Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fordulatot hozott az ausztrál bíróság döntése Novak Đoković ügyében


Dijana, Srdjan and Djordje Djokovic, parents and brother of Novak Djokovic
Dijana, Srdjan and Djordje Djokovic, parents and brother of Novak Djokovic

Egy ausztrál bíró elutasította Novak Đoković vízumtörlését, és elrendelte a szabadlábra helyezését. Ügyvédje szerint azonban az ausztrál kormány még elrendelheti a szerb játékos kitoloncolását.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a hússzoros Grand Slam-bajnok, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes szerdán közép-európai idő szerint kora délután érkezett a melbourne-i repülőtérre, ahol egy különszobában órákon át várakoztatták, hogy eldöntsék, beléphet-e az országba.

Az első hírek arról szóltak, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva adtak Đokovićnak különengedélyt arra, hogy induljon a versenyen, noha azon csak a koronavírus ellen oltott játékosok vehetnek részt, sőt, az országba is csak oltott külföldiek léphetnek be.

Ausztráliában óriási felháborodást váltott ki ez a kivételezésnek tartott bánásmód, miközben a világklasszis versenyző, aki korábban több oltásellenes kijelentést is tett, vélhetően nincs beoltva. Biztosat erről nem tudni, mert a versenyző, személyiségi okokra hivatkozva, erről nem hajlandó nyilatkozni.

Az év első Grand Slam-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága végül megtagadta a belépést Đokovićtól, mondván, nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat.

Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója megvédte a szerinte „teljesen legitim kérelmet és eljárást”, azt állítva, hogy Đokovićnak nem kapott különleges bánásmód. Az oltás alóli orvosi mentességet mindössze 26, a tenisz-Grand Slam-versennyel kapcsolatban álló személy kért, és Tiley szerint ezt csak körülbelül öt embernek adták meg.

Fertőzötten versenyzett Belgrádban

Đoković ügyvédei, azzal érveltek, hogy december közepén a 34 éves versenyző elkapta a koronavírus-fertőzést, emiatt kapott orvosi mentességet az alól, hogy igazolja oltottságát. A bírósági beadvány szerint a versenyző levelet kapott a Tennis Australia tiszti főorvosától, aki felmentést adott neki az oltás alól, miután december 16-án Đokovićnak koronavírus-tesztje pozitív lett, december 30-án pedig tünetmentes volt.

Annak ellenére, hogy Đokovićnak pozitív tesztet produkált december 16-án, aznap és az azt követő napon is részt vett Belgrádban egy tornán, és nem viselt maszkot. Az nem egyértelmű, hogy tudott-e a fertőzéséről.

Kiszabadult a karanténból

Az ausztrál bíróság visszaállította Novak Đoković vízumának érvényességét, és arra is kötelezte a kormányt, hogy a döntésétől számított 30 percen belül engedje el Djokovicsot a melbourne-i szállodai karanténból.

A kormány ügyvédje azonban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is kitoloncolhatják a versenyzőt az országból, ami azt jelentené, hogy három évig nem is utazhat oda vissza. Az Australian Open hét nap múlva kezdődik, amelyen Đoković megszerezhetné a rekordot jelentő 21. Grand Slam-győzelmét.

Egy másik játékos, akinek az oltás alóli mentesség ellenére törölték a vízumát, elhagyta az országot. A cseh női páros specialista Renata Voracova úgy döntött, hogy nem támadja meg a döntést, és január 8-án elhagyta Ausztráliát – közölte a cseh külügyminisztérium.

XS
SM
MD
LG