Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaország a legmagasabb riasztási készültségre váltott a terrortámadás után


Emmanuel Macron francia elnök meglátogatja a nizzai terrortámadás helyszínét 2020. október 29-én.
Emmanuel Macron francia elnök meglátogatja a nizzai terrortámadás helyszínét 2020. október 29-én.

A francia miniszterelnök megemelte a riasztási szintet, katonák ezreit mozgósítják.

Jean Castex miniszterelnök a legmagasabb biztonsági készültségi fokozatot rendelte el pénteken Franciaországban, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége. Erről azután döntöttek, hogy egy támadó három embert megölt a nizzai Notre Dame bazilikában.

Emmanuel Macron elnök az esetet "iszlamista terrortámadásnak" minősítette.

A brazil külügyminisztérium bejelentette, hogy az egyik áldozat egy 44 éves, háromgyermekes brazil családanya volt. Azt nem árulták el, hogy a nőnek volt-e francia állampolgársága is.

A súlyosan megsérült áldozat még el tudott menekülni a templomból egy közeli bárba, de ott belehalt a késszúrásokba. "Mondjátok meg a gyerekeimnek, hogy szeretem őket" - voltak az utolsó szavai.

A brazil külügy közleményében "határozottan elítélte a terrorizmus minden formáját". Emellett szolidaritását fejezte ki a "keresztények és minden más vallású" ember felé, akik vallásuk miatt üldöztetést vagy erőszakot szenvednek el.

A mintegy fél órán át tartó terrorakció során a támadó egy 30 centiméteres késsel szúrta meg a brazil nőt, emellett csaknem teljesen lefejezett egy 60 éves nőt, és elvágta a torkát az 55 éves sekrestyésnek is.

A támadót a rendőrök lelőtték, de csak megsérült, ezután őrizetbe vették. Christian Etrozi nizzai polgármester szerint a férfi elfogása közben azt kiabálta, hogy "Allahu Akbar" vagyis Allah a legnagyobb. A férfinél egy, az Olasz Vöröskereszt által kiállított papírt találtak, ami szerint 21 éves és tunéziai.

A tunéziai hatóságok szerint a férfi nem volt a rendőrség által megfigyeltek listáján, és szeptember 14-én hagyta el az országot.

Emmanuel Macron elnök szerint Franciaországot támadták meg az értékeik, a szabadságszeretetük és francia földön elérhető vallásszabadság miatt.

"Ma ismét nagyon egyértelműen elmondom: egy tapodtat sem engedünk."

- mondta az elnök.

A mostani támadás pontos indítéka nem tisztázott még, Estrozi polgármester azonban a közelmúltban lefejezett középiskolai tanár esetéhez hasonlította.

Samuel Paty-t egy csecsen származású, Oroszországban született férfi fejezte le, mert a tanár Mohamed-karikatúrát mutatott a diákjainak a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló órán. Ez több muzulmán szülőt felháborított, az iszlámban ugyanis szentségtörésnek számít a próféta bármely képi ábrázolása.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG