Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaországban kötött ki az Olaszország által elutasított migránsmentő hajó


Partra szállásra várakozó bevándorlók a franciaországi Toulonnál 2022. november 11-én
Partra szállásra várakozó bevándorlók a franciaországi Toulonnál 2022. november 11-én

Megérkezett Toulonba az SOS Méditerrannée nevű francia humanitárius szervezet 230 bevándorlót szállító mentőhajója, miután az olasz hatóságok nem engedélyezték a kikötését Szicíliában.

Az Ocean Viking a dél-franciaországi katonai kikötőben már partra tette utasait, akik most egészségügyi és biztonsági ellenőrzésen mennek keresztül, ezt követően pedig rendőri kísérettel Giens-be szállítják őket, ahol benyújthatják a menedékkérelmüket.

A tájékoztatás szerint a hajón bangladesi, eritreai, szíriai, egyiptomi, pakisztáni, mali, szudáni és guineai állampolgárok voltak, köztük ötvenhét gyerek, a legfiatalabb hároméves. Egyeseket már három hete felvették a fedélzetre, négyen sürgős egészségügyi ellátásra szorultak.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök erősen jobboldali kormánya három másik mentőhajónak megadta az engedélyt a kikötésre, az Ocean Vikingnek azonban nem, mondván, hogy Franciaországban partra szállhatnak majd az utasok.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy csak azért fogadják a hajót, mert „az olasz hatóságok hagyták az utasokat két hétig hánykolódni a tengeren”.

Tájékoztatása szerint az utasok egyharmada Franciaországban marad, Németország befogad több mint nyolcvan főt, s ugyanennyi embert az európai szolidaritás nevében elosztanak Horvátország, Románia, Bulgária, Litvánia, Málta, Portugália, Luxemburg és Írország között.

A tárcavezető az olasz lépést „elfogadhatatlannak, érthetetlennek” nevezte, illetve bejelentette, hogy Párizs a római kormány magatartása miatt távozik az Olaszországba érkező bevándorlók szétosztására szolgáló önkéntes mechanizmusból, és hamarosan határellenőrzéseket vezet be a két ország határán.

Utóbbit pénteken Laurence Boone francia Európa-ügyi államtitkár is megerősítette, kiemelve, hogy „megsérült a bizalom” az olasz intézkedés miatt.

A francia reakció a jelek szerint meglepetésként érte Olaszországot, Antonio Tajani külügyminiszter azt „aránytalannak” minősítette.

Olasz sajtóhírek szerint Giorgia Meloni az ENSZ egyiptomi klímatalálkozóján megállapodott Emmanuel Macron francia elnökkel az NGO hajójának befogadásáról, azonban a szóbeli egyezséget aláásta azzal, hogy idő előtt nyilvánosan győzelmet hirdetett az ügyben.

Az olasz ellenzék azzal támadta a kormányt, hogy elszigeteli az országot európai partnereitől, amikor pedig szolidaritásra lenne szükség, már csak a bevándorlási helyzet miatt is.

De a történtekből a francia szélsőjobboldali politikai erők is megpróbáltak profitálni. Jordan Bardella, a legnagyobb ellenzéki pártnak számító Nemzeti Tömörülés új elnöke például élesen bírálta a szerinte túl liberális migrációs politikát, és leszögezte, hogy „ami sok, az sok”.

„Nem feltételek nélküli jog a bevándorlás Franciaországba. A francia emberek sokkal keményebb kiállást szeretnénk a migrációval szemben” – hangoztatta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG