Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Itthon is érezni lehetett az újabb horvátországi földrengést


Az első fotók Horvátországból az újabb, keddi földrengés után
Az első fotók Horvátországból az újabb, keddi földrengés után

Újabb, az első jelentések szerint a hétfőinél erősebb földrengés rázta meg Horvátországot, az epicentruma ugyanott volt, ahol a hétfőié. A hírportálokon a Richter-skálán 6,3-es erősségű rengésről számolnak be, amit Magyarországon és Romániában is többfelé érzékeltek. Halottak és sérültek is lehetnek Petrinjában.

A város polgármestere szerint a fél település romokban hever, az óvoda is összeomlott, szerencsére nem voltak benne gyerekek. Általános a pánik.

"Halott gyermekeink vannak. Nem lehet leírni. Ez olyan, mint Hirosima"

- idézi a Jutarnji list Darinko Dumbovic polgármestert. AReuters horvát n1 tévére hivatkozva arról számolt be, hogy meghalt egy 12 éves gyermek, egy másik gyermeket és egy férfit pedig élve húztak ki a romok alól. Szlovéniában leállítottak egy atomerőművet. A rengés epicentrumától, Petrinjától mintegy 50 km-re fekvő horvát főváros, Zágráb egyes részein megszűnt az áramellátás - értesült szintén a Jutarnji.

Az MTI tudósítása szerint a földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, több épület összedőlt. A különböző mérések szerint 6,3-6,5-ös földrengés volt, amit Romániában és Olaszországban is érezni lehetett.

Első képek az újabb, keddi földrengés után Horvátországból: tetőcserepek borítanak egy zágrábi utcát
Első képek az újabb, keddi földrengés után Horvátországból: tetőcserepek borítanak egy zágrábi utcát

A helyszínre utazott Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a mentéshez és a romok eltakarításához katonai alakulatokat is kivezényeltek.

Mint arról beszámoltunk, ugyanebben a térségben hétfőn 6 óra 28 perckor is földrengés volt, az akkori lökések ereje a Richter-skála szerint 5,3-es volt, megközelítette a márciusi, zágrábi - halálos áldozatot követelő, sérüléseket és komoly anyagi károkat okozó - földmozgás erősségét.

Nem sokkal később, szintén hétfőn egy 4,9-es erősségű földrengés is megrázta Horvátországot.

Magyarország is beleremegett

Magyarországon több településről jelentették fél egy körül, hogy mozogtak a csillárok, a magasabb épületekben állva is érezni lehetett, ahogy a ház megremeg.

Egy pécsi olvasónk arról számolt be, hogy a panelház 4. emeletén vagy két percig érzékelték a rengést, remegett a padló, morajlást lehetett hallani. A közösségi oldalakat ellepték a magyarországi jelenségekről készített videók.

Ezt a videót Nagykanizsán töltötték fel:

Ezt pedig Budapesten, a Király utcában:

Cikkünket folyamatosan frissítjük az új információkkal.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG