Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fülöp-szigeteki vendégmunkások érkeznek Szombathelyre a bezárt Hotel Pelikánba


A szombathelyi Park Hotel Pelikán
A szombathelyi Park Hotel Pelikán

Fülöp-szigeteki vendégmunkások érkeznek Szombathelyre a bezárt Hotel Pelikánba, egy multinacionális cég így orvosolja a munkaerőgondjait. Sikerült elérnünk az ügyvezetőt.

„Elfogadtunk egy, az épület bérlésére vonatkozó, két plusz két évre szóló ajánlatot, amelynek keretében egy országosan több létesítményt üzemeltető cég vendégmunkásokat fog itt elszállásolni.”

Többek között ez olvasható abban a sajtóközleményben, amelyet Csonka Tamás, a Hotel Pelikán tulajdonosa és ügyvezetője juttatott el szerkesztőségünkbe, és amely arról szól, hogy 21 év után bezár Szombathely egyik legismertebb és legelegánsabb szállodája.

A cikk publikálása után egyik olvasónk azt az információt osztotta meg lapunkkal, hogy a vendégmunkások Távol-Keletről érkeznek, és egy szombathelyi multinacionális cég foglalkoztatja majd őket.

„Igen, hozzánk érkezik körülbelül száz munkavállaló a Fülöp-szigetekről, ők lesznek majd elszállásolva az említett épületben” – közölte érdeklődésünkre Marai Zoltán, az iSi Automotive Hungary Kft. ügyvezetője.

Az első lakók várhatóan október végén, november elején érkeznek.

A cégnél egyébként már most is dolgoznak külföldiek, vannak például Szerbiából, Mexikóból és Thaiföldről is. A cég stratégiájában – tudtuk meg – kiemelt helyen van a szombathelyi gyár, amihez további munkaerő kell, amit egyszerűen nem tudnak megoldani helyi szinten.

A fülöp-szigeteki munkaerőre többek között azért esett a választás, mert cégcsoporton belül már alkalmaznak onnan érkező munkavállalókat, és jó tapasztalatok vannak velük kapcsolatban.

Ennek az az egyik magyarázata, hogy a Fülöp-szigeteken nagyon nehéz az élet, így a külföldön dolgozó vendégmunkások nagyon megbecsülik az európai munkalehetőséget.

Szombathelyre várhatóan férfi munkavállalók jönnek majd. A Fülöp-szigeteken bevett életforma, hogy családos emberek vállalnak külföldön munkát, a férfiak a fizetésüket hazaküldik a családjuk megsegítésére.

A Hotel Pelikán tulajdonosa a bezárást egyébként egyrészt a megugrott rezsiköltségekkel, másrészt a visszautasított pályázatokkal indokolta.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG