Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódik az ukrán haderő előrenyomulása Herszon felé


Ukrán katonák a frontvonalon Herszon régióban 2022. november 9-én
Ukrán katonák a frontvonalon Herszon régióban 2022. november 9-én

Az orosz inváziós erők csütörtökön megkezdték a visszavonulást a még a háború kezdeti szakaszában elfoglalt, stratégiai fontosságú városból, egyben a Dnyeper folyó nyugati partjáról.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok kivonása lassan halad, feltehetőleg azért, hogy legyen idő a Dnyeper keleti partján lévő állások megerősítésére. A távozó egységek számos lakóházat és boltot kifosztottak, lerombolták a kritikus infrastruktúrát több helyen, sokakat pedig erőszakkal kitelepítettek a még az ellenőrzésük alatt lévő területekről.

„A megszállók továbbra is fosztogatnak a településeken, ahonnan visszavonulnak. Az ellenség a lehető legnagyobb mértékben pusztítani próbálja Herszon régióban az energiahálózatot, illetve a közlekedési és a kritikus infrastruktúrát” – írták a friss tájékoztatásban.

Aláhúzták: Zelenivkában az oroszok jelentősen korlátozták a mozgásszabadságot, és a védelmi vonalak erősítésén dolgoznak, míg Tyahinkában és Kozackijben nagy területeken aknákat telepítettek, amelyek sok civilt megsebesítettek.

„Csak akkor megyünk, ha a fejünk fölött gránátok repülnek” – ukránok Kijev esetleges kiürítéséről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

„A halál városa”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tudatta, hogy újabb negyvenegy települést szabadítottak fel a déli országrészben. Kiemelte, hogy sokak adták az életüket a szabadságért, de az áldozatok számát nem említette.

„Ma jó híreket közölhetünk délről. A jelenleg zajló offenzíva keretében immár többtucatnyi településen visszakerült az ukrán zászló a jogos helyére” – mondta.

„Nem szabad azonban elfelejteni, hogy védelmi erőink minden lépése az ukránok szabadságáért adott életeket jelképezi. Mindent, ami most történik, hónapokon át tartó brutális küzdelem árán értünk el, bátorság, fájdalom és veszteségek révén” – fogalmazott.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó elmondta, hogy az orosz hadsereg aknák ezreit hagyta hátra, és ezzel „a halál városává” változtatta Herszont, amelyet nagy valószínűséggel a folyó másik partjáról fognak ágyúzni.

Vitalij Kim, a déli Mikolajiv kormányzója hangsúlyozta, hogy az előretörő ukrán csapatok már elérték Herszon város peremét, részleteket azonban nem árult el.

Beszámolója szerint péntekre virradóra orosz csapások érték Mikolajiv várost, legalább két civil életét vesztette.

„Az állatok azzal válaszoltak fegyveres erőinknek, hogy rakétával támadtak egy ötemeletes lakóházra. Két halott, két sebesült” – mondta, hozzátéve, hogy a romok átkutatása jelenleg is folyik.

Lassú visszavonulás

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról számolt be, hogy minimum egy hétig el fog tartani az orosz egységek kivonása Herszon városból. A Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban közölte, hogy a régióban mintegy negyvenezer megszálló katona állomásozik.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka korábban még nem tudta megerősíteni, hogy tényleg megkezdték-e az oroszok a visszavonulást, azt azonban üdvözölte, hogy az ukrán ellentámadás továbbra is jól halad. „Terveinknek megfelelően folytatjuk az offenzívánkat” – írta Telegramon.

Herszon fontosságát egyebek mellett az adja, hogy az Oroszország által 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget csak a régió területén keresztül érhető el szárazföldön. A város visszafoglalása lényeges lehet a további déli területek felszabadítása szempontjából.

Eközben nem csitultak a harcok a keleti Donyeckben és Luhanszkban sem. Kijevi híradások szerint orosz tüzérségi csapások értek nagyjából húsz települést a két régióban, valamint Dnyipropetrovszk, Harkiv, Mikolajiv és Zaporizzsja megyében.

Készült az AP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG