Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: a főparancsnok gyors drónfejlesztést sürget


Valerij Zaluzsnij (jobbról), az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Rusztam Umjerov védelmi miniszter az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport virtuális találkozóján Kijevben 2024. január 23-án
Valerij Zaluzsnij (jobbról), az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Rusztam Umjerov védelmi miniszter az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport virtuális találkozóján Kijevben 2024. január 23-án

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint az országnak fejlesztenie kell pilóta nélküli fegyverrendszerét annak érdekében, hogy csökkentse veszteségeit a harctéren. Valerij Zaluzsnij folytatja a vitát Volodimir Zelenszkij elnökkel a mozgósításról.

A CNN-nek február 1-jén adott nyilatkozatában Zaluzsnij azt mondta: Ukrajnának „újra kell terveznie” harctéri műveleteit a legújabb technológiai fejlesztések, így drónok bevetésével, ami cserében csökkenti függését a „nehéz anyagoktól”. A kifejezéssel vélhetően a Nyugattól kapott fegyverzetre utalt.

„Az első számú prioritás talán a viszonylag olcsó, modern és rendkívül hatékony pilóta nélküli járművek és egyéb technológiai eszközök teljes arzenáljának birtoklása. Ezeket az eszközöket a távolból lehet irányítani, és ez azt jelenti, hogy kevesebb katonát teszünk ki veszélynek, így csökken az emberveszteség mértéke” – írta.

Háborús égési sérüléseket gyógyítanak ingyen önkéntes plasztikai sebészek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:23 0:00

Zaluzsnij írásának megjelenése előtt pletykák kaptak szárnyra arról, hogy még ebben a hónapban leválthatják, miután mozgósítási tervei miatt konfliktusba keveredett Zelenszkij elnökkel.

Zaluzsnij idén több százezer újoncot hívna be a fegyveres erők megerősítésére, a várható veszteségek pótlására és az évek óta szolgáló katonák leszerelésére. Zelenszkij ellenáll a kérésnek, attól tart, hogy teljesítése kedvezőtlen visszhangot váltana ki a társadalomban.

Közben Oroszország jelentős számú férfit – köztük elítélteket – mozgósított erőszak és pénzügyi ösztönzők segítségével. Ez lehetővé tette, hogy Moszkva újra ukrán hadállásokat támadjon, még úgy is, hogy jelentős veszteségeket szenvedett.

„El kell ismernünk azt a jelentős előnyt, amelyet az ellenség élvez az emberi erőforrások mozgósításában, és észre kell vennünk, miképp viszonyul ez ahhoz, hogy Ukrajnában az állami intézmények képtelenek népszerűtlen intézkedések alkalmazása nélkül javítani fegyveres erőink létszámán” – írta.

A feszültség Zaluzsnij és Zelenszkij között novemberben bontakozott ki, miután a főparancsnok a The Economist című folyóiratban cikket publikált arról, hogy a háborúban patthelyzet alakult ki, és csak egy technológiai áttörés tenné lehetővé Ukrajnának céljai elérését, a megszállt területek felszabadítását. Zelenszkij irodája nem késlekedett visszautasítani az értékelést.

Ehhez kapcsolódóan: „Kényes ügy” – az ukrajnai mozgósítási törvény éket ver az elnök és a fegyveres erők közé

Zaluzsnij szerint Ukrajna öt hónap alatt létrehozhatná a technológiai újrafegyverkezés új hazai rendszerét. A hazai fegyverrendszerek további fejlesztése csökkentené a függőséget az amerikai katonai segélyektől, amelyek a pártviták miatt egyre kiszámíthatatlanabbak.

„Meg kell birkóznunk kulcsfontosságú szövetségeseink katonai támogatásának csökkenésével, miután ők a saját politikai feszültségeikkel küszködnek” – írta Zaluzsnij.

Ukrajna már elkezdte saját légi és tengeri drónképességeinek fejlesztését, és fel is használja katonai célpontok ellen Oroszországon belül és a Fekete-tengeren.

XS
SM
MD
LG