Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fotók, videó: valóban azok a gépek dolgoznak Biatorbágynál, amelyeknek a Budapest–Belgrád vasutat kellene építeniük


A német gyártmányú SMD–80-as annyira speciális gép, hogy a MÁV egy tavalyi közlése szerint egész Európában is csak három darab van belőle
A német gyártmányú SMD–80-as annyira speciális gép, hogy a MÁV egy tavalyi közlése szerint egész Európában is csak három darab van belőle

Az SMD–80-as vágányépítő gépláncot fotózta és videózta le munkatársunk a hétvégén Biatorbágynál. A munkaterületen csak Mészáros Lőrinc cégeinek jelenlétét tapasztaltuk.

Gyakorlatilag hétvégén is éjjel-nappal folyik a javítási munka a Biatorbágy–Szárliget vasúti szakaszon – tudta meg munkatársunk a helyszínen járva. A vasúti pálya a Budapest–Hegyeshalom–Bécs vasútvonal része, és mostanra annyira rossz lett az állapota, hogy előbb drasztikus sebességkorlátozást kellett bevezetni, majd az Építési és Közlekedési Minisztérium egyik napról a másikra a teljes felújítás mellett döntött.

Ez hivatalosan szeptember 18-án kezdődött és december közepéig tart. Mivel a felújítás miatt a Bécsbe és azon keresztül Németországba tartó vonatok menetrendje teljesen megbízhatatlanná vált, az osztrák vasút úgy döntött, hogy az itt közlekedő szerelvények csak az osztrák fővárosig haladnak, ott a továbbutazóknak át kell szállniuk.

Ehhez kapcsolódóan: Tovább drágul a már így is 750 milliárdos Budapest–Belgrád vasútvonal

Újratervezés

A Telex a munkák megkezdése után három nappal írt arról, hogy információik szerint a felújítást a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd végzi, mégpedig úgy, hogy a Belgrád–Budapest vasút építéséről vezénylik át a szükséges gépeket és a dolgozókat. A portál megkeresésére sem a V-Híd, sem a MÁV nem ismerte el, hogy ez lenne a helyzet, igaz, nem is tagadták az értesülést.

A V-Híd speciális munkagépei dolgoznak Biatorbágynál
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:28 0:00

A bizonyításhoz ugyanakkor elég csak a biatorbágyi vasútállomásra kisétálni. Ottjártunkkor már teljes kapacitáson dolgozott a V-Híd speciális vágányépítő géplánca. A német gyártmányú SMD–80-asból bizonyíthatóan csak egy darab áll a V-Híd tulajdonában. Annyira speciális egyébként, hogy a MÁV egy tavalyi közlése szerint egész Európában is csak három darab van belőle.

Bazaltzúzalékkal teli vagonok, ameddig a szem ellát
Bazaltzúzalékkal teli vagonok, ameddig a szem ellát

A MÁV honlapján megjelent leírás szerint „az akár 3-400 méteres óriási munkagép alkalmas valamennyi típusú fa-, beton- vagy acélalj elbontására és új aljak folyamatos, előre meghatározott, egyenlő távolságú lerakására, valamint sínek, váltók (kitérők) felszedésére és újak fektetésére is. A vágányátépítés egyetlen munkafázisban, folyamatosan végezhető, a rendszer ráadásul 120 méteres, úgynevezett hosszúsínek beépítésére is alkalmas. Egyik specialitása és előnye, hogy az időjárási körülményektől függetlenül megbízhatóan magas vonóerőt és előrehaladást biztosít a lánctalpas meghajtóegysége.”

A V-Híd járművei a helyszínen
A V-Híd járművei a helyszínen

Mint a helyszínen megtudtuk, a géplánc egy nap alatt 800–1200 méternyi sínt képes lefektetni. A munka éjjel-nappal folyik. Amíg világos van, a gép a sínpályát építi, éjszaka pedig a feltöltését végzik bazaltzúzalékkal és más szükséges anyagokkal, valamint ekkor történik a szükséges karbantartás is. A helyszínen csak a V-Híd, valamint a cégcsoporthoz tartozó Vágányprofil Kft. munkatársainak, gépjárműveinek, gépeinek jelenlétét tapasztaltuk.

Az óriási munkagép alkalmas valamennyi típusú fa-, beton- vagy acélalj elbontására és új aljak folyamatos lerakására, valamint sínek, váltók (kitérők) felszedésére és újak fektetésére is
Az óriási munkagép alkalmas valamennyi típusú fa-, beton- vagy acélalj elbontására és új aljak folyamatos lerakására, valamint sínek, váltók (kitérők) felszedésére és újak fektetésére is

Hogy az előre be nem tervezett átcsoportosítás mekkora csúszást jelent a Budapest–Belgrád vasút elkészültének szempontjából, nem lehet tudni, de információink szerint a vonal szerb oldalán gyakorlatilag már végeztek a beruházással. A Szárliget–Biatorbágy-felújítás 32 milliárd forintba kerül, ez a jelek szerint egy az egyben a V-Hídhoz folyik majd be.

Kvíz: Hátra döcög a vonat, nem előre? – múltszázadi állapotok a MÁV-nál

Kvíz: Hátra döcög a vonat, nem előre? – múltszázadi állapotok a MÁV-nál

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG