Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új kormányt hirdetett Izraelben az ellenzék


Jaír Lapid, az izraeli ellenzék vezetője elhagyja a szavazóhelyiséget a tavaszi általános választások után. Tel-Aviv, 2020. március 23.
Jaír Lapid, az izraeli ellenzék vezetője elhagyja a szavazóhelyiséget a tavaszi általános választások után. Tel-Aviv, 2020. március 23.

Izrael ellenzéki vezetője közelebb került ahhoz, hogy leváltsa Benjámin Netanjáhú miniszterelnököt, miután hivatalosan közölte az államfővel, hogy megállapodást kötött politikai szövetségeseivel egy új kormány megalakításáról.

Úgy 35 perccel a szerda éjféli határidő előtt a centrista Jaír Lapid e-mailben közölte Reuvén Rivlin elnökkel: „Megtiszteltetés számomra, hogy tájékoztathatom önt, hogy sikerült kormányt alakítanom.”

Rivlin, aki éppen az izraeli futballkupa döntőjén vett részt, irodája szerint telefonon gratulált Lapidnak.

Rotáció: Lapid csak két év múlva jöhet

Lapid legfőbb partnere a nacionalista Naftali Bennett, aki elsőként tölti be a miniszterelnöki posztot a kettejük közti rotáció alapján. Az 57 éves egykori televíziós műsorvezető és pénzügyminiszter Lapid körülbelül két év múlva veszi át a helyét.

Koalíciós kormányuk kis és közepes pártokból állna össze, a teljes politikai spektrumból. Izrael történetében először van köztük olyan párt, amely az ország 21 százalékos arab kisebbségét képviseli – az Egyesült Arab Lista.

Idetartozik a Jamina (Bennett jobboldali pártja), a balközép Kék-Fehér – élén Beni Ganc védelmi miniszterrel –, a baloldali Merec és a Munkáspárt, Avigdor Lieberman volt védelmi miniszter nacionalista Jiszráél Béténu pártja és a jobboldali Új remény, amelyet Gideon Szaár volt oktatási miniszter vezet, aki Netanjáhú Likudjából vált ki.

Netanjáhú még megfúrhatja

De a törékeny új kormány, amely borotvaélnyi különbséggel adná ki a többséget a parlamentben, várhatóan csak tíz-tizenkét nap múlva esküszik fel, némi teret engedve Netanjáhú táborának ahhoz, hogy megpróbálja elejét venni ennek, és a törvényhozókat a saját oldalára fordítsa, hogy nemmel szavazzanak.

Izraeli politikai elemzők arra számítottak, hogy Netanjáhú minden lehetséges politikai manővert bevetve próbálkozni fog ezzel, rábeszéli a Jamina azon tagjait, akiknek nem tetszik az összefogás az arab és baloldali törvényhozókkal.

„Mindenki nyugodjon meg. Netanjáhú még néhány napig, a bizalmi szavazásig miniszterelnök marad, és az út minden egyes centijéért harcolni fog, hogy elvegye az új kormány ostyavékony többségét. Ennek az egésznek még nagyon nincs vége” – írta a Twitteren Anshel Pfeffer, a liberális Hárec napilap politikai elemzője.

Tizenkét éve megosztó kormányfő

Netanjáhú, akinek még válaszolnia kell Lapid bejelentésére, harminc képviselőt irányít a százhúsz tagú Kneszetben – csaknem kétszer annyit, mint Lapid Jes Atid nevű pártja, és legkevesebb három másik vallási és nacionalista párttal áll szövetségben.

Tizenkét éve tartó miniszterelnöksége során Izrael leghosszabb ideig szolgáló vezetője gyakran megosztotta a közvéleményt otthon és külföldön egyaránt.

A 71 éves Netanjáhú megpróbálta rossz hírbe hozni a Bennett–Lapid-szövetséget, mondván, hogy az veszélyeztetné Izrael biztonságát – ezzel az Irán atomprogramjának megfékezésére és az egyre feszültebb palesztin kapcsolatok kezelésére tett erőfeszítésekre utalt.

„Visszahozza a józan észt Izraelbe”

A centrista Lapid kapta azt a feladatot, hogy alakítson koalíciós kormányt, miután a jobboldali Netanjáhú kudarcot vallott a március 23-i választások után. Azzal az ígérettel kampányolt, hogy „visszahozza a józan észt” Izraelbe, és Netanjáhú korrupciós perére összpontosított, amelynek vádjait az érintett tagadja.

„Ez a kormány minden izraeli állampolgár érdekében fog dolgozni, azokéban is, akik rá szavaztak, és azokéban is, akik nem. Tisztelni fogja az ellenfeleit, és mindent megtesz, ami lehetséges, annak érdekében, hogy egyesítse és összekapcsolja az izraeli társadalom minden részét” – írta Lapid a Twitteren.

Az új kormánynak, ha leteszi esküjét, olyan jelentős diplomáciai, biztonsági és gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie, mint például Irán, a halódó békefolyamat a palesztinokkal, a Nemzetközi Törvényszék háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vizsgálata és a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülés.

Kerüli az aggályos ideológiai kérdéseket

Egy, a koalíciós tárgyalásokba bekapcsolódó forrás szerint a javasolt új kormány megpróbálja megőrizni a konszenzust azzal, hogy elkerüli az olyan aggályos ideológiai kérdéseket, mint hogy Izraelhez csatolják-e vagy átengedjék-e a palesztinoknak államalakításra a megszállt Ciszjordánia területét.

Bennett azt mondta, hogy mindkét félnek kompromisszumot kell kötnie az ilyen ideológiai kérdésekben, hogy az ország visszatérjen a helyes pályára: az államadósság 2020-ban 72,4 százalék volt a 2019-es 60 százalékkal szemben, a hiány pedig 2020-ra 11,6 százalékra ugrott az egy évvel korábbi 3,7 százalékról.

Nagy remények

„Ez a nagy remények éjszakája” – írta a koalíciós megállapodás értelmében hivatalában maradó Ganc a Twitteren, amikor Washingtonba indult a gázai fegyveresekkel a múlt hónapban vívott tizenegy napos heves harc után, miközben a világhatalmak nyomást gyakorolnak az iráni atomalku újjáélesztése érdekében.

Netanjáhú hivatali idejének vége egy időre enyhítheti a soha nem látott belpolitikai zűrzavart, amikor is Izraelben két év alatt négy választást tartottak. Izrael külpolitikájában mindazonáltal nagyobb elmozdulások kevéssé valószínűek.

Jalla, Bibi!

Lapid bejelentése után a Netanjáhú elleni tiltakozó mozgalom néhány tucat aktivistája ujjongásban tört ki. „Vége, vége, jalla, Bibi, menjél” – skandálták egy tel-avivi bár előtt, Netanjáhú becenevére utalva.

„Reméljük a változást ennek a csodálatos államnak a jobb jövője érdekében” – mondta Eran Margalit 27 éves diák.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG