Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából


Orbán Viktor az Európai Tanács brüsszeli ülésére érkezik 2020. december 10-én.
Orbán Viktor az Európai Tanács brüsszeli ülésére érkezik 2020. december 10-én.

Az Európai Néppárt elfogadta azokat a szabályokat, amelyektől Orbán Viktor függővé tette további tagságukat a párt európai parlamenti frakciójában. Egy régóta húzódó vitát zártak le ezzel, a Fidesznek az utóbbi hónapokban egyre több konfliktusa volt a Néppárton belül, nőtt az ellenfeleik és csökkent a támogatóik száma. Az EPP frakciója a Fidesz kilépése után is az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja marad.

A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából, tette közzé Orbán Viktor levelét Novák Katalin miniszter a Twitterén.

A demokráciáért aggódott Orbán Viktor

Orbán Viktor azt írja Manfred Webernek címzett levelében, hogy szerinte "rendkívül elkeserítő", hogy miközben az orvosok életeket mentenek és sok százezer európai van kórházban, a Néppártot "belső adminisztratív kérdések bénítják meg" és megpróbálják elhallgattatni a "demokratikusan megválasztott EP-képviselőket".

A pártcsoport belső szabályainak módosítását "egyértelműen ellenséges" lépésnek értékelte a Fidesz és a párt szavazói ellen. Szerinte a magyar szavazók demokratikus jogait is el akarja venni a Néppárt ami "antidemokratikus, igazságtalan és elfogadhatatlan".

Tiszteletet követelnek a Fidesz szavazóinak

Szerdán korábban Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője is bejelentette, hogy a Néppárt frakciójából kilép a Fidesz.

Gál Kinga és Deutsch Tamás sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi a polgárokat és gazdaságokat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezd, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabály-módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését. A megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Az új szabályozással egyszerűbb lett volna kizárni őket

A nyilatkozatokat néhány perccel azt követően tették közzé, hogy döntött az Európai Néppárt parlamenti frakciója, több mint nyolcvan százalékos támogatottsággal fogadták el az új eljárási szabályokat. A 180 képviselőből 148 támogatta, 28 ellenezte a javaslatot, 4-en pedig tartózkodtak.

Az új szabályozás értelmében már nem csak egy képviselőt, hanem egész nemzeti delegációt lehetne felfüggeszteni, vagy kizárni a képviselőcsoportból. Ehhez a döntéshez kétharmados többség kell. Kivéve akkor, ha hasonló döntés már megszületett az Európai Néppártban, ekkor elegendő a szavazatok fele is.

Arról is döntöttek, hogy távszavazással is lehet ilyen kérdésekben döntést hozni. Ez azért figyelemre méltó, mert az Európai Néppárt már egy éve azért nem tűzi napirendre a Fidesz kizárását, mert álláspontjuk szerint ezt csak személyes találkozón lehet eldönteni, arra azonban a koronavírus-járvány miatt nincs lehetőség.

A párton belül egyedül a Fidesz van jelenleg felfüggesztve, mint ahogy a parlamenti frakcióban egyetlen képviselővel, a fideszes Deutsch Tamással hoztak a felfüggesztéssel azonos értékű szankciókat tavaly decemberben.

Akkor azért történt ez, mert a fideszes delegációvezető több nyilatkozatában azt mondta, hogy Manfred Weber frakcióvezető kijelentése a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereire emlékeztetik.

Nem tartották őszintének Deutsch bocsánatkérését

Ugyan Deutsch később többször bocsánatot kért, visszavonta a szavait, de a döntés megszületett, mert a képviselőcsoport nagy része szerint mindezek nem voltak őszinték.

A büntetés úgy szól, hogy Deutsch Tamás nem viselhet frakciótisztséget és semmilyen pozíciót nem tölthet be az Európai Parlamentben, amely a néppárti tagságból származik. Ezen kívül nem is szólalhat fel a Néppárt nevében. Vagyis ez teljes jogfosztottságot jelentett – a döntés értelmében határozatlan időre.

Nem sokkal később úgy döntött a frakció vezetése, hogy átdolgozzák a frakció működési szabályzatát, ami a most elfogadott módosításokhoz vezetett. Amikor a tervek kiszivárogtak, akkor a néppárti politikusok azt hangoztatták, hogy ez nem a Fideszről szól, Deutsch Tamás pedig ezt úgy kommentálta, hogy milyen lenne, ha róluk szólna.

Csak a Fidesz nem fogadta el

A szerdai szavazás eredményére lehetett számítani. A nemzeti delegációk múlt héten pénteken megegyeztek a szavazásra bocsátandó dokumentum tartalmáról. Minden delegáció elfogadta a javaslatot – kivéve a Fideszt.

A szavazást megelőzően a norvég, litván, svéd, finn, dán és lett konzervatív pártvezetők állásfoglalást bocsátottak ki, amelyben támogatták a tervezett módosításokat.

Azt is jelezték, hogy a következő lépésnek a Fidesz felfüggesztésének kell lenni, amely egyenes út a magyar kormánypárt kizárása felé. Hangsúlyozták, hogy az EPP-nek nem szabad gyengeséget mutatni.

Nem ért célt Orbán levele

Orbán Viktor vasárnap küldött levelet Manfred Webernek, amelyben jelezte, ha a frakció a jelenlegi formájában napirendre tűzi és megszavazza a változtatásokat, akkor a Fidesz kilép a képviselőcsoportból.

Akkor tudósítónknak Pedro Lopez, a frakció szóvivője azt mondta, ez a levél semmiben nem változtatja meg az elképzeléseiket, szerdán szavazni fognak.

Ugyancsak előjelnek volt tekinthető, hogy az Európai Parlament gazdasági bizottságának előkészítő ülésén Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője a Politico forrásai szerint azt mondta, a néppárti szavazás miatt valószínűleg utoljára vesz részt a megbeszélésen a jelenlegi minőségében. A bizottság elnöke erre azt javasolta, hogy ezt a megfelelő fórumokon hangoztassa és inkább térjenek vissza a napirendre, amelyen sok fontos téma szerepel, de azért megköszönte Győri Enikő munkáját.

A szerdai ülést levezető Manfred Weber Orbán levelére utalva még a szavazást megelőzően azt mondta a többi képviselőnek, nem egy pártelnök feladata, hogy tanácsokat adjon a képviselőcsoport eljárási szabályait illetően. Érdekes módon, akkor tartottak egy rövid vitát a témáról, amikor már folyt a szavazás. Ebben Gál Kinga fideszes képviselő azt mondta, az új szabályok nem férnek össze a jogállamisággal, Hölvényi György pedig azt mondta, abban bízik, hogy a Néppárt visszaszerzi majd a kereszténydemokrata jellegét.

Mi változott a Fidesz kilépésével?

Az EPP frakciója a Fidesz kilépése után is az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja marad. Frakció híján a fideszes képviselők jelenleg független képviselők. Elveszítették bizottsági tagságaikat – később természetesen ezeket, vagy ezek egy részét függetlenként vagy egy másik frakció tagjaiként visszaszerezhetik. És ezzel már nem Járóka Lívia az Európai Parlament egyik alelnöke. Marad azért magyar alelnök, a DK-s Dobrev Klára.

A Fidesznek elfogadhatatlan, a KDNP-nek nem

A Fidesznek jelenleg 12 EP-képviselője van: Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő, Tóth Edina és Trócsányi László.

A nemzeti delegáció tagja Hölvényi György a KDNP-képviseletében, aki jelezte, hogy továbbra is az EPP-n belül fog politizálni.

Frissítés:

A Néppárt egy rövid közleményben reagált a helyzetre. Egyrészt üdvözölték a frissen elfogadott új eljárási szabályokat. Emellett bejelentették, hogy pártvezetés értesült a Fidesz-tagok kilépési szándékáról. A Fidesz ezért most egy kizárási folyamattal néz szembe, amiről a Néppárt politikai gyűlése dönt majd. Ők pedig akkor fognak legközelebb összegyűlni, amikor ezt a járványhelyzet lehetségessé teszi.

Szalai Bálint és Rikard Jozwiak közreműködésével.
  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG