Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazták a Fudan tervét a parlamentben


A Fudan magánegyetem közpénzből való megvalósítása elleni tüntetés Budapesten, 2021. június 5-én
A Fudan magánegyetem közpénzből való megvalósítása elleni tüntetés Budapesten, 2021. június 5-én

A kormánypárti képviselők szavazataival elfogadták a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonátadást. Innentől lényegesen nehezebb lesz megakadályozni az országosan is erősen népszerűtlen állami beruházást.

Komolyabb szavazásdömpinget időzített a magyar parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésnapra, június 15-re. Ezek egyikeként a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadták a nagy vitát kiváltó kínai kommunista Fudan magánegyetem közpénzes megvalósítását is.

Pontosabban a törvény szerint létrejön a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány, és az adófizetők ingyen átadják ennek a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit. A Momentum, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd bojkottálta ezt a szavazást is, a Jobbik nem szavazta meg.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester korábban úgy ítélte meg, hogy ha a parlament kedden megszavazza a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatást, gyakorlatilag nem lehet megakadályozni a Fudan budapesti campusának megvalósítását.

Különösen népszerűtlen, beleállt az ellenzék

Az országosan és Budapesten kiugróan népszerűtlen beruházás terve ellen külön felszólaltak közgazdászok is, kifogásolva a projekt finanszírozását és célját.

Korábban Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely utcákat nevezett át a készülő campus környékén. Az új utcanevek a Kínai Kommunista Párt jogsértéseire utalnak, amire a kínai nagykövetség ingerülten reagált.

Június 6-án több ezren tüntettek a campus terve ellen a budapesti Kossuth téren. Karácsony Gergely főpolgármester pedig azt mondta, hogy a veszélyhelyzet után népszavazást kezdeményez a szerinte országos jelentőségű ügyben. A Fidesz később bejelentette, hogy támogatja a népszavazást az ügyben, de csak jóval a választások után, mert szerintük még nincsenek eléggé készen a tervek.

Mit lehet tudni a titkos tervről?

A tervezett IX. kerületi Diákváros területére tervezett Fudan-campus felépítésének költségét 540 milliárd forintra becsüli a magyar állam. Ezt a magyar adófizetők állnák: Kína 450 milliárd forintos hitelt adna Magyarországnak, amelyet a magyar állam százmilliárddal egészít ki. A beruházás kínai alapanyagokból, kínai munkaerővel valósulna meg, a verseny kizárásával. Az egyetemet veszteségesnek tervezik, az évi 15 milliárd forintra becsült veszteséget is a magyar adófizetőknek kell állnia az örökkévalóságig.

Az egyetemen öt–nyolcezer hallgató tanulna, a jellemző hazai tandíjak sokszorosáért, ezért kevés magyar hallgatóra lehet számítani. A megállapodás részleteiről azért nem lehet lényegesen többet tudni, mert a magyar kormány titkosan kezeli.

Korábban Palkovics László és Szijjártó Péter külügyminiszter is cáfolta, hogy az egyetemen ideológiai oktatás folyna. Ugyanakkor a Fudan módosított alapító okiratában szerepel, hogy az egyetem a kommunista pártot szolgálja, és Hszi Csin-ping kínai elnök szerint is a párthoz hű diákokat kell nevelni az intézményben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG