Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Golyóálló „Bibi buszból” kampányol Izraelben Netanjáhú


A volt izraeli miniszterelnök, Benjámín Netanjáhú kampánybeszédet mond a golyóálló üveggel ellátott, átalakított kamion végéből Beér-Sevában, Izrael déli részén 2022. szeptember 13-án
A volt izraeli miniszterelnök, Benjámín Netanjáhú kampánybeszédet mond a golyóálló üveggel ellátott, átalakított kamion végéből Beér-Sevában, Izrael déli részén 2022. szeptember 13-án

A hatásos szemléltetőkellékek jól ismert részei Benjámín Netanjáhú repertoárjának, amikor nyilvános beszédet tart – az Egyesült Nemzetekben bevetett rajzfilmes bombától kezdve a Moszad ügynökei által állítólag Irántól lefoglalt CD-kből és iratgyűjtőkből épített falig.

A volt miniszterelnök – aki híres a drámai érzékéről – most új figyelemfelkeltő eszközzel vág neki a kampánynak. Itt a Bibi busz.

A fura golyóálló jármű részben pápamobil, részben filmes díszlet, és száz százalékban a régi Netanjáhú. Miközben Izrael négy éven belül ötödször készül az urnákhoz járulni, a veterán politikus a Bibi busz segítségével szenvedélyes támogatói tömegeket vonz, és újra a megfáradt választópolgárok figyelmének középpontjába állítja magát.

A déli Beér-Seva városában kedden tartott nagygyűlésen Netanjáhú egy bevásárlóközpont parkolójában szólt a körülbelül kétszáz fős tömeghez. Egykori pénzügyminiszterével az oldalán beszélt az átalakított kamion végében kialakított pódiumról. A jármű oldalfalát golyóálló üvegre cserélték, légkondicionált belső terét pedig egy hatalmas LED-képernyő világítja meg, amely Netanjáhú Likud pártjának logóját vetíti egy lobogó izraeli zászló fölé.

Bibi jön

Netanjáhú igazából nem utazik a járműben, az inkább mozgatható színpadként szolgál, amelyet városról városra visznek, hogy hátteret adjon kampányszerepléseihez.

Az újságírók változatos nevekkel látták el – hívják akvárium-teherautónak, Bibi mobilnak és Bibi busznak – az utóbbiak Netanjáhú becenevével játszanak. A Likud „Bibiba”, vagyis „Bibi jön” néven hirdeti a mozgó gyűléseket, és azt állítja, hogy a teherautó szükséges biztonsági óvintézkedés.

„Sajnos, hogy itt kell állnom” – mondta a tömegnek, kezével az üveget ütögetve, amely elválasztotta ujjongó hívei sokaságától, mielőtt megígérte, hogy harcolni fog a megélhetési költségek növekedése és az infláció emelkedése ellen.

A Likud közölte, hogy a járművet és golyóálló üvegét úgy alakították ki, hogy megfeleljenek a Sin Bet, Izrael belbiztonsági ügynöksége által megkövetelt biztonsági előírásoknak.

Igazából vélhetően nem a biztonságról szól

De lehet, hogy a történet nem csak erről szól. Más politikusok nem tettek a magukévá hasonló előírásokat, és a busz nem nyújt tökéletes védelmet. Úgy tűnik, hogy a golyóálló üveg csak a jármű egy részét fedi, és amikor Netanjáhú az emelvényen beszélt, egy ablak nyitva volt, védtelenül hagyva Netanjáhút a tömeggel szemben. Netanjáhú a múltban többször jelent meg zsúfolt piacokon és bevásárlóközpontokban ilyen védelem nélkül. Az ügynökség ezt nem kommentálta.

Izraelben november 1-jén tartják a parlamenti választást, immár az ötödiket az elhúzódó politikai válság kezdete, 2019 eleje óta. A másik négyhez hasonlóan a soron következő voksolás is nagyrészt népszavazás lesz arról, hogy Netanjáhú alkalmas-e a kormányzásra, és előfordulhat, hogy megint nem lesz képes tartós koalíciót kialakítani akkor sem, ha az ő pártja kapja a legtöbb szavazatot.

Netanjáhút, aki 2009-től egészen tavalyig vezette az országot, csalással, hatalommal való visszaéléssel és kenőpénz elfogadásával vádolták meg három különböző ügyben, nagy port kavaró tárgyalása több mint két éve húzódik. Tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, és a rendfenntartó szerveket, valamint a bíróságokat szidalmazza, politikailag motivált boszorkányüldözéssel vádolja őket.

Még mindig ő a legnépszerűbb

Netanjáhú továbbra is az ország legnépszerűbb politikusa, hívei pedig kultuszszerű tisztelettel imádják. A korrupciós vádak azonban mélyen megosztották az izraelieket, és tavaly tizenkét év után először mozdította el őt a hivatalából egy nehezen kezelhető koalíció, amelyet nagyrészt a vele szembeni ellenállás egyesített.

Ez a koalíció júniusban összeomlott, ami új választások kiírását indította el, és felveti Netanjáhú visszatérésének lehetőségét egy év ellenzéki vezetői szerep után.

A volt miniszterelnök, aki a jövő hónapban tölti be 73. életévét, továbbra is fáradhatatlanul kampányol, és szinte naponta találkozik rövid időre a híveivel, amikor gyűléseket tart a Bibi busz végéből.

A golyóálló üveg nem védi meg Netanjáhút bírálóitól, akik a Bibi buszt elszakadása újabb jelképének tekintik a hétköznapi izraeliektől. A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a teherautó-bérlés a két hónapos kampányra hétszázezer sékelbe (több mint 83 millió forintba) kerül a Likudnak, ami hatalmas kiadást jelent akkor, amikor sokan meghúzzák a nadrágszíjat.

A bírálatok után még jobban ragaszkodik hozzá

A Likud egyik fő riválisa, a Machane Mamlachti párt közzétett egy Netanjáhút gúnyoló videót, amely szembeállítja üveg mögötti megjelenését saját vezetője, Benny Gantz védelmi miniszter klipjével, akit támogatók tömege vesz körül. Ben Caspit izraeli újságíró, Netanjáhú régi bírálója groteszknek és furcsa hibának nevezte a Bibi buszt.

A bírálatok nyomán Netanjáhú még jobban ragaszkodik a járműhöz. A Likud közzétett egy kampányvideót, amelyen a volt vezető színpadiasan kilép a teherautó vezetőfülkéjéből, és tisztára törölgeti hatalmas üvegtábláit.

„Semmilyen golyóálló üveg nem választja el a szívemet a tiétektől” – mondja a sugárzóan derűs volt vezető.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG