Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fokozott együttműködésre készül a NATO-val a semleges Moldova


Nicu Popescu a vilniusi NATO-csúcson 2023. július 12-én
Nicu Popescu a vilniusi NATO-csúcson 2023. július 12-én

Moldova jóléte és biztonsága kizárólag az európai uniós tagság és a NATO-val folytatott „fokozott és gyorsított” együttműködés útján garantálható – jelentette ki az ország külügyminisztere.

A NATO-csúcs egyik ülésén részt vevő Nicu Popescu a Szabad Európának adott interjúban leszögezte: a semlegesség nem elégséges a biztonság garantálására, a kormánypártnak azonban egyedül nem képes.

Hangsúlyozta, hogy Moldova számára a legjobb opciót az EU-tagság és a NATO-val való együttműködés jelentené.

„A Moldovai Köztársaság csak akkor garantálhatja biztonságát, békéjét, prosperitását, szabadságát és fejlődését, ha szilárdan lehorgonyoz az európai országok családjában azáltal, hogy belép az Európai Unióba, illetve fokozott és gyorsított együttműködést folytat a NATO-val” – húzta alá.

Ehhez kapcsolódóan: Betiltotta az oroszbarát pártot az alkotmánybíróság Moldovában

A mindössze 2,6 millió lakosú országba több százezer ukrán menekült érkezett az invázió kezdetét követően, és sokan attól tartottak, hogy Ukrajna után Moldova is Oroszország célkeresztjébe kerülhet.

A moldovai diplomácia vezetője azonban kiemelte, hogy a brutális orosz agresszióval szembeni kemény ukrán ellenállásnak köszönhetően sikerült fenntartani országa békéjét.

„Világos, hogy minden, ami segíti Ukrajna ellenállását, segíti Ukrajnát területei visszafoglalásában, az a Moldovai Köztársaság biztonságának megerősítéséhez is hozzájárul” – tette hozzá.

Az Ukrajna és Románia közé ékelt Moldova a kontinens egyik legszegényebb állama, amelyre rendkívül súlyos hatással volt a szomszédban dúló háború.

Ehhez kapcsolódóan: Moldova pajzsnak tekinti az EU-tagságot az orosz agresszióval szemben

A volt szovjet tagköztársaság 1991-es függetlenné válása óta katonailag semleges. Területén jelenleg is több mint ezer orosz katona állomásozik a Dnyeszter Menti Köztársaságban látszólag békefenntartó műveletek és egy hatalmas, a szovjet érából maradt lőszerraktár őrzésére.

Maia Sandu elnök 2020-as hatalomra kerülését követően az ország határozott Nyugat-párti fordulatot hajtott végre.

Moldova 2022 júniusában EU-tagjelölti státuszt kapott, és bár az ország egyelőre nem kíván csatlakozni a NATO katonai szövetséghez – hiszen alkotmányban rögzítették a semlegességet –, a külügyminiszter tavaly azt mondta, hogy ennek nem kell feltétlenül elszigetelődést, demilitarizációt vagy a világ dolgai iránti közömbösséget jelentenie.

Moldova közös történelmen és nyelven osztozik a NATO- és EU-tag Romániával, amelynek a második világháborúig a része volt.

XS
SM
MD
LG