Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A TV2 célja a lejáratás volt, nem a tájékoztatás, ez áll a jogerős ítéletben


Tüntetés a vitatott jogszabály ellen Kecskeméten 2018. december 20-án
Tüntetés a vitatott jogszabály ellen Kecskeméten 2018. december 20-án

Jogerősen is pert nyert a TV2 ellen a túlóratörvény elleni tüntetés két szervezője. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a csatorna megsértette az érintettek személyiségi jogait.

A bírálók által rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen 2018 decemberében több demonstrációt is tartottak országszerte. A december 14-i, a Parlament elé szervezett megmozdulás szervezőit, Filó Mariannt és Krasznahorkai Emmát a TV2 Tények című műsorában úgy mutatták be, mint „felbujtókat, randalírozókat és bűnözőket”, akiknek célja „egyedül a pusztítás”. A riportban ráadásul meg sem szólaltatták az aktivistákat.

A panaszosok emiatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével bírósághoz fordultak, amely pénteken másodfokon is kimondta, hogy a csatorna megsértette őket a személyiségi jogaikban, amikor valótlanul híresztelte, hogy „rombolást és pusztítást szerveztek békés tüntetés helyett”.

Filó és Krasznahorkai az erről szóló híreket elsőként megjelentető 888.hu-t és a cikket szintén átvevő Origót is beperelte. A két online portál azonban a TV2-vel szemben nem nyújtott be érdemi ellenkérelmet, így velük szemben az aktivisták már első fokon megnyerték a pert.

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken megerősítette az elsőfokú ítéletet, miszerint a csatorna szándékosan megszegte a kiegyensúlyozott, ellenőrzött tényeken nyugvó sokoldalú tájékoztatás elveit – jelentette a TASZ.

Az indoklás szerint a demonstráció szervezői jogszerűen éltek az Alaptörvény által védett véleménynyilvánítási és gyülekezési jogukkal. Megállapították emellett, hogy a hírműsor készítőinek célja a nézők félretájékoztatása volt, és ennek érdekében szándékosan eltorzították a történéseket.

„A televíziós csatorna híradója ezen valótlan tényállítással az átlagosan tájékozott és körültekintő átlagnéző véleményalkotását kívánta befolyásolni” – írták.

A verdikt értelmében a TV2-nek nyolcszázezer forint sérelemdíjat kell fizetnie az aktivistáknak, valamint tizenöt napon belül a Tények című műsorban fel kell olvasni az ítélet rendelkező részét. Ezt a vállalat honlapján is közzé kell tenni legalább egy évig, még akkor is, ha magát a jogsértő tartalmat eltávolítják.

Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje szerint az ítélet világosan kimondja, hogy a média nem hazudhat következmények nélkül. „Rendkívül fontosnak tartom azt is, hogy a bíróság felismerte és a szankció kiszabása során értékelte azt a tényt, hogy a TV2 célja ügyfeleink szándékos lejáratása volt” – közölte.

XS
SM
MD
LG