

Orbán Viktor a Kossut rádióban beszélt erről, amikor a műsorvezető azt kérdezte tőle, hogy az Európai Néppártot (EPP) is elhagyja-e a Fidesz, miután a pártcsalád európai parlamenti frakciójából kilépett.

Orbán Viktor azt felelte, hogy ez csak technikai kérdés, nem lehet két különböző megoldást választani.

"Valószínűleg lesz még közöttünk konzultáció, de egyelőre azt kell mondanom, hogy az útjaink, azok lényegében elváltak."

Mint mondta beszélt Armin Laschettel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökével, a lengyelekkel, illetve Matteo Salvinival és a másik olasz jobboldali párt vezetőjével is.

Orbán Viktor szerint az a lényeg, hogy európai szinten is legyen otthona a "magunkfajta", családokat, hazájukat védeni akaró embereknek, akik az európai birodalom helyett nemzeti együttműködést akarnak.

"Köszönjük, ebből elég volt"

A Fidesznek az európai néppárti frakcióból történő távozását a kormányfő úgy kommentálta: miközben szó szerint minden európai miniszterelnök "élethalálharcot" folytat, hogy megvédje saját nemzetének polgárait a vírustól, egyesek azzal foglalkoznak a "brüsszeli buborékban", hogy hogyan lehet alapszabály-módosítással nehéz helyzetbe hozni egyik vagy másik tagpártot. Mi azt mondtuk, hogy köszönjük ebből elég volt.

Arra a kérdésre, beszélt-e a történtek óta Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, azt mondta, hogy nem, de majd biztosan beszélnek, és még azt is hozzátette: "hajrá, Weber úr!"

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, az Európai Néppárt március 3-án elfogadta azokat a szabályokat, amelyektől Orbán Viktor függővé tette további tagságukat a párt európai parlamenti frakciójában. Az EPP frakciója a Fidesz kilépése után is az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja marad. Frakció híján a fideszes képviselők jelenleg független képviselők. Elveszítették bizottsági tagságaikat – később természetesen ezeket, vagy ezek egy részét függetlenként vagy egy másik frakció tagjaiként visszaszerezhetik. És ezzel már nem Járóka Lívia az Európai Parlament egyik alelnöke. Marad azért magyar alelnök, a DK-s Dobrev Klára.

XS
SM
MD
LG