Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izraeli tankok újra Gáza északi részét támadták, ahonnan korábban kivonultak


Izraeli katona áll egy tankon Gázában 2024. január 16-án
Izraeli katona áll egy tankon Gázában 2024. január 16-án

Izraeli tankok újra behatoltak a Gázai övezet északi részébe, ahonnan múlt héten vonultak ki – közölték kedden helyiek. Azután jelentették északról az idei év leghevesebb összecsapásait, hogy Izrael bejelentette: csökkenti ottani hadműveleteit.

Izraeli oldalról hatalmas robbanásokat lehetett látni Gáza északi részéből két hét viszonylagos nyugalom után, azt követően, hogy Izrael bejelentette: kisebb, célzott hadműveletekre tér át, és csökkenti erőit északon.

Egész éjjel hallatszott a heves harcok zaja a határ túloldaláról. Reggel a Hamász által kilőtt rakéták füstcsíkjait lehetett látni az izraeli oldalon, amikor az izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer lelőtte őket. A reggeli események azt bizonyítják, hogy a több mint száz napja tartó háború ellenére is képesek rakétát kilőni Izraelre.

Izrael közölte, hogy katonái éjszaka több tucat Hamász-harcossal végeztek a Gázai övezet északi részén lévő Beit Lahiában. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az elmúlt 24 óra izraeli bombázásai 158 ember halálát okozták az övezetben, így 24.285-re emelkedett a negyedik hónapja tartó háború áldozatainak száma, és még több ezer holttest lehet a romok között.

Izrael azután indította el a háborút a Hamász felszámolására, hogy a terrorszervezet fegyveresei október 7-én átjutottak a határkerítésen, 1200 embert megöltek és 240 túszt foglyul ejtettek. A háború szinte minden gázait elűzött otthonából, egyes családokat többször is, és humanitárius válságot okozott, mivel a korábbiakhoz képest jóval kevesebb élelmiszer, üzemanyag és orvosi ellátmány jut be az övezetbe.

Washington nyomására, hogy csökkenjen a civil áldozatok száma, Izrael közölte, hogy taktikát vált, és a teljes körű szárazföldi támadásról áttér az övezetet ellenőrző Hamász-fegyveresek elleni célzott műveletekre.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael célzottabb támadásokat jelentett be a Hamász vezetői és fegyveresei ellen

A taktikai váltás részeként erőik jelentős részét kivonták az északi területekről, ahol októberben indítottak szárazföldi offenzívát. Hétfő este Joáv Galant védelmi miniszter azt mondta, hogy a később indított déli szárazföldi harcok is a végéhez közelednek.

A háború deeszkalációja azonban még mindig távolinak tűnik, mivel Izrael kitart amellett, hogy addig nem áll le, amíg meg nem semmisíti a Hamászt, ugyanakkor egyelőre nincs jele annak, hogy az iszlamista szervezet elveszítette volna ellenállási képességét. Izraeli tisztviselők szerint a Hamász rakétái kedd reggel eltaláltak egy elektronikai üzletet Dél-Izraelben. Áldozatokról nem érkeztek jelentések.

A háború korábbi szakaszában északról elmenekült több százezer ember közül néhányan múlt héten elkezdtek visszatérni a lebombázott területekre, ahonnan az izraeliek kivonultak. A Reutersnek kedden nyilatkozók azonban azt mondták, hogy a harcok hirtelen kiújulása északon leállította azokat, akik tervezték a hazatérést.

„Azt terveztük, hogy visszatérünk a házunkba Nazlában, Dzsabáliától keletre, de hála istennek nem tettük. Ma reggel a közelben élő emberek érkeztek ide, és elmondták, hogy a tankok visszamentek” – mondta a 43 éves Abu Haled, egy háromgyermekes családapa, aki most rokonoknál él a bombázásokban súlyosan megrongálódott Gáza városában.

„Egész éjjel hallatszott a tankok és a repülőgépek bombázásának hangja. Ez a szárazföldi támadás első napjára emlékeztetett – mondta. – Csak akkor hiszem el, hogy kivonják a tankokat, ha bejelentik a tűzszünetet” – tette hozzá.

„Bocsáss meg, fiam, nem tudtalak megvédeni”

Az övezet déli részén az izraeli erők az egyik legnagyobb város, Hán Júnisz központjáig jutottak, valamint a központi Deir al-Balah várostól északra és keletre fekvő városokba is behatoltak.

Galant védelmi miniszter hétfői bejelentése, miszerint hamarosan véget ér a déli nagy szárazföldi offenzíva, felveti a kérdést, hogy az izraeliek megpróbálnak-e még előrenyomulni a megmaradt déli területekre.

Gáza 2,3 millió lakosának nagy része jelenleg azon a néhány déli területen zsúfolódik össze, ahová az izraeli csapatok még nem hatoltak be, például Deir al-Balahban és az övezet déli szélén fekvő Rafahban.

Hán Júniszban Zaher Abu Zarifa zokogva szorongatta a fekete műanyag hullazsákot, amelyben hétéves fia, Szaif volt, egyike annak a legalább tizenegy halottnak, akiknek holttestét a kórházi hullaházból hozták ki.

A kisfiúval az apja szerint egy rakéta végzett, miközben biciklivel játszott az iskola kapuja mellett. Később, egy frissen ásott kis sírnál a sírásó kinyitotta a zsákot, hogy az apa megcsókolhassa fia arcát, majd visszahúzta a cipzárt, és óvatosan a földbe fektette a holttestet.

„Bocsáss meg, fiam. Nem tudtalak megvédeni” – ismételgette az apa.

Rafahban a helyiek az Ibn Dzsermi család házának romjait nézték át, amelyet éjszaka bombáztak le.

„Mi volt a hibájuk? Éppen vacsoráztak! Mi békét akarunk, nem háborút” – mondta Szalem al-Lulahi, a szomszédjuk.

XS
SM
MD
LG