Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Georgiában a szavazatok újraszámlálására számítanak


Szavazólapokat számolnak Atlantában, Georgia államban, 2020. november 4-én.
Szavazólapokat számolnak Atlantában, Georgia államban, 2020. november 4-én.

A csatatérállamnak számító Georgiában eddig mindössze 1 584 voks a demokrata Joe Biden előnye.

Georgia államban a választásokat felügyelő Brad Raffensperger újságíróknak azt mondta, hogy ilyen kicsit különbség esetén újraszámolhatják a voksokat.

Donald Trump eleinte óriási fölénnyel vezetett ebben az államban, ám ez fokozatosan csökkent, amikor megszámolták a levélszavazatokat, különösen Atlantában és a környékén lévő demokrata fellegvárakban.

A választási szabályok szerint a jelöltek akkor kérhetik a voksok újraszámlálását Georgiában, ha a szavazatkülönbség 0,5 százalékpont, vagy annál kisebb.

Georgia 16 szavazata nélkül Trumpnak nem lehet meg a választási győzelemhez szükséges 270 elektora. Ha Biden, akinek jelenleg 253 elektora van, megnyerné Georgiát, ő lenne az első demokrata elnökjelölt akinek ez sikerült, azóta, hogy Bill Clinton 1992-ben megnyerte a választást.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Raffensperger arról is beszélt, hogy Georgiában mindkét elnökjelölt kampánystábjának megfigyelői követhették a szavazatszámlálást, miután Donald Trump bizonyíték nélkül választási csalást emlegetett.

"A tét nagy és az érzelmek minden oldalon erősek. Nem hagyjuk, hogy ezek a viták elvonják a figyelmünket a munkánkról. Helyesen fogunk eljárni, és megvédjük választásaink integritását" - mondta Brad Raffensperger.

Készült a NY Times, az AP, a CNN és a Reuters jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG