Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyarok nem tartják elfogadhatónak a palesztinok elűzését Gázából


Az izraeli hadsereg fényképe Gázából 2023. december 22-én
Az izraeli hadsereg fényképe Gázából 2023. december 22-én

A magyar közvélemény szerint messze inkább a Hamász a felelős az újabb gázai konfliktusért, ugyanakkor elutasítják a palesztinok végleges kiűzését a térségből egy friss felmérés szerint.

Ötből négy magyar ítéli el a Hamász októberi terrorakcióját, és ötből három szerint „az Izrael államot régóta elpusztítani akaró Hamásznak” van nagy szerepe az újabb gázai harcokban – derült ki a Népszava felméréséből.

Idekapcsolódik: Kerüljön képbe Izrael és a Hamász háborújáról!

Emellett a válaszadók 61 százaléka tulajdonított valamekkora felelősséget Izrael államnak is a konfliktus durva fellángolása miatt.

A felmérés alapján a magyarok bő harmada értett csak egyet azzal, hogy a Hamász kizárólag egy ilyen terrorcselekménnyel irányíthatta rá a figyelmet az ott élő palesztinok elnyomására.

A brutális terrortámadás utáni elsöprő gázai bombázások indokoltsága ügyében a válaszadók inkább megosztottak voltak. Nagyjából ugyanannyian gondolták arányosnak az eddigi izraeli válaszlépéseket, mint ahányan nem.

Ezzel együtt a válaszadók csaknem kétharmada egyetértett azzal, hogy „Izrael átfogó offenzívát indított a Hamász teljes felszámolására”.

Némi újabb logikai csavarként viszont a felmérés szerint a magyarok harmada gondolja azt, hogy Izrael „háborús győzelme” esetén romlani fog a helyzet a térségben, de nem sokkal kevesebben gondolják, hogy javulni fog.

A felmérés során a magyarok több mint kétharmada válaszolt nemmel arra, hogy hogy „Elfogadhatónak tartaná-e a palesztinok végleges elűzését a Gázai övezetből, és a terület izraeli megszállását?”.

Itt kiemelték még, hogy a budapestiek lényegesen nagyobb arányban tartják előbbi célt elfogadhatatlannak (81 százalék a 60-nal szemben), illetve a magukat ellenzékinek besoroló válaszadók közül 14 százalékkal többen utasították el a palesztinok totális elüldözését, mint a kormánypártiak (75 százaléknyian a 61 százalékhoz képest).

A válaszadók 57 százaléka gondolta azt, hogy várhatóan „Palesztinok tömegei menekülnek majd Európába.” Ez egyébként az iskolai végzettséggel fordítottan volt arányos.

A jelentős menekülthullámot sejtő magyarok elsöprő többsége szerint viszont ezzel párhuzamosan az iszlám terrorizmus is fel fog erősödni emiatt Európában. A reprezentatív felmérés decemberben készült, további részletek a lap cikkében.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG