Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesz most már támogatja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását, szavazna is róla


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője aláírja az országgyűlési képviselői esküokmányt az Országgyűlés Irodaházában 2022. április 28-án
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője aláírja az országgyűlési képviselői esküokmányt az Országgyűlés Irodaházában 2022. április 28-án

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője javaslatban kérte Kövér László házelnököt, hogy vegye napirendre a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló parlamenti szavazást, így február 26-án lezárulhat a másfél éve húzódó ügy. Pénteken érkezik a svéd miniszterelnök.

Kocsis Máté Facebook-oldalán közzétette a házelnöknek címzett levelet, amelyben arról ír, hogy a frakció a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén, február 26-án döntene a kérdésben, és támogatni kívánják az indítványt.

Orbán Viktor szombati évértékelő beszédében azt mondta, hogy a NATO-bővítés ratifikálására a február 26-án kezdődő parlamenti ülésszakban kerülhet sor.

A magyar kormány és a Fidesz részéről ugyanakkor senki sem volt hajlandó találkozni az Egyesült Államok szenátorainak kétpárti küldöttségével, amely kifejezetten a NATO-bővítés miatt érkezett Budapestre a minap. Azt próbálták megtudni, mi az akadálya annak, hogy a magyar Országgyűlés még mindig nem szavazta meg a svéd csatlakozást.

A másfél éve húzódó ügyről a Szabad Európa több cikkben is beszámolt. Svédország és Finnország 2022 májusában adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – kevesebb mint két hónappal azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. A többi NATO-tagállam rövid időn belül jóváhagyta a csatlakozási kérelmeket, a magyar parlamentnek azonban a kormány többszöri ígérete ellenére sem sikerült.

A kormány narratívája szerint a Fidesz frakciója nem volt egységes a kérdésben, sérelmezték, hogy svéd politikusok és az ottani közmédia kritizálta a magyar jogállamiság helyzetét.

Törökország január végén jóváhagyta a svéd NATO-csatlakozást, így Magyarország az utolsó akadálya a védelmi szövetség bővítésének.

Frissítés
Most már hivatalos, hogy Magyarországra látogat a svéd miniszterelnök a NATO-szavazás előtt. A miniszterelnök hivatalának közlése szerint Ulf Kristersson pénteken érkezik Budapestre. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz. A megbeszélések során az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik.
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG