Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaország számonkéri Moszkván az ukrajnai francia segélymunkások halálát


Katonai segélyszállítmányt rakodnak ki Kijev mellett. Ukrajna abban reménykedik, hogy az EU által február 1-jén jóváhagyott, négy évre szóló, ötvenmilliárd eurós segélycsomag segít új fegyver- és lőszerkészletekhez jutni
Katonai segélyszállítmányt rakodnak ki Kijev mellett. Ukrajna abban reménykedik, hogy az EU által február 1-jén jóváhagyott, négy évre szóló, ötvenmilliárd eurós segélycsomag segít új fegyver- és lőszerkészletekhez jutni

Franciaországban közölték: Oroszországnak felelnie kell azért, hogy két francia állampolgár meghalt egy dróntámadásban Ukrajnában, a Herszoni területen, miközben humanitárius feladatokat láttak el.

Olekszandr Prokugyin, Herszon kormányzója azt írta Telegramon, hogy két francia állampolgár életét vesztette, három másik külföldi pedig megsebesült Dél-Ukrajnában február 1-jén, a Herszon városa melletti Beriszlavot érő támadásban.

Prokugyin arról nem szólt, hogy melyik segélycsoportnak dolgoztak az áldozatok.

„Az orosz barbárság civileket vett célba Ukrajnában” – írta Stéphane Séjourné francia külügyminiszter X-en, a korábbi Twitteren.

„Oroszországnak felelnie kell a bűntetteiért” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij elnök közösségimédia-bejegyzésében így írt: „A bátor francia segélymunkások az embereknek segítettek. Mindig hálásak leszünk az emberségükért.”

Herszon hónapok óta áll az orosz erők heves támadásainak középpontjában.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna: a főparancsnok gyors drónfejlesztést sürget

Az ukrán hadsereg február 2-án közölte, hogy légvédelme tizenegyet lelőtt a Dnyipropetrovszki, a Herszoni, a Kirovohradi és a Harkivi terület létfontosságú infrastrukturális létesítményei ellen reggel indított 24 orosz drónból.

Találat ért egy hőerőművet a dnyipropetrovszki Krivij Rih körzetében, több mint negyvenezer ember maradt áram nélkül – számoltak be róla regionális tisztviselők. Mintegy száz bányász áramhiány miatt átmenetileg a föld alatt rekedt két közeli bányában.

Később többet a felszínre hoztak közülük – közölték a hatóságok, akik a részletekbe nem mentek bele.

Az energiaügyi minisztérium tájékoztatása szerint az erőműben több tűz is keletkezett, és alállomások rongálódtak meg.

Ukrajnának égető szüksége van pénzügyi és katonai segítségre, ám Nyugaton a politikai fáradtság jelei mutatkoznak, miközben a háborút elindító orosz invázió a második évfordulójához közeledik.

Kijev abban reménykedik, hogy az Európai Unió február 1-jén jóváhagyott, négy évre szóló, ötvenmilliárd eurós segélycsomagja segít új fegyver- és lőszerkészletekhez jutni, amikor megtorpant az ellentámadása.

Abban is bíznak, hogy az uniós döntés arra készteti az amerikai törvényhozókat, hogy jóváhagyják azt a kiegészítő kiadási törvényt, amely 61 milliárd dollárnyi segélyhez juttatná Kijevet.

Ez a csomag a republikánus képviselők ellenállása miatt akadt el az Egyesült Államok Kongresszusában. Azt sürgetik, hogy minden kiadási csomagban kapjon helyet az Egyesült Államok határvédelmi politikájának átfogó módosítása is.

Életben vannak az Ukrajnában megöltnek hitt franciák, akiket zsoldosként állított be az orosz média
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG