Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilép a Fidesz a Néppártból


Még ott lehetett: Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban
Még ott lehetett: Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban

Hivatalos.

Novák Katalin Twitteren tette közzé azt a levelet, melyeben a Fidesz bejelenti az Európai Néppártból (EPP) való kilépését.

A levél mindössze egy mondatból áll, és annyit közöl, hogy a Fidesz nem kíván többé az EPP tagja lenni.

A kilépés várható volt, miután a Fidesz tagságát már két évvel ezelőtt felfüggesztették az EPP-ben, idén március elején pedig a Fidesz EP-képviselői – megelőzendő kizárásukat – kiléptek a Néppárt frakciójából. Innentől kezdve pedig csak idő kérdése volt a kilépés, hisz az EPP szabályzata szerint a pártcsalád képviselőinek kötelező az EPP frakciójához csatlakozniuk.

Nem most kezdődött

A Fidesz eltávolodása az Európai Néppárttól (EPP) évek óta tart. 2019 tavaszára, a Jean-Claude Junckert támadó országos plakátkampányra és a CEU kiüldözésére már a Fidesz tagságának felfüggesztésével reagált az EPP. Illetve eggyel pontosabban vizsgálat indult a Fidesz ellen, a vizsgálat idejére pedig Fidesz „önként” felfüggesztette a tagságát.

A hosszabb ideig tartó vizsgálatot egy háromtagú „bölcsek tanácsára” bízta a Néppárt. Egy darabig pedig úgy tűnt, hogy ez az egyensúly megfelel a Fidesznek és a Fidesz ideológiáját és politikáját elfogadhatatlannak tartó néppárti tagoknak is. Utóbbiak jellemzően azzal érveltek, hogy a Fidesz már a demokratikus jogállamot próbálja lebontani Magyarországon.

Ez a felfüggesztés azonban még nem járt jelentős érdeksérelemmel, ugyanúgy megkaphattak szinte minden fontos posztot és feladatot fideszesek is. A Fidesz politikája azonban utána is belső támadások alá került. A Néppárt elnöke, Donald Tusk tavaly nyáron többekkel együtt keményen bírálta például, hogy a kormány korlátlan időre hirdetett ki veszélyhelyzetet a járványra hivatkozva.

Év végére komolyra fordult a vita

A helyzet ott mérgesedett el igazán, amikor a magyar kormány a lengyel vezetéssel együtt tavaly év végén, a járvány alatt megvétózta az uniós költségvetést. Ellenezték ugyanis, hogy a támogatásokat jogállamisági feltételekhez kössék. Év végére Orbán Viktor már a Szovjetunióhoz hasonlította az EU-t, Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője pedig arról írt cikket, hogy aki ilyet állít, az Európát akarja elpusztítani.

Az EPP végül idén kezdett el komolyan foglalkozni az üggyel, és megváltoztatta volna úgy a belső szabályait, hogy egy egész frakciót ki tudjanak zárni maguk közül. Miután ezt márciusban elsöprő többséggel megszavazták, a Fidesz azonnal kilépett a frakcióból. Nagyjából két héttel később, azaz most pedig a Néppártból is.

„A Fidesz elhagyta kereszténydemokráciát. Valójában már évekkel ezelőtt elhagyta”

– kommentálta a lépést Donald Tusk.

XS
SM
MD
LG