Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódó orosz légicsapások, tárgyalások a mariupoli katonák sorsáról


Ukrán 2Sz7 Pion önjáró ágyú Harkiv környékén 2022. május 17-én
Ukrán 2Sz7 Pion önjáró ágyú Harkiv környékén 2022. május 17-én

Az orosz hadsereg szerdára virradóra is folytatta tüzérségi és légitámadásait Ukrajna-szerte katonai és civil célpontok ellen, miközben tárgyalások zajlanak a még a mariupoli acélüzem területén maradt katonák sorsáról.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes arról számolt be, hogy jelenleg is folyik az egyeztetés a szinte porig rombolt kikötőváros utolsó ellenállási bástyájának számító Azovsztal gyárban rekedt katonák evakuálásáról.

Hosszú tárgyalások után az utóbbi napokban már elszállítottak a létesítményből egy 264 fős csoportot, köztük számos sebesültet. Ők az oroszbarát szakadár erők uralta területekre kerültek, az ígéretek szerint fogolycsere keretében végül majd visszajuthatnak az ukrán kormány ellenőrzése alatt lévő országrészbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a folyamatban „a legbefolyásosabb nemzetközi közvetítők vesznek részt”.

Az ukrán vezérkar szerdán közölte, hogy az orosz inváziós erők továbbra is körbezárva tartják az acélüzemet, illetve folytatják támadásaikat Donyeckben, ahogy Csernyihiv és Szumi térségében is.

A Mariupolból kimenekített ukrán katonák sorsa sokak szerint igen aggasztó, miután Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma elnöke előző nap bűnözőknek nevezte őket, akiket bíróság elé kell állítani. Hozzátette, nem lenne szabad bevonni bármilyen fogolycserébe az Azovsztal védőit.

Maljar úgy vélekedett, hogy Vologyin kijelentései pusztán politikai nyilatkozatnak számítanak a hazai propaganda számára.

A stratégiai fontosságú kikötővárost Oroszország hónapokon keresztül bombázta és ágyúzta, több ezer ember vesztette életét az ostromban. Sokan elmenekültek, a megmaradt katonák, valamint civilek százai pedig a hatalmas kiterjedésű, alagutakkal sűrűn átszőtt ipari komplexumban kerestek menedéket. Mariupol felett az oroszok átvették az ellenőrzést, de az acélüzemből máig nem sikerült kifüstölniük a fegyvereseket. A mostani evakuációt Moszkva kapitulációként kommunikálja, Kijev szerint azonban siker, hogy ilyen hosszú időn keresztül sikerült lekötni az orosz erőket.

Jelentős erőforrás-problémák

A brit hadsereg arról írt friss értékelésében, hogy a heves ukrán ellenállás miatt az orosz hadsereg csecsen harcosok ezreit kényszerült bevetni Mariupolban és Luhanszkban, ami rámutat a jelentős erőforrás-problémáikra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője leszögezte, hogy a fogságba került ukrán katonákkal a nemzetközi egyezményeknek megfelelően fognak bánni, amit szavai szerint Vlagyimir Putyin elnök is garantált.

Az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy Oroszország folytatta offenzíváját Kelet-Ukrajnában, az erőfeszítések fókuszában Donyeck áll.

Kirill Mihajlov elemző eközben azt mondta a Szabadság Rádiónak, hogy az orosz hadsereg számos egységet von össze a Luhanszki régióban található Szeverodonyeck és Liszicsanszk környékén, így célba veheti a térség elfoglalását.

Az ukrán rendőrség közölte, hogy az oroszok tüzérségi támadást hajtottak végre egy szeverodonyecki kórház ellen. Az épület csaknem teljesen megsemmisült, az áldozatok számát egyelőre nem tudták pontosan meghatározni.

Pavlo Kirilenko, a Donyeck megyei katonai közigazgatás parancsnoka arról számolt be Telegramon, hogy az előző napi orosz támadásokban hét civil vesztette életét.

Az EU nem hagyja, hogy Ukrajna kifogyjon a felszerelésekből

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az európai uniós kollégáival folytatott keddi egyeztetésen aláhúzta, hogy Oroszország elhúzódó katonai műveletre készül, teljesen uralma alá kívánja hajtani Ukrajna déli és keleti részét. Ezért arra kérte a Nyugatot, hogy ne engedjék, és folytassák az összehangolt fegyverszállításokat.

„A lehető leghamarabb le akarjuk győzni az ellenséget és fel akarjuk szabadítani területeinket. Ezért nagyon is érdekeltek vagyunk a nemzetközi támogatásokban, a mielőbbi fegyvervásárlásokban. Páncélosokra, tankokra és nagy hatótávolságú fegyverekre van szükségünk” – mondta.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülést követően kiemelte: a közösség nem fogja hagyni, hogy Ukrajna kifogyjon a felszerelésből.

Zelenszkij korábban elmondta, hogy hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki közölte, hogy Párizs a következő napokban és hetekben fokozni fogja fegyverszállításait és humanitárius segélyezését.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a dpa, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG