Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Francia tanárok sztrájkolnak az iskolák kaotikus Covid-stratégiája miatt


Nyálmintát ad teszteléshez egy kisfiú egy párizsi iskolában 2021. február 11-én
Nyálmintát ad teszteléshez egy kisfiú egy párizsi iskolában 2021. február 11-én

Franciaországban tanárok hagyták ott csütörtökön a munkát, mert szerintük a kormány iskolákra vonatkozó intézkedései nem következetesek a Covid–19-világjárvány kezelésében és a tanulók, illetve a személyzet megfelelő védelmében a fertőzésekkel szemben.

A tanároknak, a szülőknek és az iskolai ügyintézőknek nehézséget okozott, hogy új tesztkövetelményeket jelentettek be közvetlenül a karácsonyi szünet vége előtt, amelyeket azóta már kétszer megváltoztattak.

„Az elkeseredettség, a fáradtság és a düh olyan szintjére jutottunk el, hogy nem volt más lehetőségünk, mint sztrájkot szervezni, ezzel erős üzenetet küldeni a kormánynak” – mondta Elisabeth Allain-Moreno, az SE-UNSA tanári szakszervezet országos titkára.

A szakszervezetek közölték: arra számítanak, hogy csütörtökön sok iskola bezár, és sok tanár – mintegy 75 százalékuk általános iskolai – részt vesz az egynapos sztrájkban. Az iskolaigazgatókat, felügyelőket és egyéb alkalmazottakat képviselő szakszervezetek is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A kormány – miután a visszájára fordította azt a korábbi politikát, amely alapján gyorsan bezárta azokat az osztályokat, ahol koronavírusos esetek voltak – most azon van, hogy a lehető leghosszabb ideig nyitva tartsa az iskolákat, mondván: bizonyos fokú bonyodalom az ár, amelyet fizetni kell ezért.

Kimerültek és elkeseredettek

„Tudom, hogy ez kemény, de a sztrájk nem oldja meg a problémákat. A vírus ellen nem lehet sztrájkolni” – mondta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a BFM TV-nek.

A fertőzések megszaporodtak az iskolákban, Franciaország rekordokat döntött napi 370 000-hez közelítő új esetszámmal. A pozitív esetek miatt tanulók és a személyzet tagjainak tucatjait küldhetik tesztelésre laboratóriumba és gyógyszertárba.

„Az egész oktatóközösség kimerültsége és elkeseredettsége soha nem látott szintet ért el” – áll a tizenegy szakszervezet közös közleményében.

„A miniszter és a kormány felelőssége ebben a kaotikus helyzetben teljes, mert az elvárások folytonos változása, a működésképtelen protokollok és a megfelelő eszközök hiánya gátolja az iskolák megfelelő működését.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG