Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódnak a harcok Kelet-Ukrajnában, európai vezetők látogattak Kijevbe


Mario Draghi, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron és Olaf Scholz a Kijevhez közeli Irpinyben 2022. június 16-án
Mario Draghi, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron és Olaf Scholz a Kijevhez közeli Irpinyben 2022. június 16-án

Ukrajnába érkezett csütörtökön a francia elnök, a német kancellár és az olasz kormányfő jórészt szimbolikus látogatásra, miközben az orosz haderő egyre hevesebben támadja a stratégiai fontosságú Szeverodonyecket, amelyet már szinte teljesen elfoglalt.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Mario Draghi a hivatalos párizsi tájékoztatás szerint Lengyelországon keresztül utazott Kijevbe, ahol csatlakozott hozzájuk Klaus Iohannis román államfő is.

A francia elnök az érkezést követően kiemelte, hogy az Európai Unió három legnagyobb gazdaságának vezetőjeként a közösség szolidaritását fogják kifejezni ukrán kollégájuk, Volodimir Zelenszkij felé.

Hasonlóan nyilatkozott a német kancellár is, ugyanakkor leszögezte, hogy ezenfelül azt is egyértelművé kívánják tenni, hogy minden téren folytatni fogják Ukrajna támogatását, legyen szó a humanitárius, a pénzügyi vagy a fegyverszállítások dimenziójáról.

Ukrajna többször is bírálta Franciaországot és Németországot, illetve kisebb mértékben Olaszországot is, amiért nem álltak ki gyorsabban és határozottabban Oroszországgal szemben, valamint késlekednek a fegyverszállítmányokkal.

Az európai vezetők ellátogattak Irpinybe, ahol Macron közölte: vannak jelei annak, hogy az oroszok háborús bűncselekményeket követtek el Kijev peremén. Nyilatkozatában emellett elítélte a barbarizmust, és a helyi lakosok bátorságát méltatta.

Nem csitulnak az összecsapások

Harctéri jelentések szerint Moszkva jelenleg Luhanszk régió északi részére összpontosít, ahol egyszerre kilenc irányból támadja a védelmi erőket.

„Folytatódnak a heves harcok Luhanszkért” – írta csütörtökön Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, hozzátéve, hogy az ellenség katonai repülőgépeket, tüzérséget és gránátvetőket is bevet.

Már hetek óta nagy erőkkel zajlik Szeverodonyeck ostroma. A stratégiai fontosságú város feletti uralom megszerzése lehetővé tenné az orosz hadsereg számára a további nyugati előrenyomulást Szlovjanszk és Kramatorszk felé.

A brit védelmi minisztérium friss értékelésében aláhúzta, hogy bár a város védői továbbra is rendkívül nehéz helyzetben vannak, az ukrán hadvezetésnek valószínűleg sikerült kivonnia a területről az erői nagy részét.

A bejegyzésben arra is kitértek, hogy Oroszország minden bizonnyal komoly nehézségekkel néz szembe elesett katonái pótlása terén. „Ahogy az ukrán hatóságok állítják, egyes – jellemzően hat-nyolcszáz katonából álló – orosz zászlóaljharccsoportok (BTG) most mindössze harmincfősek” – húzták alá.

Rámutattak, hogy Moszkvának a páncélosok és tüzérségi fegyverek terén jelentkező fölénye kevésbé lesz releváns a városi harcok során, ami lassíthatja az oroszok előretörését.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a számottevő túlerő önmagában még nem garancia arra, hogy az orosz hadsereg meg is fogja tudni szilárdítani az ellenőrzést a Donyec-medence felett.

„A számok egyértelműen az oroszoknak kedveznek. Azonban a háborúban nincsenek elkerülhetetlen helyzetek. A háború sok-sok fordulatot vehet, ezért nem mondanám, hogy elkerülhetetlen” – mondta a CNN kérdésére a kelet-ukrajnai orosz győzelem esélyeiről.

Romló humanitárius helyzet

Eközben az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy mintegy 12 ezer civil rekedt Szeverodonyeckben, akiknek fogytán vannak a készleteik, egyebek mellett élelmiszer- és gyógyszerhiány van, sokan az Azot vegyi üzem föld alatti bunkereiben húzták meg magukat.

„A víz és a higiénia hiánya komoly aggodalomra ad okot, mivel az emberek sokáig nem tudnak túlélni víz nélkül” – hangoztatta Saviano Abreu, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője.

Oroszország szerdán fegyverletételre szólította fel a gyárban menedéket kereső ukrán katonákat, azt ígérve, hogy humanitárius folyosót nyitnak az ott-tartózkodó civilek számára a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok területei felé. Ukrajna nem reagált az ultimátumra.

Ugyancsak előző nap az Egyesült Államok újabb egymilliárd dolláros fegyverszállítmányt jelentett be. A Pentagon közlése szerint egyebek mellett 18 tarackot, hozzájuk 36 ezer lőszert, két Harpoon partvédelmi rendszert, tüzérségi lövedékeket, telekommunikációs eszközöket és éjjellátó készülékeket küldenek.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG