Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatják a sztrájkot az SZFE tanárai, másodfokra viszik az ügyüket


Tüntetők Budapesten 2020. október 23-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tartott felvonuláson.
Tüntetők Budapesten 2020. október 23-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tartott felvonuláson.

A Fővárosi Törvényszék szerint jogellenes az SZFE-sztrájk. A tanárok nem fogadják el a döntést, és másodfokra viszik az ügyet. Az Európai Parlament a héten hallgatja meg az egyetem hallgatóit és a kuratóriumot is.

Nem fogadják el az SZFE sztrájkoló tanárai a Fővárosi Törvényszék döntését, amely szerint jogellenes az egyetem dolgozóinak munkabeszüntetése, a tanárok folytatják tiltakozásukat és másodfokra viszik az ügyet – jelentették be hétfő délután az SZFE Vas utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Szerintük a modellváltás a munkavállalókat is érinti

A törvényszék úgy indokolta a döntését, hogy a szenátus jogköreinek visszaszerzése a fenntartótól nincs összefüggésben a sztrájkolók követeléseivel, mivel az "pusztán a szenátus tagjainak biztosítana jogokat." Ezzel szemben a tiltakozó tanárok úgy gondolják, hogy a szenátus jogköre egy felsőoktatási intézményben kulcskérdés, hiszen a szenátuson keresztül van a munkavállalóknak lehetősége befolyásolni saját munkavégzésük kereteit, feltételeit.

"Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy október 15-én megfogalmaztunk egy további sztrájkkövetelést, ami a modellváltás teljes visszafordítását, az egyetem alapítványi fenntartásának megszüntetését célozza. Szerintünk ugyanis a modellváltás önmagában is jelentősen befolyásolta az egyetemi oktatók, dolgozók szociális érdekeit" – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ezt a követelést az egyetem sztrájkbizottsága Magyarország kormányának címezte, erre a követelésre nem érkezett válasz a kormány részéről.

Ezért a sztrájkolók, bízva a követeléseik jogosságában, folytatják tiltakozásukat, és továbbra is csak az ITM vezetésével hajlandók tárgyalni.

Az EP-be mennek a felek, de külön

Az egyetem átszervezése ellen tiltakozó diákok cáfolják, hogy az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT) tárgyalóasztalhoz ültetné az SZFE hallgatóit a kuratóriummal. A CULT kedden egyéni meghallgatást tart az érintettek számára, ahol a hallgatóság delegáltja beszámol a testület tagjainak az elmúlt hónapok eseményeiről.

A hallgatók ismét reagáltak arra a hírre, hogy Gulyás Gergely szerint az október 23-ai SZFE-tüntetés résztvevői a kormány mellett tüntettek, mivel a Miniszterelnökséget vezető miniszter értelmezésében a tiltakozók azt szeretnék, hogy "a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány." A hallgatók erre azt válaszolták, hogy a "jelenleg kormányzó apparátus nem egyenlő a mindenkori állammal", a felelős minisztériumnak pedig nem lehetősége, hanem feladata a felsőoktatás működésének biztosítása.

Az SZFE-ügy

Idén született döntés arról, hogy több egyetemhez hasonlóan 2020-ban az SZFE-t is a Corvinus mintájára privatizálja, és egy alapítvány tulajdonába szervezi ki az állam. A parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-jén megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a vállaltan jobboldali és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az intézmény választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig „elfoglalta” az egyetemet. A diákok a velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen őrt állnak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen.

XS
SM
MD
LG