Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A koronavírustól is védi a páncélüveg a budapesti állatkert gorilláit


Látogatók egy gorillát néznek az emberszabású majmok házában, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. szeptember 25-én
Látogatók egy gorillát néznek az emberszabású majmok házában, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. szeptember 25-én

Nincs koronavírusos megbetegedés a Fővárosi Állat- és Növénykert állatainál, számos megelőző intézkedés óvja a budapesti intézmény lakóit.

Hanga Zoltánt, az állatkert szóvivőjét azután kérdezte a Szabad Európa, hogy az Egyesült Államok egyik állatkertjében emberszabásúak, egészen pontosan gorillák fertőződtek meg.

Hanga Zoltán elmondta, már a járvány első hulláma idején készítettek intézkedési tervet, nem csak a dolgozók, hanem az állatok védelmében is. Ezeknek az óvintézkedéseknek egy része a koronavírus megjelenésétől függetlenül mindig érvényben van, hiszen pontosan tudják, hogy bizonyos fajok, így az emberszabásúak is hajlamosak elkapni betegségeket, akár az influenzát is az embertől. Ennek vizsgálata és ez az ismeret egyáltalán nem új keletű.

Már évtizedekkel ezelőtt léptek

Az 1950-es 60-as években például, amikor Magyarországon még népbetegség volt a tbc, az az állatkerti majmokat is érintette. Ebben az időben kutatásokat folytattak a budapesti állatkertben, hogy az emberszabású majmok egészségét mennyire befolyásolja az, hogy kapcsolatban vannak az emberrel.

A vizsgálatok eredményeit azután nemzetközi szinten is hasznosították, ahogyan itthon is óvintézkedéseket vezettek be. Ennek köszönhető például, hogy a belső térben üvegfallal – ma már páncélüveggel – választották el az emberszabásúakat a közönségtől. A kifutót is úgy alakították át, hogy ne lehessen az állatokhoz bedobálni semmit, mert így is terjedhet a fertőzés.

Tehát az a védelem, amit már korábban bevezettek a világ állatkertjeiben, segít a Covid ellen is. Ehhez jöttek Budapesten is plusz intézkedések a járvány megjelenésekor. Ilyen például, hogy a takarmányhoz a gondozóknak kesztyűben kell hozzányúlniuk.

Késő tavasszal, nyáron, a járványügyi korlátozások átmeneti enyhítésének idején, mikor egy időre kinyithatott az állatkert is, a közönség és az állatok érdekében is figyeltek arra, hogy azokat a területeket – például a kisállat-simogatót –, ahol a látogatók normális esetben bemehetnek közvetlenül az állatok közé, megérinthetik azokat, zárva tartották.

Természetesen, igyekeznek óvni a munkatársak egészségét is, a megelőzésre koncentrálnak. Azokban a munkakörökben, amelyekben ez lehetséges, home office-ban dolgoznak, az állatgondozóknál pedig turnusrendszert vezettek be, a különböző turnusokban dolgozók nem találkoznak egymással.

Nem tesztelik tömegesen az állatkerti állatokat

A mostani járványról szólva Hanga Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy koronavírusos megbetegedés más fajoknál is előfordult, az első hullám idején nagymacskák szervezetben is kimutatták a vírust két állatkertben is, de ezt a néhány elszigetelt esetet leszámítva nem tudni fertőzésekről.

Az is fontos, hogy ezeket az eseteket nem úgy szűrték ki, hogy elkezdték tömegesen tesztelni az állatkerti állatokat, hanem úgy, hogy azokat tesztelték, amelyek tüneteket mutattak. Jelen esetben a kaliforniai szafaripark gorilláit is akkor vizsgálták meg, amikor közülük kettő köhögni kezdett.

Mint mondta, a témában zajlanak a tudományos vizsgálatok az állatkertek nemzetközi világában, a szakemberek folyamatosan kapcsolatban vannak egymással, megosztják megfigyeléseiket, és ebben a nemzetközi vérkeringésben a budapesti állatkert is benne van. Jó példa erre, hogy a napokban Sós Endrét, az intézmény főállatorvosát választotta elnökévé az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Szövetsége (EAZWV), amely az állatkerti és a vadállatokkal foglalkozó állatorvosok legjelentősebb szakmai szervezete a kontinensen.

Több, fogságban tartott vadállatnál is kimutatták már a vírust

A San Diego-i állatkert gorilláinak megbetegedése azért különösen érdekes, mert vélhetően ez az első ismert eset, amikor a vírus emberszabásúakra terjedt át. A gorillákat azután tesztelték az egyébként december óta zárva tartó állatkertben, hogy a fertőzésre jellemző tüneteket, köhögést produkáltak.

A friss hírek szerint az állatok a pozitív teszt ellenére jól vannak. Megfertőződésük eredetét még vizsgálják, de feltételezik, hogy egy tünetmentes dolgozó adhatta tovább a vírust.

A koronavírust kimutatták már korábban a bronxi állatkert több oroszlánjánál és tigrisénél, valamint a barcelonai állatkert négy oroszlánjánál is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG