Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fokozódtak az izraeli támadások a Gázai övezet déli részén


Füst gomolyog a Gázai övezet felett 2023. december 29-én
Füst gomolyog a Gázai övezet felett 2023. december 29-én

A helyi tudósítások szerint heves tüzérségi és légicsapások érték a területet keddre virradóra, miután Izrael bejelentette csapatai egy részének kivonását, ami a fokozatos áttérést jelezheti az alacsonyabb intenzitású műveletekre.

A zsidó állam többször is megerősítette, hogy a palesztin enklávéban hatalmas pusztítással járó háború még hosszú hónapokig tarthat, mire sikerülhet felszámolni az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász uralmát.

Ugyanakkor az offenzívában új szakasz kezdődhet, miután egy izraeli tisztségviselő hétfőn arról számolt be, hogy január folyamán csökkenteni fogják a katonák számát Gázában, és a tervek szerint áttérnek a lokalizáltabb, „megtisztító” műveletekre.

Mint rámutatott, ez lehetővé teszi, hogy egyes tartalékosok visszatérjenek a civil foglalkozásukhoz, ami az ország gazdasága szempontjából is jó, illetve nem lesz annyi ember lekötve egy esetleges komolyabb fegyveres konfliktus esetén az iráni támogatású Hezbollah libanoni síita milíciával.

Egy amerikai illetékes úgy vélte, hogy a hadsereg gázai jelenlétének leszorításáról szóló döntés a kezdetét jelezheti az alacsonyabb intenzitású műveletekre való áttérésnek Gáza északi részén.

Az Egyesült Államok már jó ideje a harcok intenzitásának csökkentését szorgalmazza Izraelnél a polgári áldozatok magas számára és az egyes súlyosbodó humanitárius katasztrófára tekintettel, a nemzetközi közösség egy részének tűzszüneti felhívásai közepette.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

Helyiek ugyanakkor tudatták, hogy az izraeli erők fokozták légi és tüzérségi támadásaikat a Gázai övezet déli részén található Hán Júnisz keleti és északi negyedeiben.

A Hamász előző nap újabb rakétákkal támadta Izraelt. A radikális iszlamisták emellett azt állítják, hogy tizenöt izraeli katonával végeztek Gázaváros környékén.

Eközben az amerikai haditengerészet bejelentette, hogy az Izrael elleni, október 7-i terrortámadásokat követően a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó visszatér a virginiai Norfolkba.

Ezzel párhuzamosan az Alborz iráni hadihajó a Vörös-tengerre érkezett, ahol jelentősebb fennakadások keletkeztek a kereskedelmi hajózásban a Teherán által pártfogolt jemeni húszik támadásai miatt.

A hevesen bombázott palesztin enklávéban súlyosbodó humanitárius válság miatt az utóbbi hetekben tovább erősödnek a tűzszünet melletti hangok a nemzetközi porondon, miközben egyesek a konfliktus kiterjedésétől tartanak a térségben az iráni támogatású fegyveres csoportok különböző akciói nyomán.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek, akik közül 129-et továbbra is fogva tartanak.

A konfliktusban fontos közvetítőként fellépő Katar és Egyiptom újabb fegyvernyugvási és fogolycsere-megállapodáson dolgozik.

Ehhez kapcsolódóan: A magyarok nem tartják elfogadhatónak a palesztinok elűzését Gázából

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma megközelítette a 22 ezret. Az izraeli fél szerint nagyjából hétezer fegyveressel végeztek eddig, erre azonban bizonyítékot nem mutattak be. A harcokban már több mint 170 izraeli katona vesztette életét.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG