Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli hadsereg ellenőrzése alá vont egy stratégiai területet Rafahnál


Rafahból menekülő palesztinok 2024. május 28-án
Rafahból menekülő palesztinok 2024. május 28-án

A zsidó állam bejelentette, hogy átvette az ellenőrzést a Gázai övezet és Egyiptom határán húzódó, 14 kilométer hosszú földsáv felett, elvágva a térségben található csempészalagutakat.

A Rafah közelében található úgynevezett Philadelphia folyosó elfoglalása feszültséget kelthet Izrael és Egyiptom kapcsolatában.

Jeruzsálem szerint a Gáza és Egyiptom közötti határ teljes hosszában húzódó keskeny sáv alatt számos alagút van, amelyeken keresztül a palesztin enklávét uraló Hamász terrorszervezet fegyvereket és más eszközöket tudott becsempészni a szélsőséges iszlamisták hatalomra jutásakor elrendelt teljes blokád ellenére.

Az izraeli hadsereg ezzel párhuzamosan még mélyebben behatolt a déli Rafahba, ahova palesztinok százezrei érkeztek az elmúlt hónapokban a harcok elől menekülve, és ahol emberek tucatjai vesztették életüket az utóbbi napok harci cselekményeiben.

A körzetbe kedden újabb izraeli katonák érkeztek, miközben Kairó leszögezte, hogy a térségbeli katonai jelenlét növelése sérti a két ország közötti 1979-es békemegállapodást.

Egyiptom a napokban már amiatt is határozott tiltakozását fejezte ki, hogy Izrael átvette az ellenőrzést a rafahi határátkelő gázai oldala felett.

„A Philadelphia folyosó oxigénhez juttatta a Hamászt. Használatával a csoport rendszeresen fegyvert csempészett Gázába” – mutatott rá Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők szóvivője. Hozzátette, hogy a fejleményekről értesítették Egyiptomot.

Ehhez kapcsolódóan: Orvosok szerint tizenhat halottat követeltek az éjszakai légicsapások Rafahban, az ott élők heves harcokról számoltak be

Egy illetékes arról is beszámolt, hogy eddig mintegy húsz csempészalagutat fedeztek fel, amelyek közül többről nem is volt tudomásuk, illetve nyolcvankét csatlakozási pontot ezekhez.

A szóban forgó földsáv része a szélesebb demilitarizált zónának Izrael és Egyiptom között. A két ország közötti békeszerződés alapján a felek csak kisebb létszámú katonát és határőrt állomásoztathatnak itt. A megállapodás megkötésekor a Gázai övezet még izraeli ellenőrzés alatt állt, 2005-ben azonban teljes csapatkivonást hajtott végre a területről.

Az al-Kahera egyiptomi állami televízió jelentése szerint nem került sor semmifajta kommunikációra az izraeli féllel a csempészalagutakkal kapcsolatban.

Egyiptom többször is súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli offenzíva nyomán palesztinok kényszerülhetnek át a határon, ami Kairó szerint elfogadhatatlan lenne.

Ehhez kapcsolódóan: Mit jelentett be Írország, Norvégia és Spanyolország a palesztin államról?

Cahi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, hogy még legalább hét hónapig fog tartani a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen indított háború.

„A hadsereg őszintén megmondta a haditervek kabinet elé terjesztésének első napjaiban, hogy hosszú lesz a háború, és a harcok éveként határozta meg 2024-et” – idézte fel.

Az ENSZ adatai szerint a rafahi offenzíva következtében már körülbelül egymillió ember tartózkodási, illetve lakóhelye elhagyására kényszerült.

Azt is bejelentették, hogy szétszerelték és ideiglenesen elszállították az erős szél és a hullámok miatt megsérült amerikai segélymólót a Gázai övezet partjáról.

A Pentagon hangsúlyozta, hogy a móló működését csak átmenetileg, rövid időre függesztették fel, amíg elvégzik a szükséges javításokat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG