Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael újabb célpontokat támad Gázában, közben várja a Hamász válaszát a túszokról


Füst gomolyog a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júnisz felett egy izraeli bombázás után, 2024. január 15-én
Füst gomolyog a Gázai övezet déli részén lévő Hán Júnisz felett egy izraeli bombázás után, 2024. január 15-én

Az izraeli hadsereg hétfőn a Gázai övezet déli, északi és középső részén lévő célpontokat támadott, miközben a Hamász várhatóan bejelentést tesz a hétvégén bemutatott videóban látható három izraeli túsz sorsáról.

Tizenkét palesztin meghalt és többen megsebesültek egy éjszakai izraeli légicsapásban az északi Gáza városban, ahol egy lakóházat ért találat – közölték egészségügyi tisztviselők. Izraeli tankok az övezet déli részén, Han Júniszban hajtottak végre támadásokat.

A Hamászhoz kötődő SAFA palesztin sajtóügynökség heves összecsapásokról számolt be a Hamász fegyveresei és az izraeli erők között Hán Júniszban, míg a Gáza középső részén lévő al-Burejdzs és al-Maghazi menekülttábor közeléből is izraeli tankok támadásáról érkeztek jelentések.

Az al-Nusszejrat menekülttáborban Doá el-Baz helyi újságíró felvételeket mutatott arról, hogyan nézett ki egykor az az utca, ahol korábban lakott.

„Az egész környék elpusztult. Egyetlen házat sem kíméltek meg” – mondta a törmelékhalmok előtt állva.

„Megölték az álmainkat. A házat, ahol felnőttem, és ahol az egész gyermekkoromat töltöttem” – mondta remegő hangon.

A helyiek szerint az övezetben már negyedik napja akadozik a kommunikáció.

Korábbi cikkünk a témában: Izrael célzottabb támadásokat jelentett be a Hamász vezetői és fegyveresei ellen

Az izraeli hadsereg közleményt adott ki, amely szerint megölt két palesztin terroristát egy légicsapásban, amikor fegyvereket szállító járművüket kilőtték Hán Júniszban, továbbá rajtaütöttek a Hamász egyik parancsnoki központján a városban, és két fegyverraktárra is lecsaptak.

A Hamász egészségügyi tisztviselői szerint az elmúlt 24 órában 132-en haltak meg, ami a palesztinok számára azt mutatja, hogy alig csökkent az izraeli offenzíva intenzitása, annak ellenére hogy bejelentették, hogy újabb, célzottabb szakaszba lép a háború.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a kezdeti átfogó offenzíva után, amely az övezet erősen beépített északi részének megtisztítására összpontosított, hónapokig tartó, célzottabb hadműveletek következnek a Hamász vezetői és déli állásai ellen.

Csaknem kétmillió kitelepített palesztin sátrakban és más ideiglenes szállásokon húzza meg magát, az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány miatt éhínség és betegségek fenyegetik az övezetet.

Túszok

A Hamász vasárnap bemutatott egy videót, amelyen három, Gázában fogva tartott izraeli túsz volt látható, és arra szólította fel az izraeli kormányt, hogy állítsa le a légi és szárazföldi offenzívát, és tegyen lépéseket a túszok szabadon bocsátása érdekében.

A 26 éves Noa Argamani, az 53 éves Josszi Sarabi és a 38 éves Itaj Szvirski szerepelt a 37 másodperces, dátum nélküli videóban, amely azzal a felirattal zárult, hogy „Holnap (hétfőn) adunk tájékoztatást a sorsukról.”

A Hamász által az október 7-i dél-izraeli támadásban ejtett 240 túsz mintegy felét elengedték el eddig a novemberi tűzszünet alatt, Izrael szerint 132-en még mindig a Gázai övezetben vannak, 25-en halhattak meg a fogságban.

Vang Ji kínai külügyminiszter a hétvégén Egyiptomban tartott beszédében az izraeli–palesztin béketárgyalások mielőbbi újraindítására szólított fel, amelynek része „a kétállami megoldás megvalósítására vonatkozó konkrét menetrend és útiterv kidolgozása”.

Béketárgyalások azonban 2014 óta nem voltak, amikor a kölcsönösen összeegyeztethetetlennek nevezett követelések miatt meghiúsult a megegyezés. Az Izraellel tárgyaló, a Nyugat által támogatott Palesztin Hatóság népszerűtlen volt a palesztinok körében, riválisa, a Gázai övezetet 2007 óta uraló Hamász pedig Izrael elpusztítására esküdött fel.

Ehhez kapcsolódóan: Kormányzási reformokat vár a Palesztin Hatóságtól az amerikai külügyminiszter

Netanjáhú izraeli miniszterelnök többször is nemet mondott a gázai tűzszünetre vonatkozó felhívásokra, mondván, hogy Izrael addig harcol, amíg teljes győzelmet nem arat a Hamász felett, és ki nem szabadítja a túszokat.

A regionális körúton tartózkodó Vang múlt héten azt mondta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök „mélyreható egyeztetéseket” folytatott Szaúd-Arábia és Irán vezetőivel. A kínai csúcsdiplomata az Arab Liga főtitkárával is tárgyalt, és aggodalmát fejezte ki a vörös-tengeri helyzettel kapcsolatban – jelentette a Hszinhua.

Közben a Fehér Ház vasárnap azt mondta, hogy „elérkezett az idő” Izrael számára, hogy csökkentse katonai offenzíváját a Gázai övezetben, az izraeli vezetők pedig közölték, hogy folytatják a területet uraló Hamász elleni hadműveletet.

Az eltérő nyilatkozatok a háború századik napján a közeli szövetségesek közötti növekvő ellentétekről tanúskodnak.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby a CBS-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államok arról tárgyalt Izraellel, hogy „térjen át az alacsony intenzitású műveletekre” Gázában.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a megfelelő idő az átállásra, erről tárgyalunk velük” – mondta a Face the Nation című műsorban.

XS
SM
MD
LG