Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földrengés Horvátországban: "Nem lehet leírni. Ez olyan, mint Hirosima"


A horvátországi Petrinja egyik utcája a földrengés után 2020. december 29-én
A horvátországi Petrinja egyik utcája a földrengés után 2020. december 29-én

Halálos áldozata és sérültjei is vannak az újabb horvátországi földrengésnek. Ugyanott volt az epicentrum, mint a hétfői rengéseké. Petrinja város fele romokban hever. A földrengést Magyarországon többfelé, például a paksi atomerőműben is érzékelték.

Katonaság is segíti a mentőalakulatokat a Zágrábtól alig 50 kilométerre délre fekvő Petrinjában. Vélhetően itt és a környező településeken okozta a legsúlyosabb károkat a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű földrengés.

A GFZ Német Földtudományi Kutatóközpont szerint a földrengés 10 km-es mélységben következett be.

Az első képek Horvátországból az újabb, keddi rengés után
Az első képek Horvátországból az újabb, keddi rengés után

Meghalt egy 12 éves gyermek

Tomislav Fabijanic, a közeli Sisak sürgősségi orvosi szolgálatának vezetője elmondta, hogy Petrinjában és Sisakban sokan megsérültek. "Vannak törések, agyrázkódások, néhányukat meg kellett műteni" - idézi a Reuters az orvost. Más források szerint 20 sérült van, ketten súlyos állapotban vannak, Zágrábból utaztak sebészek, köztük idegsebészek a sisaki kórházba, ahova a sérülteket vitték.

Adrej Plenkovic miniszterelnök, aki Petrinjára sietett, azt mondta, többeknek el kell hagynia az otthonát, mert veszélyessé vált a lakóháza a rengésben. Információi szerint egy lány meghalt, de részleteket nem tud.

Az N1 horvát hírcsatorna egy városi tisztviselőt idézve arról számolt be, hogy egy 12 éves gyermek halt meg, de a körülményeket nem részletezték. A felvételüken azt látni, hogy a petrinjai mentők egy férfit és egy gyermeket húztak ki a törmelékből. Mindkettő élt. A rengésben egy óvoda megsemmisült, de nem voltak benne gyermekek.

"Olyan, mint Hirosima"

Petrinja polgármestere szerint a fél település romokban hever, az óvoda is összeomlott, szerencsére nem volt benne senki. Általános a pánik.

"Halott gyermekeink vannak. Nem lehet leírni. Ez olyan, mint Hirosima" - idézi a Jutarnji list Darinko Dumbovic polgármestert.

Egy Petrinja melletti faluban egy tetőt javító munkás az N1 horvát televíziónak elmondta, hogy a rengés a földre dobta. A falu 10 házából kilenc megsemmisült. A rengést Zágrábban is érezni lehetett, az emberek az utcákra rohantak, tetőcserepek, törmelékek zuhantak az aszfaltra. Zágráb egy részén megszakadt az áramellátás.

Leállították az atomerőművet

A szomszédos Boszniában és Szerbiában is érezhető volt a földrengés. Szlovéniában az STA hírügynökség beszámolója szerint elővigyázatosságból leállították az ország egyetlen atomerőművét, amely 100 km-re van a földrengés epicentrumától.

Ausztriától Olaszországig mindenütt érezték a földmozgást, természetesen Magyarországon is. A paksi atomerőmű közleménye szerint nem állították le a termelést, bár a földrengést szintén érzékelték.

Két napon belül harmadszor

Mint arról beszámoltunk, hétfőn 5,2-es erősségű földrengés sújtotta Horvátország középső részét, szintén Petrinja közelében, majd órákkal később egy újabb, gyengébb utórengést is mértek. Márciusban 5,3-es erősségű földrengés érte Zágrábot, akkor egy ember meghalt, 27-en megsérültek.

Nem nyugszik a föld Sisak környékén

Miközben cikkünk készült, több újabb utórengés rázta meg a környéket, ahol egyébként nem ritkák a földmozgások. Marjan Herak szeizmológus a hétfői földrengés után beszélt a Jutarnji list című napilapnak arról, hogy a mostani rengések helyszíne másik epicentrális terület, mint a tavaszi zágrábi volt, és ezen a területen számítani lehet később is földmozgásokra.

Andrija Mohorovicic horvát geofizikus 1906-tól vizsgálta ezt a körzetet, ő jelezte először ezt a felfedezését. Ez be is igazolódott, mert 1909-ben a Richter-skála szerint 6-os erősségű földmozgás volt a Kupa folyó völgyében.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
XS
SM
MD
LG