Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódott Szaakasvili tárgyalása Georgiában, csak az állami média tudósíthatott


Miheil Szaakasvili a tbiliszi bíróságon 2021. november 29-én
Miheil Szaakasvili a tbiliszi bíróságon 2021. november 29-én

Hétfőn folytatódott Miheil Szaakasvili bebörtönzött egykori georgiai elnök tárgyalása Tbilisziben, miközben támogatói a bíróság épülete előtt csaptak össze a rendőrökkel.

A meghallgatást eredetileg november 10-re tűzték ki, az ügyben eljáró bíró azonban végül elnapolta az ülést, amelyre csak az állami tévé riportereit engedték be.

A Szabad Európa helyi tudósítója arról számolt be, hogy Szaakasvilit a Goriban található katonai kórházból egy speciális járművel szállították át, amelyet négy teherautó és egy helikopter kísért a fővárosba.

Az exelnök a tárgyalás előtt kijelentette, hogy nem ismeri el legitimnek sem az ügyészi hivatalt, sem az ország igazságügyi rendszerét.

A mostani ügyben egy 2007-es ellenzéki tüntetés erőszakos feloszlatása miatt emeltek vádat Szaakasvili ellen, aki tagadja a bűnösségét, és „előre megírt bohózatnak” nevezte a hatalommal való visszaélés jogcímén megindított eljárást.

A törvényszék épülete előtt kisebb összecsapások voltak a biztonsági erők és a politikus támogatói között, a rendőrség állítólag könnygázt is bevetett.

Szaakasvilit október 1-jén vették őrizetbe, nem sokkal azt követően, hogy nyolc év után visszatért Georgiába. A börtönben azonnal éhségsztrájkba kezdett, amellyel csak hét hét után, november 20-án hagyott fel. A letartóztatás hírére akkor tízezrek vonultak utcára, emellett számos európai törvényhozó is a szabadon engedését követelte. Az ügy elemzők szerint tovább mélyíti a politikai válságot a kaukázusi országban.

Miheil Szaakasvili Egyesült Nemzeti Mozgalma a második helyen végzett az október 3-án rendezett helyhatósági választáson. A párt szerint a győztes Georgiai Álom csalással nyert.

Az országot 2004 és 2013 között vezető, 53 éves politikus ellen egy másik büntetőeljárás is folyamatban van, az tiltott határátlépés miatt. Két további ügyben pedig 2018-ban már el is ítélték összesen kilenc év szabadságvesztésre, egyebek mellett hatalommal való visszaélés miatt. Ő határozottan tagadja a vádakat, szerinte politikai eljárásokról van szó.

XS
SM
MD
LG