Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gabonát szállító hajó hagyta el az ukrán Csornomorszk kikötőjét


A Resilient Africa 2023. szeptember 19-én elhagyja a csornomorszki kikötőt
A Resilient Africa 2023. szeptember 19-én elhagyja a csornomorszki kikötőt

Először hagyta el gabonával megrakott teherhajó az ukrán fekete-tengeri kikötőt, Csornomorszkot a gabonaegyezmény összeomlása óta – közölte kedden egy magas rangú kormánytisztviselő. Ukrajna azt teszteli, hogy képes-e felszabadítani tengeri kikötőit a gabonaexport számára.

„A Resilient Africa nevű, háromezer tonna búzát szállító hajó elhagyta Csornomorszk kikötőjét, és a Boszporusz felé tart” – írta Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes Facebookon.

„Ez az első hajó abból a kettőből, amelyek a múlt héten érkeztek Csornomorszkba az ukrán haditengerészet polgári hajók számára létrehozott ideiglenes folyosóján keresztül.”

Kubrakov fotót is közzétett a hajóról a nyílt tengeren.

Ukrajna múlt hónapban jelentette be egy humanitárius folyosó létrehozását a Fekete-tengeren, hogy kiutat biztosítson a hajóknak, amelyek akkor ragadtak a kikötőiben, amikor Oroszország 2022 februárjában megszállta az országot. A folyosó megkerüli a de facto blokádot, miután Oroszország kilépett az ukrán gabonaexportról kötött megállapodásból.

Ehhez kapcsolódóan: Nem vezetett eredményre az orosz–török csúcs a gabonaalku újraélesztését illetően

A Resilient Africa és az Aroyat teherhajó szombaton érkezett Ukrajnába, és csaknem húszezer tonna búzát rakodott be, hogy Afrikába és Ázsiába vigye.

Kubrakov elmondta, hogy a második hajó, az Aroyat még Csornomorszkban horgonyoz, folyik az Egyiptomnak szánt gabona berakodása.

Ukrajna azt teszteli, hogy képes-e újranyitni a hajózási útvonalakat, amikor Oroszország megpróbálja visszaállítani de facto blokádját.

Moszkva gyakori drón- és rakétatámadásokat intéz az ukrán gabonaexport-infrastruktúra ellen.

Odessza három tengeri kikötőjéből, köztük Csornomorszkból több tízmillió tonna gabonát szállítottak el a háború kezdete óta az ENSZ által közvetített megállapodás alapján, amely Moszkva kivonulásával összeomlott.

Ehhez kapcsolódóan: Perre megy Magyarországgal Ukrajna a gabonatilalom meghosszabbítása miatt

Az Odesszában rekedt hajók közül eddig öt hagyta el a kikötőt azon az ideiglenes folyosón, amely a Fekete-tenger nyugati partja mentén húzódik, Románia és Bulgária közelében.

A fekete-tengeri gabonamegállapodást az ENSZ és Törökország közvetítésével ütötték nyélbe 2022 júliusában, az ukrajnai háború nyomán a korábbinál is súlyosabbá váló globális élelmiszerválság leküzdésére. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG