Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán minden erejével szembeszáll a tiltakozókkal, az ENSZ túlzott erőszak lehetőségére figyelmeztet


Görögországban élő iráni nő vágja le a haját Athén központjában a Mahsza Amini meggyilkolása ellen tiltakozó tüntetésen, 2022. szeptember 24-én
Görögországban élő iráni nő vágja le a haját Athén központjában a Mahsza Amini meggyilkolása ellen tiltakozó tüntetésen, 2022. szeptember 24-én

Az iráni rendőrség szeptember 28-án figyelmeztetett, hogy „teljes erejével” szembeszáll azokkal a tüntetésekkel, amelyek csaknem két hete robbantak ki, miután Mahsza Amini őrizetben meghalt. Az ENSZ felszólította Teheránt, hogy tartózkodjon a „felesleges vagy aránytalan erőszak” alkalmazásától.

Tisztviselők szerint hatvan ember halt meg a tüntetésekben, de az Iran Human Rights nevű szervezet szerint legalább 76-an vesztették életüket a tiltakozások kirobbanása óta, miután a 22 éves kurd nőt letartóztatták Teheránban, mert állítólag megsértette a hidzsábfejkendőre vonatkozó szigorú iráni szabályokat.

A tisztviselők közölték, hogy szeptember 26-án több mint 1200 embert tartóztattak le, köztük aktivistákat, ügyvédeket és újságírókat.

Sorban a tizenkettedik éjszaka

Az Iránon kívül működő ellenzéki média szerint szeptember 27-én sorozatban már a tizenkettedik éjszaka volt, amikor kiterjedt tiltakozások folytak, azoknak az internetes korlátozásoknak az ellenére, amelyeknek célja a gyülekezés és a megtorlásról készült képek kikerülésének akadályozása volt.

Nők égették el a kendőjüket és jelképesen levágták a hajukat, így tiltakoztak Amini halála és a szigorú öltözködési szabályok ellen New Yorktól Isztambulig a szolidaritási menetekben.

„Ma az Iráni Iszlám Köztársaság ellenségei és néhány lázadó azon vannak, hogy bármilyen ürüggyel megzavarják az ország rendjét, biztonságát és kényelmét” – idézte a rendőrparancsnokságot a Fars hírügynökség.

„A rendőrök minden erejükkel szembeszállnak az ellenforradalmárok és az ellenséges elemek összeesküvésével, és határozottan fellépnek azokkal szemben, akik az országban bárhol megzavarják a közrendet és a közbiztonságot.”

Heves tiltakozások Iránban a fogságban életét vesztő nő halála miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00

Aggódik az ENSZ is

A nyilatkozat előtt alig néhány órával az ENSZ főtitkára, António Guterres felszólította Ebrahim Raiszi iráni elnököt, hogy ne alkalmazzon „aránytalan erőszakot” a tüntetők ellen.

Az ENSZ-közgyűlés múlt heti ülésén Guterres „hangsúlyozta Raiszi elnöknek, hogy tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, beleértve a szólásszabadságot, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát” – közölte Stéphane Dujarric, az ENSZ fő szóvivője.

„Egyre nagyobb aggodalommal tölt el bennünket a halálos áldozatok, köztük nők és gyermekek számának a tiltakozásokhoz köthető növekedése” – mondta Dujarric.

Közölte: Guterres „felszólítja a biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak a szükségtelen vagy aránytalan erőszak alkalmazásától, és mindenkit a lehető legnagyobb önmérsékletre szólít fel a további eszkaláció elkerülése érdekében”.

Megszólalt az utolsó sah fia

A néhai iráni sah fia a nők mérföldkőnek számító forradalmaként üdvözölte a tiltakozást, és sürgette a világot, hogy növelje a nyomást a klerikus vezetésre.

Reza Pahlavi, akinek édesapját az 1979-es iszlám forradalom mozdította el a trónról, nagyobb szabású felkészülést szorgalmazott egy jövőbeli iráni rendszerre, amely szekuláris és demokratikus.

„Véleményem szerint ez a modern idők igazán első forradalma a nőkért, a nők által – az iráni férfiak, fiúk, testvérek és apák támogatásával” – mondta az AFP-nek Pahlavi, aki száműzetésben él az Egyesült Államokban.

„Elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor a spanyolok azt mondanák, basta – elegünk van.”

Letartóztatták a volt elnök lányát

Szeptember 27-én a hatóságok letartóztatták Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök lányát is „lázadók felbujtása miatt” – jelentette a Tasmin hírügynökség.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere sürgette Iránt, hogy „vessen véget a nők elleni erőszak alkalmazásának azokkal szemben, akik azt gyakorolják, amelynek alapvető szabadságuknak kellene lennie”.

„Kiállunk mindazokért, akik gyakorolják a békés tiltakozás egyetemes jogát” – mondta.

Célkeresztben a kurdok is

Szeptember 28-án az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda Hadtest (IRGC) drónokkal támadta egy iráni–kurd ellenzéki csoport észak-iraki támaszpontjait – közölték kurd tisztviselők, miközben az országban folytak a halálos áldozatokat követelő tüntetések.

Mindeközben az IRNA iráni állami hírügynökség arról számolt be, hogy az IRGC szeptember 28-án rakéta- és dróntámadásokat intézett „terroristák” ellen az észak-iraki kurd régióban.

Irán felfegyverzett iráni kurd másként gondolkodókat vádol azzal, hogy részt vesznek az országban zajló zavargásokban, különösen az északnyugati országrészben, ahol Irán tízmillió kurd polgárának nagy része él.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG