Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktort a sajtószabadság ellenségei közé sorolta a Riporterek Határok Nélkül


Orbán Viktor miniszterelnök újságot olvas a Magyar Rádió stúdiójában 2013. február 15-én.
Orbán Viktor miniszterelnök újságot olvas a Magyar Rádió stúdiójában 2013. február 15-én.

Első uniós kormányfőként a magyar miniszterelnök is felkerült a sajtószabadság ellenségeit összegyűjtő, 37 vezetőt tartalmazó listára a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezetnél. Szerintük Orbán Viktor hatékonyan számolta fel a média sokszínűségét gazdasági-politikai szélhámosságok révén, mára pedig megszerezte a magyarországi média nyolcvan százalékát.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) első ízben és első uniós vezetőként Orbán Viktort is felvette a sajtószabadság ellen küzdő vezetők 37 fős listájára. Összesen egyébként 17 új vezető került a listára, például Jair Bolsonaro brazil elnök vagy Mohamed bin Szalmán szaúdi herceg.

Utóbbinál kiemelték, hogy gyakorlatilag semmilyen sajtószabadságot nem tűr meg, és brutális gyilkosságoktól sem riad vissza, ha valaki mégis megpróbál szabadon írni az országban zajló folyamatokról.

Orbán Viktorral kapcsolatban hangsúlyozták, hogy „az illiberális demokrácia önjelölt bajnoka, aki kitartóan és hatékonyan rombolta le a média sokszínűségét és függetlenségét, amióta 2010-ben visszatért a hatalomba”. Ezzel egyébként azóta sem állt le, ​fő támadási módszerének a gazdasági-politikai szélhámosságokat, a hiteltelenítést és az öncenzúrára ösztönzést tartják.

A közmédiát propagandaszócsővé változtatta, de Orbán Viktor fő célpontja általában a független magyar média. Említik a Népszabadság, az Origo.hu és az Index.hu kormányzati átvételét, továbbá a Klubrádió adminisztratív elhallgattatását.

Kiemelik, hogy Orbán háborús viszonyok közt akarja tartani a közbeszédet, jellemzően folyamatosan harcol a média ellen.

A maradék független újságtól megtagadják az állami információkat, a versenyt pedig torzítják a párthoz közeli újságok állami hirdetésekkel történő támogatásával. Emellett azokat a kiadványokat, amelyek nem állnak az irányítása alatt, rendszeresen az álhírek, a fake news terjesztőinek nevezi.

A listán szerepel két nő is, Sejk Hasina bangladesi miniszterelnök és Carrie Lam hongkongi kormányzó. Magyarországhoz földrajzilag közelebbi vezetők a listán például Putyin orosz és Erdoğan török elnök.

Megkérdeztük a Miniszterelnökség álláspontját is a kérdésben, megírjuk, ha válaszolnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG