Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Finnország csatlakozik európai szomszédaihoz, és nem engedi be az orosz turistákat


A 23 éves Iván, aki vízum nélkül érkezett a finn határra, és menedékjogot akar kérni, útlevél-ellenőrzésre vár a Vaalimaa határátkelőnél 2022. szeptember 25-én
A 23 éves Iván, aki vízum nélkül érkezett a finn határra, és menedékjogot akar kérni, útlevél-ellenőrzésre vár a Vaalimaa határátkelőnél 2022. szeptember 25-én

Finnország csütörtökön bejelentette, hogy éjfélkor lezárja határát az orosz turisták előtt, elzárva az utolsó közvetlen szárazföldi útvonalat az Európai Unióba, miközben oroszok ezrei próbálják elkerülni, hogy besorozzák őket az ukrajnai háborúba.

A kormány közölte, hogy a lépés a határforgalom jelentős visszaeséséhez vezet, miután a hétvégén csaknem 17.000 orosz lépte át a határt Finnországba.

„Az orosz állampolgárok turisztikai célú beutazása Finnországba veszélyezteti Finnország nemzetközi kapcsolatait” – mondta Pekka Haavisto külügyminiszter egy sajtótájékoztatón, kifejtve, hogy a döntés az Ukrajnával és a szomszédokkal folytatott tárgyalások nyomán született.

Haavisto azt mondta, hogy a családtagok meglátogatása, valamint munkavégzés és tanulás céljából továbbra is engedik a belépést.

A döntéssel a finn kormány – amely attól tart, hogy Finnország tranzitország lehet a nyugat-európai, útlevélmentes schengeni övezetbe – csatlakozott az Oroszországgal közös szárazföldi határral rendelkező EU-tagállamokhoz, amelyek már korábban kitiltották az orosz turistákat.

A tilalmak az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók és más lépések sorába illeszkednek, amelyeket azóta vezettek be, hogy Moszkva február 24-én megtámadta Ukrajnát, elindította úgynevezett „különleges katonai műveletét”.

Észtország, amely más balti államokhoz és Lengyelországhoz hasonlóan azzal érvelt, hogy az orosz turisták nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek, csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Finnország nem csatlakozott hozzájuk. Ukrajna azt mondta, hogy az oroszoknak otthon kell maradniuk, és törekedniük kell a háború megállítására.

Az EU betiltott minden, Oroszországból induló légi járatot, így csak a vasúti és közúti közlekedés maradt elérhető, és ebben a hónapban beleegyezett azoknak a vízumoknak a korlátozásába, amelyek szabad utazásra jogosítanak a schengeni övezethez tartozó országokban.

Fiatal orosz férfiak, akikkel a Reuters hírügynökség tudósítója múlt héten beszélt, miután átkeltek a finn határon, azt mondták, attól féltek, hogy besorozzák őket.

Az a csaknem 17.000 orosz, aki a hétvégén átlépte a finn határt, nyolcvanszázalékos növekedést jelent az egy héttel korábbi számhoz képest – közölték hétfőn a finn hatóságok.

Csütörtökön a Vaalimaa határátkelőhelyen folyamatosan özönlöttek be az autók a Reuters által idézett szemtanú szerint, bár a forgalom a hétvégét követően valamelyest csillapodott.

„Bizonyos jelek arra mutatnak, hogy az orosz hatóságok változtattak a politikájukon” – mondta Tuomas Laosmaa, a határellenőrzés vezetője, hozzátéve, hogy szerdán csökkent a határt átlépő fiatal orosz férfiak száma. Részleteket azonban nem közölt.

Jóllehet az Oroszországból érkezők száma a járvány előtti szint alatt marad, sok finn aggodalmának adott hangot a mostani emelkedés miatt.

„Nagyon szerencsétlen dolog, hogy ilyen helyzetbe kerültünk, amelyet Oroszország okozott, de ebben a helyzetben nem érzem rendben lévőnek, hogy keresztüljönnek Finnországon turizmus céljából” – mondta Erkki Helaniemi pénzügyi szakember a Reutersnek Helsinkiben.

A múlt heti bejelentés Oroszország második világháború óta első nyilvános mozgósításáról az elakadt ukrajnai háború előremozdítása érdekében rohamot váltott ki a határ irányába, tüntetők letartóztatását vonta maga után, és nyugtalanságot okozott a lakosság körében.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG