Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gázavárosnál folyik a harc a Hamász ellen, az izraeli hadsereg szerint nyolcszázezren menekültek délre


Füst száll fel egy izraeli bombatalálat nyomán Gázavárosban 2023. október 30-án
Füst száll fel egy izraeli bombatalálat nyomán Gázavárosban 2023. október 30-án

Az izraeli szárazföldi erők kedden a Hamász fegyvereseit és infrastruktúráját támadták Gáza északi részén, ahonnan a hadsereg szerint nyolcszázezren menekültek el a háború több mint három hete alatt – még úgy is, hogy a harci gépek a világtól elvágott övezet teljes egészére mérnek csapásokat.

Benjámin Netanjáhú miniszterelnök, felbuzdulva azon, hogy sikerült kiszabadítani az első izraelit a Hamász fogságából, visszautasította a felhívásokat a tűzszünetre, és újból megfogadta, hogy szétzúzza a Hamász képességét Gáza irányítására vagy Izrael fenyegetésére a fegyveres csoport október 7-i véres, a háborút kirobbantó ámokfutását követően.

A hadsereg tájékoztatása szerint a palesztin fegyveresek által elhurcolt 240 fogoly egyikét a különleges erők mentették ki. Ezzel is alátámasztották Netanjáhú állítását, miszerint a szárazföldi hadművelet inkább elősegíti a túszok hazajutását, mintsem még nagyobb veszélybe sodorná őket. A hadsereg közölte, hogy a 19 éves sorkatona, Ori Megidis jól van, és találkozott a családjával is.

A Hamász korábban négy túszt engedett szabadon, és azt mondta, hogy a többit is elengedi több ezer, Izraelben fogva tartott palesztin fogolyért cserébe. Izrael elutasította az ajánlatot. A Hamász hétfőn közzétett egy rövid videót, amelyen három női túsz látható.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael kiterjesztette szárazföldi hadműveletét Gázában

„Kollektív büntetés”

A Gázai övezetben élő 2,3 millió palesztin több mint fele elhagyta otthonát, több százezren pedig az ENSZ által menedékké átalakított és zsúfolásig megtelt iskolákban vagy kórházakban vannak több ezer sebesülttel együtt. Az elmúlt napokban izraeli bombák csapódtak be több észak-gázai kórház közelében, aggodalmat váltva ki az orvosok között.

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA szerint csaknem 672.000 palesztin keresett menedéket az ügynökség iskoláiban és egyéb létesítményeiben, ami meghaladja kapacitásuk négyszeresét. Több ezer ember tört be az UNRWA segélyraktáraiba a hétvégén, hogy élelemhez jusson, miután fogytán vannak a készletek az alapvető élelmiszerekből.

Gázában hetek óta nincs központi áramellátás, Izrael pedig megtiltotta, hogy a kórházak és otthonok vészhelyzeti generátorainak áramellátásához szükséges üzemanyag jusson be a Gázai övezetbe.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője a palesztinok „kollektív megbüntetésével” vádolta Izraelt, és azzal, hogy Észak-Gázából délre kényszerítette őket, ahol szintén nincsenek biztonságban.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Valószínűtlen, hogy Teherán közvetlenül beavatkozna Izrael és a Hamász konfliktusába

Újabb frontok nyílhatnak

A háború újabb frontok megnyílásával is fenyeget. Izrael és a libanoni Hezbollah fegyveres csoport napi rendszerességgel lövi egymást a határ mentén, Izrael és az Egyesült Államok pedig a Hamászt, a Hezbollahot és a térség más fegyveres csoportjait támogató, Iránhoz köthető célpontokra mért csapásokat Szíriában.

A hadsereg azt jelentette, hogy kedden a vörös-tengeri Eilat üdülőváros közelében lőtt le egy drónt az izraeli légtéren kívül, de további részleteket nem közölt. Korábban az amerikai haditengerészet egyik rombolója a Vörös-tengeren elfogott három cirkálórakétát és több drónt, amelyeket az Irán által támogatott húti lázadók lőttek ki Izrael felé Jemenből.

Jonatán Konrikusz izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy a gázai szárazföldi hadműveletek az északi területekre összpontosulnak, beleértve Gázavárost, amely, mint mondta, a „Hamász súlypontja”.

„De továbbra is mérünk csapásokat Gáza más részeire is. Vadászunk a parancsnokaikra, támadjuk az infrastruktúrájukat, és valahányszor látunk egy fontos célpontot, amelynek köze van a Hamászhoz, lecsapunk rá” – közölte.

Nagyobb szárazföldi hadműveletek indultak északra és keletre Gázavárostól, amely a háború előtt több mint 650.000 embernek adott otthont, nagyjából annyinak, mint az amerikai főváros, Washington.

Konrikusz azt mondta, hogy mintegy nyolcszázezer ember hallgatott az izraeli hadsereg utasítására, és menekült délre az övezet északi részéből, de tízezrek maradtak Gázavárosban és környékén. Az áldozatok száma várhatóan mindkét oldalon nőni fog, ahogy a harc áttevődik a sűrűn lakott negyedekre.

Ehhez kapcsolódóan: Gázai konfliktus: a háborúnál is nagyobb kérdés, hogy mi lesz utána

Visszautasított tűzszüneti javaslat

A hadsereg jelentette, hogy az elmúlt nap során mintegy háromszáz, hadi jellegű célpontra mért csapást, katonái több helyen is harcot vívtak páncéltörő rakétákkal és géppuskákkal felfegyverzett palesztin fegyveresekkel. A Hamász katonai szárnya közölte, hogy aknavetőkkel lőtte az izraeli erőket egy határátkelő közelében, az övezet déli végén. A jelentéseket független forrásból nem lehetett megerősíteni.

Netanjáhú hétfő esti sajtótájékoztatóján visszautasította a tűzszüneti felhívást a foglyok kiszabadítása vagy a háború befejezése érdekében, a háború szerinte hosszú és nehéz lesz. „A tűzszüneti felhívás nem más, mint felhívás arra, hogy Izrael adja meg magát a Hamásznak – mondta egy sajtótájékoztatón. – Ez nem fog megtörténni.”

Netanjáhú, aki ellen egyre nő a harag amiatt, hogy Izrael nem tudta megakadályozni az elmúlt fél évszázad legrosszabb, meglepetésszerű támadását, azt is mondta: nem tervezi, hogy lemond.

A palesztin halálos áldozatok száma meghaladta a 8300-at, főként nők és gyermekek vannak köztük – közölte hétfőn a gázai egészségügyi minisztérium. Ez a szám példa nélküli az izraeli–palesztin erőszak évtizedei során. Gázában több mint 1,4 millió ember hagyta el otthonát.

Izraeli oldalon több mint 1400 ember halt meg, főként civilek a Hamász első támadása során, ez a szám szintén példátlan. A palesztin fegyveresek továbbra is rakétákkal lövik Izraelt.

Közben a gázai humanitárius válság tovább súlyosbodik.

Ehhez kapcsolódóan: Kerüljön képbe a Hamász és Izrael háborújáról!

Nem ürítik ki a kórházakat

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elmúlt két napban két kórház rongálódott meg, egy mentőautó pedig megsemmisült Gázában. A közlemény azt írja, hogy az al-Kudsz kórház környékét érő találat miatt törmelék és por került az intézménybe, amely tele van betegekkel és több ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő emberrel.

A közlemény szerint az elmúlt napokban mind a tizenhárom, északon működő kórház felszólítást kapott a kiürítésre Izraeltől. Az orvosok elutasították, mondván, hogy az evakuálás egyenlő lenne a halálos ítélettel a gépekkel életben tartott betegek esetében.

Izrael azt állítja, hogy a Hamász harcosait és infrastruktúráját támadja, és hogy a fegyveresek civilek között tevékenykednek, veszélybe sodorva őket.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG