Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már ne kérjen itthon Szputnyikot, ha maradt is valahol, megromolhatott


Nyíregyházán adják be az orosz oltás (Gam-KOVID-Vak) első komponensét április 13-án
Nyíregyházán adják be az orosz oltás (Gam-KOVID-Vak) első komponensét április 13-án

Nem azért nem reklámozza már a Szputnyik-oltást a kormány, mert az a legjobb, és elrejtik az emberek elől, hanem mert lejárt a szavatossága az összesnek, amit Magyarország vett. Egyébként sem lehet sok már, de ha fel is kínálják valahol, utasítsa el.

A különböző oltásos csoportokban terjed, hol oltanak még a Szputnyik V-termékkel Magyarországon. Sokan azt hiszik, azért akad kevés belőle, mert biztosan az a legjobb, és eldugják az emberek elől. Pedig ha valahol fel is ajánlják, nem érdemes kérni, mert csak fél évig áll el, és mostanra biztosan lejárt az összes szavatossága, amit a magyar állam vett.

Az állami tájékoztatás szerint április 27-én érkezett meg Magyarországra az utolsó adag első komponensű Szputnyik V-termék, a második komponensből pedig május 11-én. A termékeket ráadásul nem a reptéren gyártják és csomagolják, így a lejárati idejük biztosan korábban kezdődött.

A gyógyszert a gyártó szerint legfeljebb hat hónapig lehet eltartani mínusz 18 Celsius-fokon lefagyasztva, utána már nem szabad beadni. Felolvasztva két óráig áll el, visszafagyasztani pedig tilos.

Így október vége felé Magyarországon biztosan lejárt minden első komponensű orosz termék, november első harmadában pedig a második komponensű is. A kormány augusztusban meghirdette a Szputnyikot is lehetséges harmadik oltásnak, de ősszel már kevés helyen oltottak vele.

Múlt héten Gulyás Gergely nem árulta el, mennyi lehet még belőle az oltópontokon, annyit mondott, hogy gyakorlatilag elfogyott. A homályos utalás sem azt nem jelenti, hogy teljesen elfogyott, sem azt, hogy bevonták volna, így ismeretlen számú oltóponton még előfordulhat. Ezért ha ilyennel találkozik, ne fogadja el. Az sem kizárt, hogy az állam sem tudja pontosan, mennyi ilyen vakcina kering még az országban, májusban szállították ki utoljára az oltópontokra.

Az Európia Unió járványügyi központjának (ECDC) jelentett hivatalos magyar adatok szerint még a múlt héten is adtak be első oltásként Szputnyikot Magyarországon.

Ez jelentheti a magyar adatszolgáltatás gyengeségét is – nem először fordulna elő hasonló gond a járvány alatt.

Jó eséllyel nem érinthet sokakat; az EU-nak küldött hazai adatok alapján az elmúlt két hónapban már összesen alig ezer első Szputnyik-vakcinát adtak be az országban. Ami árulkodóbb lehet ezen adatok alapján, hogy eddig 18 ezerrel kevesebb második oltást adtak be ebből a termékből, mint elsőt. Ez azt jelenti, hogy most már ne jusson eszébe második Szputnyik-oltást kérni, hiába maradt.

Az ECDC-nek küldött adatok szerint nagyjából nyolcvanezer első adag Szputnyik is megmaradt Magyarországon. A kormány ebből nem ajándékozott, viszont a vakcinák megromolhattak, illetve itt sem kizárt az adatszolgáltatási hiba. Ezért megkérdeztük a kormányt, tudják-e, hány embernek adtak be Szputnyikot. Amint válaszolnak, közzétesszük.

Magyarország fontos volt Putyinéknak
A környéken többek közt Szerbiában használnak még kétkomponensű Szputnyik-terméket. Míg az uniós tag Magyarországnak sok késéssel ugyan, de Oroszország leszállította a megvásárolt vakcinákat, Szerbiának nem. Máig csak a rendelt mennyiség kétharmada érkezett meg, noha az első szállítmány már 2020 végén befutott. Ezért ha valaki mindenáron Szputnyikot akar, ott is belefuthat lejárt gyógyszerbe. Magyarországon tilos más országból átcsempészett oltást beadni.


A Pfizer oltása kilenc hónapig áll el, a Modernáé hét hónapig, az AstraZenecáé szintén hat hónapig, de ezek folyamatosan érkeztek, kisebb tételekben, így nem valószínű, hogy bárki lejárt terméket kapna. A Sinopharm vakcinája feltételezetten két évighasználható fel, ezzel kapcsolatban tehát egyelőre nem valószínű lejárati probléma.

A gyógyszerek általában nem változnak rögtön gyilkos méreggé a lejárat után pár nappal, csak hatékonyságuk csökken, de akkor is tilos felhasználni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG