Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta Budapest, hogy nem lesz atlétikai vb, ha végrehajtják a Fudan-törvényt


Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fudan-beruházás elleni Kossuth téri tüntetésen 2021. június 5-én
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fudan-beruházás elleni Kossuth téri tüntetésen 2021. június 5-én

18–13 arányban megszavazta a főváros vezetése, hogy ha a kommunista magánegyetem, a Fudan kapja meg a Diákváros tervezett területeinek jó részét, a főváros nem járul hozzá a budapesti atlétikai világbajnoksághoz.

Idén a járvány miatt először ülésezett a fővárosi közgyűlés, ekkor pedig meg is szavazták, hogy ha kormány nem tartja magát az Egészséges Budapest Programhoz és a Diákváros-beruházáshoz a Fudan kínai magánegyetem érdekében, Budapest nem fog hozzájárulni a tervezett atlétikai vb-hez. A határozatot 18–13 arányban fogadták el.

Karácsony szerint lépniük kell, mert a kormány felrúgta a megállapodást

„Úgy kezdtük ezt a ciklust, úgy tűnt, hogy talán nem teljesen reménytelen, hogy a kormány valóban képes elfogadni, hogy a budapestiek máshogy döntöttek, mint ahogy ő szerette volna.”

De Budapest főpolgármestere szerint „reggelig tudná sorolni azokat az intézkedéseket”, amelyekkel az elmúlt időszakban különösen nehéz helyzetbe hozta a kormány Budapestet.

Ezek közül is kiemelkedik a Diákváros és a helyére tervezett kínai kommunista magánegyetem ügye. A Diákváros olcsó kollégiumai ugyanis rengeteg vidéki magyar egyetemistát tudnának befogadni, lejjebb szorítva az albérleti árakat egész Budapesten, enyhítve ezzel a lakhatási válságot – érvelt Karácsony Gergely.

A magyar kormány szerinte „nyíltan és egyértelműen megsértette” a Fudan-törvénnyel a Diákvárosról szóló megállapodást.

„Innentől kezdve nem tudunk mást tenni, mint hogy a lehető legvilágosabban jelezzük, hogy mi tartjuk magunkat ennek a megállapodásnak a szelleméhez és a szövegéhez” – mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fudan-projekt elleni tüntetésen Budapesten, 2021. június 5-én
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fudan-projekt elleni tüntetésen Budapesten, 2021. június 5-én

Azaz semmilyen módon „nem fognak asszisztálni ahhoz”, hogy a kormány ellehetetlenítse a Diákváros-beruházást a Fudannak szánt területekkel.

Ő azt szeretné egyébként, ha a Diákváros mellett lenne atlétikai vb is, de erkölcsileg sem engedheti meg, hogy a budapestiek akaratát „önkényes törvényekkel” írják fölül. A kormány Fudan-projektje pedig szerinte önmagában is káros az egész ország számára, de ezt már egy másik ügynek tekinti.

A fővárosi Fidesz frakcióvezetője, Láng Zsolt nem a Fudanról vagy a Diákvárosról akart beszélni. Szerinte ugyanis mindez csak álca, Karácsony Gergelyék valójában ezzel a témával akarják elterelni a figyelmet arról, hogy dugók vannak a városban. Karácsony Gergely emellett szerinte általában sem végzi jól főpolgármesteri feladatait.

Az atlétikai szövetség szerint akár Budapest akarata ellenére is Budapesten lesz a világbajnokság

A Magyar Atlétikai Szövetség előző nap adott ki közleményt a témában. Ebben azzal érvelnek, hogy Budapest városa nem is szerződő fél a világbajnokság rendezése kapcsán, így szerintük a városvezetés megakadályozni sem fogja tudni ezt a szórakoztatóipari rendezvényt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ezt korábban nem így látta – adta hírül a Telex. Szerinte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség már csak azért is figyelembe venné az esetleges fővárosi vétót, mert a a megrendezésről szóló megállapodást valójában hárman írták alá: Karácsony Gergely főpolgármester, Gulyás Gergely miniszter és a nemzetközi atlétikai szövetség elnöke.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG