Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fokozódnak Iránban az agyonvert nő halála miatti tüntetések


Tüntetők Iránban
Tüntetők Iránban

Az erőszakos hatósági fellépés és az ismételt figyelmeztetések ellenére is folytatódtak a tüntetések az iszlám köztársaságban, ahol egyre többen vonulnak utcára, miután egy fiatal nő életét vesztette a szabálytalan fejkendőviselés miatti őrizetbe vételét követően.

Interneten közzétett videófelvételek szerint több iráni városban is demonstrációt tartottak, köztük Iszfahánban, Mesedben, Nadzsafabadban, Szanandazsban, Tabrizban, Teheránban és Urmiában.

Az immár mintegy két hete tartó tiltakozáshullám onnan indult, hogy az ország nyugati, kurd régiójából származó, 22 éves Mahsza Aminit túl lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án a fővárosban. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna Amini halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a nő halála egyértelműen a fejére mért ütések miatt történt.

A történtek hírére demonstrációk kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutat önmagán, sokan általánosságban tiltakoznak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a fiatal nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját.

A teheráni kormány csaknem teljesen lekapcsolta az országban az internetet, így nehezítve a résztvevők kommunikációját és a tájékoztatást. Ennek ellenére videók láttak napvilágot arról, hogy Sirázban a biztonsági erők rátámadtak a tiltakozókra az egyik egyetemnél.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nemzetközi szervezet friss értesülései szerint legalább huszonöt újságírót vettek őrizetbe a perzsa államban a tüntetések kezdete óta.

Az emelkedő tétet jelzi, hogy iráni olajipari dolgozók kilátásba helyezték, hogy amennyiben a hatóságok nem szüntetik be az erőszakos fellépést, sztrájkba lépnek. Szakértők szerint ez még nehezebb helyzetbe sodorná az amúgy is gazdasági nehézségekkel és romló életkörülményekkel szembenéző országot, mivel ez egyike az állami bevételeket generáló kevés szektornak.

Eközben az iráni nemzeti filharmonikus zenekar szerdán nem volt hajlandó színpadra állni az iráni–iraki háború kezdetének évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, miután a közösségi oldalakon sokan támadták őket ezzel kapcsolatban.

Két helyi startupóriás, a Snapp és a Digikala alkalmazottai is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, így biztosítva támogatásukról a demonstrálókat.

„A népi tüntetések erőszakos elnyomása megengedhetetlen és megbocsáthatatlan (…) Csatlakozunk az országos sztrájkokhoz, szolidaritásban állva Irán gyászoló és szenvedő népével” – írta közleményében a Digikala.

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet adatai szerint keddig legkevesebb hetvenhat ember vesztette életét a kormányellenes tüntetések során.

Október 1-jére világszerte több mint hetven városban hirdetett tiltakozást az iráni diaszpóra.

A fejkendő viselése az 1979-es iráni iszlám forradalom óta kötelező a nők számára Iránban, teljesen el kell fednie a hajat, de az előírást gyakran megszegik, főleg a nagyvárosokban.

Heves tiltakozások Iránban a fogságban életét vesztő nő halála miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00

XS
SM
MD
LG