Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden egyre közelebb a győzelemhez, Georgiában és Pennsylvaniában is átvette a vezetést


Még mindig tart a szavazatok összeszámlálása több csatatér-államban. Joe Biden demokrata jelölt egy hajszállal átvette a vezetést Donald Trump elnöktől a kulcsfontosságú Pennsylvania és Georgia államokban. Az elnök órákkal korábban megalapozatlan kirohanásba kezdett az ország demokratikus folyamatai ellen. Folyamatosan frissülő cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Magyar idő szerint péntek délután sincs még eredménye az amerikai elnökválasztásnak, hiszen még négy államban is számolják a szavazatokat. Ezek közül háromban tovább zárult az olló a két elnökjelölt, a republikánus Donald Trump és a demokrata Joe Biden között.

Pénteken Joe Biden Pennsylvaniában és Georgiában is megelőzte Donald Trumpot, Nevadában és Arizonában pedig tartja vékony előnyét, azaz egyre közelebb jut ahhoz, hogy a szükséges 270 elektori szavazatot megszerezve ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

23:36 (17:36 keleti parti idő)

Nemcsak a demokraták és híveik bírálják az elcsalt választásokról beszélő Donald Trumpot, hanem saját pártjának néhány befolyásos tagja is. A bírálók közt van Mitt Romney utahi szenátor, aki úgy véli, Trump ezekkel a kijelentésekkel "meggyengíti a köztársaság alapját jelentő intézményeket és meggondolatlan módon, pusztító és veszélyes szenvedélyek tüzét lobbantja fel”.

22:46 (16:47 keleti parti idő)

A demokraták Mark Kelly arizonai győzelmével elhódítottak egy szenátusi helyet a republikánusoktól. A házszabályok nyomán a demokratáknak ezzel esélyük van a felsőház elhódítására. Kelly arizonai győzelmével és két további hely megszerzésével ugyanis 48-48-as patthelyzet alakulhat ki a demokraták és a republikánusok között a szenátusban. A két extra mandátumot január 5-én, a megismételt georgiai szenátusi választásokon gyűjthetik be a demokraták.

19:08 (13:08 keleti parti idő)

Georgiában, ahol Bill Clinton 1992-es elnökválasztási győzelme óta nem nyert demokrata jelölt, olyan kicsi a különbség Biden és Trump között, az előbbi javára, hogy elképzelhető, hogy újraszámolják majd a szavazatokat. Ezt a törvények abban az esetben teszik lehetővé, ha a szavazatkülönbség 0,5 százalékpont, vagy annál kisebb.

16:45 (10:45 keleti parti idő)

Noha a járványkezelés a kampányban és valószínűleg a szavazóknál, a voksok leadásakor is fontos szempont volt, azokon a területeken, ahol a leginkább tombol a vírus, többnyire Donald Trumpra szavaztak.

15:00 (9:00 keleti parti idő)

Joe Biden Georgia állam után Pennsylvaniában is átvette a vezetést. Pennsylvania államban 5 587 szavazattal vezet, miközben a szavazatok 4,7 százalékát kell még összeszámolni az ottani végeredményhez. Eddig több mint 6,6 millió szavazatot számoltak össze.

12:00 (6:00 keleti parti idő)

A Facebook letiltott egy nagy létszámú csoportot, amely a „Stop the Steal”, avagy „Állítsák meg a [szavazat-] lopást!” névre hallgatott. A csoportban Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai tüntetést szerveztek az amerikai elnökválasztás szavazatszámlálási folyamata ellen.

A Facebook úgy nyilatkozott, hogy a csoport gyorsan gyarapodott, és tagjai erőszakos üzeneteket fogalmaztak meg, valamint alaptalan vádakat terjesztettek arról, hogy a demokraták elcsalták a választást.

A törölt csoport egy nap alatt 365 ezer tagot gyűjtött, közölte a Facebook.

A Facebook-csoport támogatói kritizálták a cég döntését, azt mondták, békés tüntetéseket szerveztek, és törekedtek rá, hogy moderálják az oldalt, de a Facebook figyelmeztetés nélkül törölte őket.

11:15 (5:15 keleti parti idő)

Joe Biden demokrata jelölt átvette a vezetést Donald Trump elnöktől a kulcsfontosságú Georgia államban. Az állam döntheti el a választás kimenetelét. Az elnök órákkal korábban több, precedens nélküli és teljesen megalapozatlan kirohanásba kezdett az ország demokratikus folyamatai ellen.

Ahogy folyamatosan érkeznek be az újabb adatok november 6-án Joe Biden 917 szavazattal megelőzte Donald Trumpot, írja több lap is. Georgia állam 16 elektori szavazata nélkül Trump nem tudja összeszedni a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot.

Ezzel párhuzamosan Donald Trump egyre nehezebb helyzetben van, amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, nehéz lesz az útja vissza a Fehér Házba.

A jelenlegi elnök csütörtök éjszaka beszédet mondott, amelyben minden bizonyítékot nélkülözve azt állította, csalás történik azokban az államokban, ahol még nincs végleges eredmény, és országszerte jogi lépésekkel fenyegetett.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Pennsylvaniában minden eldőlhet

Joe Bidennek pénteken reggel 253 biztos elektori szavazata volt, így minden szem Pennsylvaniára szegeződik, ahol a demokrata jelölt folyamatosan zárkózik fel, miközben a Philadelphia környéki, túlnyomó többségben demokrata érzelmű területekről beérkezett levélszavazatokat összesítik.

Amennyiben megnyeri a 20 elektori szavazatot jelentő Pennsylvaniát, úgy Joe Biden lesz a következő elnök, illetve akkor is, ha a Georgia, Nevada, Arizona hármasból kettőt elvisz.

Donald Trump lehetőségei szűkebbek: neki mindenképpen nyernie kell Pennsylvaniát és Georgiát (péntek reggel mindkét államban vezet), miközben vagy Nevadában vagy Arizonában fordítania kell.

Mikor derülhet ki az amerikai elnökválasztás végeredménye?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:57 0:00

Jogi lépések

A fejleményekre válaszul Donald Trump kampánycsapata több jogi lépést is tett a szavazatszámlálás miatt, megkérdőjelezve a választási eredményeket. Ezek között szerepel az a legfelsőbb bíróság előtt lévő ügy, amely a Pennsylvaniában a választás napján feladott, de csak három nappal később beérkező levélszavazatok jogosságát vitatja.

A jogi manőverek mellett az elnök, aki a hosszú és nem ritkán negatív kampány során folyamatosan támadta az ország választási rendszerét, csütörtök éjjel, nem megaapozott vádakkal választási csalásról beszélt.

Donald Trump azt akarja, hogy a november 3-i urnazárás után beérkezett levélszavazatokat ne számolják össze. Erre egyes államokban a helyi törvények lehetőséget biztosítanak.

Trump nem megalapozott állításai

Csütörtöki, Fehér Házban elmondott beszédében a jelenlegi elnök bizonyíték nélkül, és utólagosan kérdésekre nem válaszolva azt állította, hogy a demokraták “megpróbálják ellopni a választást”.

“Úgy gondoljuk, ebből per lesz. Az az érzésem, a bírók döntenek majd” – fogalmazott Donald Trump, aki először szólalt meg személyesen a választás éjszakája óta.

A Twitter és a Facebook, ahol élőben lehetett követni az elnök beszédét, figyelmeztető jelzésekkel látta el a posztokat.

Donald Trump első személyes megszólalása a választás éjszakája óta
Donald Trump első személyes megszólalása a választás éjszakája óta

Egyes jogi elemzők szerint az eredmények bíróságon történő megtámadása bonyolult folyamat, amelynek aligha lesz hatása a választás kimenetelére. Egy michigani bíró például csütörtökön elutasította a Trump-kampánystáb keresetét, amelyben a szavazatszámlálás azonnali leállítását követelték.

Biden: "Senki nem veheti el tőlünk a demokráciánkat"

Közben Joe Biden arra kérte az amerikaiakat, hogy higgyenek a választási rendszerben, hozzátéve, hogy hite szerint ő lesz a győztes a szavazatok összeszámlálását követően.

“Senki nem veheti el tőlünk a demokráciánkat. Sem most, sem soha” – írta egy Twitter-bejegyzésben Donald Trump 17 perc hosszú, vádakkal teli beszéde után, melynek élő közvetítéséről néhány amerikai televíziós társaság elkapcsolt, arra hivatkozva, hogy az tele van hamis állításokkal.

“Amerika túl hosszú utat tett már meg, túl sok csatát vívott meg, és túl sokat elviselt ahhoz, hogy ezt megengedje” – tette hozzá Joe Biden.

Az esélyek

Még ha nem is nyeri meg Pennsylvaniát Joe Biden, amennyiben elviszi Arizonát és Nevadát, akkor is megszerezheti az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

Péntek kora reggel a demokrata elnökjelölt 50,1 százalékon állt Arizonában Donald Trump 48,5 százalékkal követte. Ez 46 257 szavazatnyi különbség, miközben még több ezer voksot kell megszámolni.

Megfigyelők követik a szavazatok összeszámlálását a nevadai Las Vegashoz tartozó Clark megyei választási központban 2020. november 5-én
Megfigyelők követik a szavazatok összeszámlálását a nevadai Las Vegashoz tartozó Clark megyei választási központban 2020. november 5-én

Nevadában Joe Biden előnye csökkent, péntek reggel 49,4 százalékon állt Donald Trump 48,4 százalékával szemben, a különbség itt 11 348 voks. A helyi választási tisztviselők szerint előfordulhat, hogy leghamarabb a hétvégén lesz eredmény Nevadában.

Az ország túlsó végén, Georgiában 16 elektori voks sorsa kérdéses. Az államban szinte teljesen elolvadt Donald Trump korábbi biztos előnye, miközben folyamatosan dolgozzák fel a levélben (elsősorban a nagyvárosi körzetekből) beérkezett szavazatokat.

Az AFP, az AP, a CNN, és a Reuters jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG