Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódtak a fekete-tengeri kikötővárosok elleni légicsapások Ukrajnában


Légitámadást szenvedett épület Mikolajivban 2022. március 29-én
Légitámadást szenvedett épület Mikolajivban 2022. március 29-én

Ismét légicsapások érték a kikötői infrastruktúrát Odesszában és Mikolajivban is, miközben a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok állításuk szerint elfoglalták az ország legnagyobb szénerőművét.

A szeparatista ellenőrzés alatt álló területeken működő médiában olyan fényképek kezdtek terjedni, amelyeken a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosai láthatók a donyecki Szvitlodarszk melletti erőmű főépületében.

Független forrásból azonban egyelőre nem erősítették meg a létesítmény elfoglalásáról szóló híreket, ahogyan a kijevi vezérkar sem számolt be erről előző esti jelentésében, mindössze annyit közölt, hogy összecsapások zajlottak a közeli Szemihirja településnél.

A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg több támadást is sikerrel visszavert kedden Donyeck és Harkiv régióban.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tudatta, hogy a légierő repülőgépei ukrán katonai állásokat támadtak a donyecki Zajceve mellett, illetve súlyos veszteségeket okozó csapásokat mértek tüzérségi egységekre a déli Mikolajivnál.

Az ukrán hadsereg utóbbi állítást cáfolta, hangsúlyozva, hogy az orosz inváziós erők vadászgépei és bombázói magánépületek mellett a kikötői infrastruktúrát lőtték Mikolajivban és Odesszában, annak ellenére hogy néhány napja megállapodás született a fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról.

Néhány órával később Kirill Sztremuszov, az oroszok által Herszonba telepített adminisztráció helyettes vezetője kijelentette, hogy hamarosan „felszabadítják” a két város térségét is.

A szemben álló felek múlt pénteken állapodtak meg az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli újraindításáról a globális élelmezési válság súlyosbodásának megelőzése érdekében, azonban már az aláírás másnapján, szombaton orosz rakétatámadás érte a kivitel szempontjából kulcsfontosságú, dél-ukrajnai Odessza kikötővárost.

„Negyven százaléka megégett a testének” – A kisfiú túlélte az orosz rakétatámadást
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:23 0:00

Szünet nélküli ágyúzás

Eközben az ukrán védelmi erők lelőttek egy orosz pilóta nélküli repülőgépet, amely egy radarállomásra készült csapást mérni Mikolajiv régióban.

Az orosz tüzérségi támadások az elmúlt 24 órában legalább három civil halálos áldozatot követeltek, nyolc másik ember pedig megsebesült. Az ágyúzás folytatódott a donyecki frontvonal teljes hosszán, miközben az oroszok Bahmut és más városok felé próbálnak nyomulni – közölte a kijevi elnöki hivatal.

Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó ismét tiltott kazettás bombák bevetésével vádolta meg az orosz hadsereget, illetve felszólította a lakosságot a terület elhagyására.

„Nem maradt már semmilyen biztonságos hely. Mindent lőnek. A civil lakosság számára azonban még vannak evakuációs útvonalak” – mondta az állami televíziónak nyilatkozva.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter bejelentette, hogy kedden megérkezett Ukrajnába több rakéta-sorozatvető és három önjáró tarack Németországból, mindössze egy nappal azután, hogy befutott az első szállítmány a Gepard önjáró légvédelmi gépágyúkból.

Készült az AFP, a dpa, az Interfax és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG