Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Forbes: Újra Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar


Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a V-Híd tulajdonosa és Szijjártó Péter külügyminiszter Budapesten 2022. december 8-án
Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc, a V-Híd tulajdonosa és Szijjártó Péter külügyminiszter Budapesten 2022. december 8-án

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar a Forbes becslése alapján. Több mint 150 milliárd forinttal nőhetett a legsikeresebb magyar üzletember vagyona egy év alatt. A top 50-et a kormányközeli vállalkozók uralják, idén berobbant a miniszterelnök veje, Tiborcz István és Matolcsy György fiának bizalmasa, Száraz István is.

A hétköznapi emberek számára nehezen felmérhető mértékű vagyonnal bírnak a leggazdagabb magyarok a Forbes becslése alapján.

Az idei lista élén az elmúlt bő évtizedben szinte a semmiből dollármilliárdossá váló felcsúti menedzser, Mészáros Lőrinc áll.

Orbán Viktor is kellett hozzá

Az Orbán Viktor legszűkebb bizalmi körébe tartozó korábbi felcsúti polgármester

megismerhető vagyonát 591 milliárd forintra

becsülte a lap. A nagyságrend érzékeltetéséhez: Mészáros ebből a vagyonból új BMW limuzinokból körberakhatná a Földet az Egyenlítő mentén, legalább hatszor.

Idekapcsolódik: Mészáros Lőrinc ezermilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el az elmúlt három évben

Nehéz lenne összefoglalni, hogy a Mészáros-birodalom mi mindennel foglalkozik. Több száz cégével az ország második legnagyobb munkaadójaként sem lenne egyszerű összegyűjteni, hogy milyen hazai iparágakban nincs épp Mészáros-érdekeltség.

Közpénzek kötöttek ki nála
Mészáros Lőrinc sikere azért is különleges, mert a teljesítményéhez nem kötődött korszakos innováció vagy mondjuk különleges exportsiker. Vagyongyarapodása jelentős részben annak volt köszönhető, hogy cégei a hazai közbeszerzéseken kisebb versennyel szembesültek, mint más cégek. Különösen igaz volt ez azokra a közbeszerzésekre, ahol részben vagy egészben az EU adta a pénzt.


Legismertebb vállalatai közül csak az állami segítséggel átalakított Magyar Bankholding cégénél majdnem tízezer ember dolgozik.

De ezres nagyságrendű lehet a Titász (Opus Titász Áramhálózati Zrt.) vagy a Tigász (Opus Tigáz Gázhálózati Zrt.) energetikai óriáscég munkavállalói állománya, ahogy a Hunguest Hotels szállodahálózat vagy a Gallicoop élelmiszeripari óriás dolgozói létszáma is.

„Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg” – indokolta üzleti sikereit Mészáros Lőrinc még 2014-ben. Három évvel később viszont már azt vetette fel, hogy lehet, hogy ő talán okosabb, mint Mark Zuckerberg Facebook-vezér, azért nő gyorsabban a vagyona.

Mészáros vagyona a tavaly becsülthöz képest idénre 150 milliárd forinttal nőtt a lap szerint. Ez naponta átlagosan 410 millió forintos vagyongyarapodásnak felel meg.

Stabil dobogósok

A ranglistán második helyezett lett 574 milliárd forintos becsült vagyonával az ország korábbi leggazdagabb embere, Csányi Sándor OTP-vezér.

Csányi Sándor már rég nem kizárólag a pénzügyi szektorból növeli a vagyonát, érdekeltségeinek több mint felét jelentette ezúttal az agrárium. Utóbbinál a Bonafarm Csoportra érdemes főként gondolni.

Videoton–Újpest-meccsen tapsol Orbán Viktor, balján Csányi Sándor, mögötte Mészáros Lőrinc, az ő balján pedig Hernádi Zsolt Mol-vezér 2010. május 19-én
Videoton–Újpest-meccsen tapsol Orbán Viktor, balján Csányi Sándor, mögötte Mészáros Lőrinc, az ő balján pedig Hernádi Zsolt Mol-vezér 2010. május 19-én

Harmadik helyen Felcsuti Zsolt szerepelt mintegy százmilliárd forinttal lemaradva, 443 milliárd forintos becsült vagyonnal. Az MPF Holding tulajdonosa a Forbes leírása szerint belenőtt az apja által alapított üzletbe, mára pedig a szerszámgépektől kezdve a fűtőkészülékeken át az ipari alkatrészekig számos területet lefed a cégcsoport.

Újabb üstökösök

A listán most hatodik helyre került Mészáros Lőrinc szorosabb partnere, Szíjj László. A sok szempontból a Simicska-féle Közgép helyébe lépő építőipari vállalkozó szintén a közbeszerzések egyik feltűnő nyertese volt az elmúlt években. Igaz, az előző évhez képest most csak 23 százalékkal nőtt a vagyona a lap szerint.

Kerekítve 142 milliárd forintos vagyont becsültek a szintén Mészáros Lőrinc hátteréből feltörekvő Jászai Gellértnek. A nemrég a magyar Vodafone-t is felvásárló 4iG Nyrt. tulajdonos-vezetője óriási állami-szabályozási hátszéllel tör előre a hazai távközlésben.

Becsült vagyona alapján Jászait a tizenharmadik helyre sorolták ezúttal.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a kockázata, ha csökken a verseny a távközlésben, miközben egyre több kritikus infrastruktúra kerül át Jászai Gellértékhez?

Olyan új nevek is feltűntek a listán, mint a 126 milliárdos becsült vagyonnal bíró Száraz István. Ő Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak régi bizalmasa. Frank Digital nevű cége különösen sikeres az MNB kommunikációs tenderein.

Szintén most először került a listára a miniszterelnök veje, a számtalan iparágban utazó, de főleg talán az új szállodái révén megszólaló Tiborcz István. Az ő vagyonát 75 milliárd forintosra saccolták jelenleg. További részletek a listán.

A Forbes listáján szereplő vagyonok ugyanakkor becsült adatok, jelentős eltéréseket is mutathat ettől egy-egy szereplő tényleges vagyona.

A tényleges vagyonokat például offshore cégekkel, de Magyarországon különösen az úgynevezett magántőkealapokkal hatékonyan el lehet rejteni az érdeklődők elől.

A Forbes listáján nem is szereplő Matolcsy Ádámnál például tavaly vette észre a Válasz Online, hogy egy hitel kapcsán úgy tudott rendelkezni 150 milliárd forintnyi ingatlanvagyonról, mintha a saját tulajdona lenne.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG