Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indiaiak harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában


Mohammed Imran testvére képével, aki az orosz hadseregben szolgál. 2024. február 22.
Mohammed Imran testvére képével, aki az orosz hadseregben szolgál. 2024. február 22.

Almatermesztő, egy légitársaság ételbeszállítója és egy diplomás munkanélküli is van azok között az indiai állampolgárok között, akiket Moszkva szerte a világon tevékenykedő toborzói segítségével felbérelt, hogy az orosz hadsereg oldalán harcoljanak Ukrajnában.

A háború két éve alatt több tízezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Moszkva világszerte keres harcosokat, néha – bűnrészes vagy éppen csak nemtörődöm – informális közvetítőkön keresztül.

Egy moszkvai katonai toborzóközpontban dolgozó indiai tolmács azt mondta az AFP újdelhi újságíróinak, hogy a létesítmény egy egész Oroszországot felölelő hálózat része.

„Minden nagyobb városban van egy toborzóközpont, ahol külföldi állampolgárokkal foglalkoznak” – közölte.

Ő maga hetven-száz indiai állampolgár felvételében vett részt személyesen – mondta, hozzátéve, hogy a nepáliak száma ennél lényegesen magasabb.

„Csak múlt héten tíz indiai érkezett a mi központunkba” – tette hozzá névtelenséget kérve, mert megtorlástól tart a nyilatkozata miatt.

Néhány indiai újonc azt mondta az AFP-nek: azt ígérték nekik, hogy nem kell közvetlenül részt venniük a harcokban, de Ukrajnába küldésük előtt kiképezték őket Kalasnyikov gépkarabély és más fegyverek használatára.

Egy, az AFP-hez eljutott orosz nyelvű védelmi minisztériumi szerződés az „Orosz Föderáció fegyveres erőinél végzett katonai szolgálatra” utal, és előírja, hogy „részt kell vállalni az ellenségeskedésekben” és „korlátlanul kell szolgálni az orosz népet”.

India régi szövetségese Oroszországnak, és elzárkózott attól, hogy nyíltan elítélje az ukrajnai inváziót.

Elemzők szerint az indiai újoncok toborzása csak az egyik oldala a globális toborzóakciónak, amelyet hatalmas hazai kampány kísér.

Az AFP öt olyan indiaival beszélt, akiket bevontak az orosz háborús erőfeszítésekbe, és mind azt mondták, hogy a közösségi médiában megjelent videókra jelentkeztek, amelyekben „katonaisegéderő-állást” hirdettek havi 1200 dollár körüli fizetésért.

Egyiküknek sem volt katonai tapasztalata.

Ehhez kapcsolódóan: „Meghalni mennek”: nepáli zsoldosok harcolnak Oroszországért Ukrajnában

„Félek”

A klipeket egy dubaji székhelyű toborzási ügynök, Fajszal Hán tette közzé, aki Baba Vlogként van jelen a YouTube-on, az Instagramon és a TikTokon.

Az egyik videóban Hán egy szentpétervári utcán sétál Oroszországban, és ismerteti az ajánlatát: aki fizet neki 3600 dollárt, az segítőként állást kap az orosz hadseregben.

„Nem kell harcolnod” – mondja, miközben a mobiljával filmezi magát.

„Csak annyit kell tenned, hogy kiüríted a romos épületeket, gondját viseled a fegyverraktáraknak, és egy év szolgálat után jogosult leszel az állandó lakhatásra.”

Elmondása szerint rövid időn belül megkeresések áradata borította el Indiából, ahol a gyors gazdasági növekedés ellenére rekordmagas a munkanélküliség.

Saját bevallása szerint 16 indiainak segített Oroszországba utazni novemberben és decemberben, többségük Indiából indult útnak, néhányan pedig Dubajból.

„Használom a közösségi médiát, és segítek az embereknek munkát találni” - mondta az AFP-nek.

„Egy orosz barátom keresett meg azzal, hogy a hadsereg segítőket keres. Úgy gondoltam, ez jó lehetőség, és készítettem egy videót.”

Egy későbbi beszélgetés során azt mondta: „megdöbbentette”, hogy az újoncoknak fegyvert adtak, és amikor „hírek kezdtek jönni holttestek hazaküldéséről és hazatérő sérültekről (…) úgy döntöttünk, hogy leállítjuk a toborzási folyamatot”.

De szentpétervári videója, amelynek címe Munkák az orosz hadseregben, még mindig fent van a neten.

A Hán által toborzott újoncok egyike, egy észak-indiai diplomás férfi Uttar Prades államból az AFP-nek elmondta, hogy az oroszok által megszállt ukrajnai Donyecki területen harcolt a fronton.

„Megsebesültem a harcokban, és kórházba vittek, ahonnan valahogy megszöktem” – mondta. Most Moszkvában van, és abban bízik, hogy hazatérhet.

Oroszországban a frontra kényszerítik a külföldi rabokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:11 0:00

Egy másik férfi arról beszélt, hogy egy kasmíri almatermesztővel és kilenc kubaival együtt állomásozott a Herszoni területen: arra vártak, hogy a frontra vigyék őket.

„Bármikor bevethetnek a harcban” – mondta a 27 éves férfi, aki Gulbargból érkezett, a dél-indiai Karnataka államból, és korábban egy légitársaságot kiszolgáló étkeztetőcégnél dolgozott.

„Félek, és semmi mást nem akarok, csak hazamenni.”

Az AFP-nek nyilatkozó újoncok közül többen olyan képeket osztottak meg otthon maradt családtagjaikkal, amelyeken katonai gyakorlaton vesznek részt.

Az AFP úgy azonosította be, hogy a képek nagy része egy Moszkva melletti orosz katonai létesítményben készült.

Az egyik indiai azt mondta, hogy elmenekült, amikor megkezdődött az alapkiképzés.

A 24 éves Mohammad Tahir a gudzsaráti Ahmadábádból utazott decemberben Moszkvába.

„Amikor megkezdődött a fegyveres kiképzés, rájöttem, hogy valami nincs rendben – mondta. – Mivel még nem adtam le az útlevelemet, vettem egy repülőjegyet, és leléptem.”

Mohammad Tahir az alapkiképzés megkezdése után elmenekült Oroszországból. Itt az indiai Ahmadábád egyik parkjában látjuk 2024. február 22-én
Mohammad Tahir az alapkiképzés megkezdése után elmenekült Oroszországból. Itt az indiai Ahmadábád egyik parkjában látjuk 2024. február 22-én

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem árulja el, hogy hány külföldi szolgál a hadseregében, vagy hányat tart hadifogolyként.

Moszkva feltehetően több ezer külföldi harcost bérelt fel, közülük több százat India szegény szomszédjából, Nepálból.

„Beszámolók jelentek meg arról, hogy a Közel-Keletről és Ázsiából érkező zsoldosok vesznek részt a harcokban az orosz oldalon” – mondta Oleg Ignatov, az International Crisis Group elemzője.

Ignatov szerint Oroszország „zsoldosokat próbál toborozni Afrikában” is.

„Jobb élet”

Az újdelhi külügyminisztérium megerősítette, hogy néhány indiai állampolgár „kisegítő állásra” jelentkezett az orosz hadseregnél, de nem közölte, hogy harci szerepet töltöttek-e be.

Többet közülük elbocsátottak, miután a minisztérium közbeavatkozott az orosz hatóságoknál – tette hozzá.

Az újoncok rokonai azonban azt állítják, hogy becsapták őket, és az indiai hatóságokat hibáztatják, amiért nem tettek eleget azért, hogy kiszabadítsák szorult helyzetükből szeretteiket.

Mohammed Imran haidarábádi kereskedő közel két hónapja nem hallott harmincéves fivéréről.

Mohammed Aszfan legutóbb Dél-Oroszországból, Rosztov-na-Donuból telefonált, és azt mondta, hogy áthelyezik a frontra.

„Az egyik fiú, aki vele volt, és sikerült megszöknie, azt mondta, hogy a testvéremet megsebesítette egy golyó” – mondta Imran az AFP-nek.

„Azért ment el, hogy jobb életet biztosíthasson a családjának, és most nem tudjuk, él-e még egyáltalán.”

Készült az AFP riportjának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG