Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fogytán a szövetséges országok türelme a svéd NATO-csatlakozás magyar akadályozása ügyében


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor Vilniusban 2023. július 11-én
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor Vilniusban 2023. július 11-én

Orbán Viktor újabb ígéretet tett a NATO-nak a svéd csatlakozás megengedéséről, ezúttal február vége környékét jelölte meg a főtitkárnak. A USA nemzetbiztonsági tanácsadója nem akart arról spekulálni, hogy a többi szövetséges ország részéről mi lehet a következő lépés az ügyben, de figyelmeztette Orbánt, hogy „nem lehet végtelen a türelmük”.

„Nem fogok konkrét fenyegetést tenni vagy arról spekulálni, hogy milyen lépéseket tennénk a későbbiekben, de természetesen ebben az ügyben sem lehet végtelen a türelmünk” közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a The Washington Post újságírójának kérdésére Brüsszelben február 7-én. Aznap a szövetség országainak biztonsági tanácsadói egyeztettek, ezután jött a sajtótájékoztató.

Sullivan előtte elmondta, hogy a szövetséges országok biztonsági tanácsadói egymás után jelezték az ülésen: „itt az ideje”, hogy Svédország belépjen, és hogy ez ügyben közvetlenül Magyarország képviselőjéhez kell fordulni.

„Tudja, ez hitelesség és kötelezettség kérdése, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a parlamenti folyamat befejezéséhez, hogy a NATO valóban üdvözölhesse Svédországot 32. tagként” – közölte.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt arról kérdezte a lap, hogy meg lehet-e bízni még Magyarországban szövetségesként, miután a magyar kormány azt ígérte, hogy nem ő lesz az utolsó, akik hitelesítik a svéd csatlakozási kérelmet, de nem tartotta be.

„Néhány napja beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki világossá tette, hogy határozottan támogatja Svédország tagságát a szövetségben. Az is világos, hogy a magyar parlament most épp nem ülésezik, de február végén újra összeül. Az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország ratifikálásáról, így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz” – válaszolta a NATO-főtitkár.

A magyar kormánypártok 2022 júliusa óta változó indokokkal nem hajlandók napirendre se vetetni Svédország csatlakozásának témáját, a lezáráshoz viszont mind a harminc országnak ratifikálnia kellene. Ezt egyedül Magyarország akadályozza.

A magyar Országgyűlés legutóbb három nappal ezelőtt vitathatta volna meg a svéd NATO-csatlakozás ügyét. Az ellenzéki pártok összehívattak egy rendkívüli ülést, a kétharmados többségben lévő kormánypártok viszont ismét bojkottálták, így határozatképtelen maradt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG