Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gáza déli részén izraeli légicsapás végzett 16 emberrel; nem tudni, hogy a gyógyszerek eljutottak-e a túszokhoz


A Rafahból készült képen a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júnisz fölött gomolyog a füst az izraeli bombázás után, 2024. január 17-én
A Rafahból készült képen a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júnisz fölött gomolyog a füst az izraeli bombázás után, 2024. január 17-én

Lakóházat ért izraeli légicsapás Rafah városában, 16 embert ölt meg, felerészben gyerekeket – közölték orvosok csütörtök hajnalban. A hadsereg folytatja a támadásokat az ostromlott terület azon részein is, ahol menedék keresésére kérte a civileket.

Arról azonban nincs hír, hogy a Franciaország és Katar közvetítésével létrejött egyezség keretében szerdán Gázába juttatott gyógyszereket megkapta-e a Hamász által fogva tartott több tucat, krónikus betegségben szenvedő túsz.

Több mint száz nappal azután, hogy a Hamász október 7-i támadásával kirobbantotta a háborút, Izrael folytatja a közelmúlt történelmének egyik legvéresebb és legpusztítóbb katonai hadjáratát azzal a céllal, hogy felszámolja a Gázát 2007 óta uraló militáns csoportot, és hazavigye a túszokat. A háború feszültséget szított az egész régióban, és további konfliktusok kirobbanásával fenyeget.

Több mint 24.000 palesztint öltek meg, a szűk tengerparti terület 2,3 milliós lakosságának mintegy 85 százaléka elhagyta az otthonát. Az ENSZ szerint a lakosság negyede éhezik.

Százezrek engedelmeskedtek Izrael evakuálási felszólításainak, és gyűltek össze Gáza déli részén, ahol az ENSZ által fenntartott menedékhelyek zsúfolásig megteltek, és hatalmas sátortáborok épültek. Izrael továbbra is csapásokat mér a szerinte militáns célpontokra Gáza minden részén, gyakran nőket és gyerekeket öl meg.

Dr. Talat Barhum a rafahi el-Nadzsar kórházból megerősítette a rafahi légicsapás áldozatainak számát, és elmondta, hogy többtucatnyian megsebesültek. Az Associated Press felvételei síró hozzátartozókat mutatnak szeretteik holttestei fölött.

„Éheztek, csaknem éhen haltak, és most el is találták őket” – mondja Mahmúd Kasszim, akinek több rokona is meghalt a támadásban.

Gázában öt napja nem működnek az internet- és mobilszolgáltatások, ez a háború alatti kiesések közül a leghosszabb – közölte a NetBlocks internet-hozzáférést segítő jogvédő szervezet. A kimaradások hátráltatják a mentési munkákat és megnehezítik az információszerzést a legutóbbi légicsapásokról és az áldozatokról.

Ehhez kapcsolódóan: Izraeli tankok újra Gáza északi részét támadták, ahonnan korábban kivonultak

A háború visszhangot ver az egész térségben

A háború átgyűrűzött a Közel-Keleten, Irán támogatását élvező csoportok támadtak amerikai és izraeli célpontokat. Az Izrael és a Hezbollah fegyveresei között Libanonban zajló, alacsony intenzitású harcok teljes háborúba torkollhatnak, a jemeni húti lázadók pedig továbbra is nemzetközi hajókat támadnak az Egyesült Államok vezetésével ellenük végrehajtott légicsapások ellenére.

Irán rakétatámadások sorozatát indította egy általa izraeli kémbázisnak nevezett iraki célpont, valamint militánsok szíriai és pakisztáni támaszpontjai ellen, akik megtorló csapásokat hajtottak végre közlésük szerint iráni militánsok búvóhelyei ellen csütörtök hajnalban.

Nem világos, hogy a szíriai és pakisztáni légicsapások összefüggésben voltak-e a gázai háborúval, de megmutatták, hogy Irán képes nagy hatótávolságú rakétatámadások végrehajtására akkor, amikor fokozódott a feszültség Izraellel és az Egyesült Államokkal, amely döntő támogatást nyújtott a gázai offenzívához, és saját légicsapásokat indított az Iránnal szövetséges csoportok ellen Szíriában és Irakban.

Izrael megfogadta, hogy felszámolja a Hamászt, hogy soha ne ismétlődhessen meg az október 7-i támadás. A fegyveresek aznap áttörtek Izrael határvédelmén, és lerohantak több közösséget, megöltek mintegy 1200 embert, főként civileket, és körülbelül 250 túszt ejtettek.

Izrael azt is megfogadta, hogy hazaviszi az összes, fogságban maradt túszt, miután a novemberi tűzszünet során több mint százat – főként nőket és gyerekeket – szabadon engedtek közülük, cserébe sok, Izrael által bebörtönzött palesztin elengedéséért.

Családtagok és támogatók ünnepelték Kfir Bibasz, a legfiatalabb izraeli túsz első születésnapját egy komor hangú ceremónián csütörtökön Tel-Avivban.

A vörös hajú kicsit és négyéves bátyját, Arielt édesanyjukkal, Sirivel és édesapjukkal, Jardennel együtt hurcolták el. Mind a négyen még mindig fogságban vannak.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael újabb célpontokat támad Gázában, közben várja a Hamász válaszát a túszokról

Beléptek Gázába a túszoknak szánt gyógyszerek

A gyógyszerek szállításáról szóló megállapodás volt az első megegyezés november óta, amit el tudtak érni közvetítőkön keresztül a harcoló felek. A Hamász közölte, hogy a túszoknak szánt minden egyes doboz gyógyszer után ezer doboz orvosságot kell küldeni a palesztin civileknek az élelmiszeren és a humanitárius segélyen túl.

Katar szerda este megerősítette, hogy a gyógyszer bejutott Gázába, de még nem világos, hogy kiosztották-e a túszoknak, akiket titkos helyeken, köztük föld alatti bunkerekben tartanak fogva.

A Hamász folytatta a visszavágást Gázában, még a legnagyobb pusztítást elszenvedő területeken is, és rakétákat lőtt ki Izraelre. Közölte, hogy nem bocsát szabadon addig több túszt, amíg nem lesz állandó tűzszünet, amit Izrael és legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok kizárt.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború kezdete óta legkevesebb 24.448 palesztint öltek meg, és több mint hatvanezer megsebesült. Állítása szerint sok további halott és sebesült rekedt a romok alatt, vagy elérhetetlen a harcok miatt. A minisztérium nem tesz különbséget a civil és a fegyveres halottak között, de azt állítja, hogy a meggyilkoltak kétharmada nő és gyermek volt.

Izrael a polgári áldozatok magas számáért a Hamászt okolja, amiért sűrűn lakott területeken harcol. Izrael azt állítja, hogy katonái hozzávetőleg kilencezer fegyverest öltek meg, de bizonyítékot nem szolgáltatott erre. 193 katonája vesztette életét a gázai szárazföldi offenzíva kezdete óta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG